Petty: A dirt-versenyzés óriási visszalépés a NASCAR számára

Petty: A dirt-versenyzés óriási visszalépés a NASCAR számára
credit:NASCAR


Petty: A dirt-versenyzés óriási visszalépés a NASCAR számára

Még a hatvanas években hangzott el Richard Petty szájából a mára már legendásnak számító mondat:

“Superspeedwayeken megtudod, hogy kié a legjobb motor, rövid oválokon kiderül, hogy kié a legjobb kaszni, dirt pályán pedig világosság válik, hogy ki a legjobb versenyző.“

A Király ezzel minden valószínűség szerint máig egyetért, azt viszont már vitatja, hogy a dirtöknek van-e helye a modern kori NASCAR-ban.

A téma a most vasárnapi, Bristol Motor Speedwayen rendezendő Cup-futam kapcsán merült fel.


hirdetés


A Food City Dirt Race névre keresztelt forduló ötven és fél év után az első királykategóriás verseny lesz ilyen borításon. Az 1970 szeptemben 30-án, a raleighi North Carolina State Fairgrounds Racewayen lezajlott Home State 200 pont Petty győzelmével zárult, aki ezzel kereken harmincadik dirt-diadalát aratta.

“Teljesen más idők jártak akkoriban, azt viszont már mindannyian tudtuk, hogy több dirt-futamunknem lesz” – nyilatkozta a hétszeres bajnok az Autoweeknek.

“A Petty Enterprisesnek abban az évben már nem is volt dirt-pályás autója. Az összes gépünket aszfaltra készítettük fel. Az észak-karolinai versenyt azzal a Plymouth-szal teljesítettük, amit korábban már eladtunk Jabe Thomasnak. A csapatának tulajdonosa, Don Robertson viszont rendes volt és megengedte, hogy még azon az egy éjszakán használhassuk. Megmondom őszintén, már magára a futamra sem emlékszem igazán.”

A bristoli viadal még el sem rajtolt, de máris egyre több pletyka merül fel annak kapcsán, hogy az elkövetkezendő években további dirtökkel bővülhet a naptár.


>>>>>KAPCSOLÓDÓ: Apa kezdődik: Utcai pályával bővül az eNASCAR naptára


A NASCAR az utóbbi időben teljes átalakuláson megy keresztül, aminek részeként már idén minden eddiginél több road-vonalvezetés kapott helyett, a szervezet pedig egyre nyíltabban kacérkodik egy majdani utcai versennyel is. Petty tudja, hogy a cél vadonatúj rajongók bevonzása, ugyanakkor úgy véli, a változásokra irányuló törekvéseknek nem lenne szabad magának a sportágnak a rovására mennie.

“Óvatosan kell fogalmaznom, mivel itt már a sportpolitika is belép a képbe és nem akarok megsemmisítően nyilatkozni a NASCAR-ról. Hosszú, hosszú éveken át próbálkoztunk, hogy profi sporttá váljunk. Hosszú, hosszú éveket szántunk arra, hogy megszabaduljunk ettől a bélyegtől [hogy a NASCAR nem is elit sport – a szerk.]. A dirt-pályás versenyzés viszont nem profi szint, úgyhogy most mégis visszafelé haladunk. Olyan ez, mintha fognánk egy NFL-csapatot és elküldenénk őket játszani egy középiskolai pályára.”

Petty szerint ráadásul a brisoli futam köszönőviszonyban sincs a régi dirtökkel.

“Szerintem izgalmas lesz a verseny. Az is lehet, hogy csak egy újabb trükk lesz figyelemfelkeltés céljából. Talán pont erre van szükésge a NASCAR-nak a rajongótábora növeléséhez. Egy viszont biztos, hasonlítani sem fog a raleighi pályához, ahol hatalmas árkokon és durva bukkanókon kellett átküzdenünk magunkat. A mai dirtök már inkább aszfaltként viselkednek. Az autók viszont oldalazva vetődve fogják bevenni a kanyarokat, az emberek pedig pont ezt akarják látni. Ezt a futamot viszont már úgy nézheted az első sorból, hogy nem leszel piszkos”Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy