Kyle Larson: Borzasztó most ázsiainak lenni

Kyle Larson: Borzasztó most ázsiainak lenni
credit:NASCAR


Hatalmas port kavart a múlt héten, Atlantában történt lövöldözés-sorozat, aminek során nyolcan életüket vesztették, közülük öten ázsiai származásúak voltak.

A masszázsszalonokban elkövetett mészárlás körülményeit tekintve jelenleg is rengeteg a kérdőjel, a tragédia azonban újra a mainstream média térképére tette az ázsiai-amerikaiakkal szembeini gyűlöletbűncselekmények problémáját.


hirdetés


Az elmúlt napokban számos ismert személy emelte fel hangját a rasszisa indíttatású, erőszakos események ellen.

Köztük van a NASCAR Cup Series egyetlen ázsiai származású pilótája, Kyle Larson is.

A bajnokság mezőnye múlt vasárnap az atlantai tragédia helyszínétől mindössze húsz mérföldre versenyzett.

A futamot egészen a hajráig Larson dominálta; a 325 körből 269-et töltött az élen, megnyerte mindkét szakaszt, a végén azonban már nem tudta maga mögött tartani az utolsó kiállása után szárnyaló Ryan Blaneyt, így be kellett érnie a második hellyel.A versenyt követő sajtókonferencián a pályán történtek mellett óhatatlanul is szóba kerültek a mészárlás eseményei, ezzel együtt pedig az ázsiaiak elleni rasszizmus.

“Ez az eset rendkívül keményen érintett mindenkit” – mondta az édesanyja révén félig japán származású Larson.

“Úgy érzem, a NASCAR, mint sport nagyszerű munkát végez annak érdekében, hogy befogadó közeget teremtsen. Korábban én nem fordítottam túl sok figyelmet az ázsiakat érő rasszizmusra. Az utóbbi időben viszont, ázsiai-amerikaiként egyre jobban és jobban kezdem észrevenni. Remélhetőleg a dolgok hamarosan jobbra fordulnak a világban. Borzasztó idők ezek az ázsiaiak számára, őszintén remélem, hogy változni fog a helyzet.”

Bubba Wallace gratulál Larson Las Vegas-i győzelméhez (credit:NASCAR)

A Hendrick Motorsports sztárja kirobbantotta a 2020-as év egyik legnagyobb sportbotrányát azzal, hogy egy virtuális versenyen kiejtette száján a ‘nigger’ szót. Ennek kapcsán emberek milliói vádolták érzéketlenséggel és tudatlansággal, pláne abból kiindulva, hogy a második világháború után az amerikaiak Larson japán nagyszüleit is koncentrációs táborba hurcolták.

“Depressziós voltam, teljesen padlóra kerültem” – vallott augusztusban az AP hírügynökségnek adott interjújában Larson az ominózus online baklövés utáni időszakról.

“Rájöttem viszont, hogy a hiba csakis bennem van. Tudatlanul és éretlenül viselkedtem. Nem fogtam fel azt, hogy milyen sok negativitást és fájdalmat képvisel az a szó. Soha nem használtam korábban. Észak-Kaliforniában nőttem fel, semmi mást nem akartam csinálni világ életemben, csak versenyezni, kizárólag erre összpontosítottam. Valószínűleg emiatt nem rendelkeztem elég tapasztalattal a való életből, műveletlen voltam ahhoz, hogy megértsem mennyire gyűlöletkeltő is az a szó.”

A 28 éves kaliforniai innentől fogva minden erejével azon volt, hogy bizonyítsa, távol áll tőle a rasszizmus. Aktívan támogatni kezdte a Black Lives Matter mozgalmat, önkénteskedett és még a feketék történelméről is órákat vett.

“Szembesültem azzal, hogy mennyire másként is kezelik az embert akkor, ha eltérő a bőrszíne. Ennek korábban nem tulajdonítottam sok jelentőséget. Az elmúlt évben viszont rengeteget tanultam és most már teljesen másként tekintek a rasszizmusra, különösen azok után, amin átmentem.”
hirdetésLarson nem sokat beszélt arról, hogy ő maga mennyire tapasztalta meg a hátrányos megkülönböztetést. Néhány évvel ezelőtt viszont az ESPN E:60 című podcastben az édesanyja elárulta, Kyle-t sokáig igenis zavarták ázsiai vonásai.

“Egyszer megkérdezte tőlem, miért kapta meg a ‘Miata’ nevet” – nyilatkozta Janet Larson. “Én erre azt válaszoltam, ha mondjuk Kyle Michael Larsonnak nevezünk el, akkor azt sem tudtad volna, hogy japán vagy. Megmondtam neki, hogy egy napon értékelni fogja a hátterét és szerintem ez mára be is következett.”

Ugyanebben a műsorban maga a versenyző – aki a NASCAR esélyegyenlőségi programjának, a ‘Drive for Diversitynek’ tagjaként indult – így fogalmazott:

“Nem akartam azt, hogy a rajongók azt mondják, csak azért vagyok itt, mert félig japánnak születtem. Azt akartam, hogy a tehetségem és a kemény munkám okán ismerjenek el, nem pedig a faji hovatartozásom miatt. Most már nem sokat gondolok a bőrszínemre.Én egyszerűen csak versenyzek. Ha viszont ezzel pozitív hatást gyakorolok a fiatal ázsiai-amerikaiakra, akik engem látva döntenek úgy, hogy ők maguk is volán mögé ülnek, vagy rajongók lesznek, akkor az azt jelenti, egy kicsit segítettem magát a sportot is.”

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy