NASCAR: Koszos szélvédők miatt kaszálták el a szombati napot (VIDEO)

NASCAR: Koszos szélvédők miatt kaszálták el a szombati napot (VIDEO)
credit:NASCARAz egész napos esőzés szó szerint életveszélyessé tette a Bristol Motor Speedwayt, így a NASCAR-nak nem maradt más választása, mint a komplett szombati nap törlése.

A szétázott, agyagos borításból felcsapódó törmelék másodpercek alatt beterítette az autók szélvédőjét, lenullázva a látási viszonyokat.

“Valószínűleg soha nem versenyeztem ilyen rossz körülmények között” – jelentette ki a Truck Series egyetlen kör után piros zászlóval megszakított (majd teljesen elkaszált) heat-futamát követően a David Gilliland Racing 17-es Fordját vezető Kevin Harvick.


hirdetés


A történtek kapcsán sokakban felmerült, hogy a NASCAR-nak a kifejezetten dirtre szánt járművekhez hasonlóan el kellett volna távolítania a szélvédőt, a törmeléktől pedig a sisakon lévő fóliák letépésével védekeztek volna.

Ez azonban megvalósíthatatlan, miután még azt sem vizsgálták, hogy aerodinamikailag miként viselkednének az elem nélkül.

Az ablaktörlő használata pedig eleve kizárt, lévén teljesen haszontalan lenne a ragacsos vörösagyaggal szemben. Sőt, még rontana is a helyzeten.

A probléma ráadásul nem csak vizuális tekintetben komoly.

Az agyagos törmelék könnyedén bejuthat az autók legapróbb nyílásaiba is, túlhevülést és egyéb meghibásodásokat okozva.

Ne feledjük, Bristolra ugyanazokat a gépeket küldték, mint amikkel aszfalton versenyeznek. Néhány kisebb változtatást eszközöltek rajtuk csak, így köszönőviszonyban sincsenek a direkt dirtre szánt járművekkel, amelyeket már eleve úgy alkotnak megy, hogy ne tegyen bennük kárt a borításból származó darabkák.

A bristoli dirt-hétvége az idei NASCAR szezon legjobban várt eseménye.

A királykategória, vagyis a Cup mezőnye ráadásul 1970 óta most először fog versenyezni ilyen borításon.

A fordulót tekintve nem csak a látási viszonyok vannak a középpontban, hanem az extrém gumikopás is, amivel a Cup durván 1540 kg-os autói szembesültek el a pénteki edzéseken.

Erre reagálva a NASCAR máris jelentős változásokat eszközölt a Cup futamának lebonyolítását illetően.


Részletek:

>>>>> Módosul a vasárnapi dirt-futam lebonyolítása


Apropó péntek. Aznap száraz időben körözhettek az autók, de ez sem garantálta a tökéletes látási viszonyokat köszönhetően a felszálló porfelhőknek.Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy