Versenymérnöke szerint nagy kihívás lesz Grosjeannak az IndyCar

Versenymérnöke szerint nagy kihívás lesz Grosjeannak az IndyCar
credit:IndyCar Media


Több privát IndyCar-teszten is túlvan már a Dale Coyne Racing/Rick Ware Racing színeiben idén debütáló Romain Grosjean.

A francia versenyző legutóbb hétfőn, Sebringen vitte pályára az 51-es számú Dallara-Hondát, a látottakkal pedig versenymérnöke, Olivier Boisson is elégedett volt.

A szakember szerint Grosjean minden egyes nappal fejlődik, emellett azonban tisztában van azzal is, hogy nem lesz sétagalopp belerázódnia a szériába.


hirdetés


“Az IndyCar kemény” – nyilatkozta Boisson a Motorsportnak.

“Függetlenül attól, hogy ki vagy, nem fogsz itt egyszerűen csak megjelenni újoncként és rögtön szétrúgni az ellenfelek seggét. Mindenki versenyképes, a pályák pedig nagyon különböznek egymástól. Rengeteg trükköt kell megtanulni az abroncsok és vonalvezetések terén. Ez az oka annak, hogy miért teljesítenek annyira jól a negyvenes éveikben járó srácok. A sikerhez ugyanannyira kellenek ezen dolgok ismeretei, mint a tehetség, a reflexek és a sebesség. Szerintem kezdetben, az első pár futamon Romain hatalmas kihívásokkal fog szembesülni, mivel ilyen az IndyCar természete.”

Boisson szerint az sem fog segíteni az újoncoknak, hogy nagyon kevés a gyakorlási lehetőség szezon közben. Grosjean mindenesetre mindent belead, rendszeresen szimulátorozik, valamint az edzőtermet sem hanyagolja.

A sebringi teszt mégis sokat kivett belőle.“Keményen dolgozik és nagyon elkötelezett, sokat tanulmányozza az adatokat. Edzésben is van, a nap végére viszont sikerült rendesen kifárasztanunk. Jól alkalmazkodik a forrósághoz, ma azonban a 32 Celsius fokos hőmérséklet mellett a páratartalom is magas volt, úgyhogy a körülmények határozottan megnehezítették a munkáját. A barberi, majd a Laguna Seca-i teszt óta sokat tanult az autó beállításairól, hogy mi az, ami fekszik neki és mi az, ami nem. Mindent összevetve jó napot zártunk.”

Grosjean többek között az üzemanyagspórolást és a restartokat gyakorolta, továbbá számos olyan módosítást is kipróbáltak az autón, amit addig csak szimulátorban teszteltek.

A 34 éves újonc figyelmét a pálya borítása is felkeltette.

“Észrevette, hogy milyen durva is tud lenni a felület” – mondta Boisson.

“Az első etapja után bejött a pitbe és közölte: ‘Igen, ez hepehupás’. Erre én azt válaszoltam: ‘És még nem is voltál Detroitban’.”

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy