Látjuk ezt a balesetet, de nem hisszük el

Látjuk ezt a balesetet, de nem hisszük el

Mindenkinek van legalább egy olyan kvázi hobbija, amit nem szívesen propagál. Nos, én ünnepélyesen coming outolok egyet és bevallom, hogy előszeretettel nézek bizarr versenybalesetekről készült felvételeket.


A különböző videómegosztókon való csapongásaim közepette pedig olykor egyenesen a hihetetlen határát súroló jelenetekbe tudok belebotlani.

Ebből adódóan fogalmam sincs hogyan történhetett meg, de csak az elmúlt napokban jött velem szembe először a XXI. századi autósport egyik legelképesztőbb incidense, aminek láttán először biztosra vettem, hogy ez csakis egy brutál kaszkadőrbemutató, vagy valamilyen vírusvideó lehet.

Az igazi sokk pedig akkor ért, amikor kiderült, hogy valóban az élet hozta össze.

Az eset nonszensz mivolta végül arra késztetett, hogy egy kicsit utána is nyomozzak az elképesztő jelenetsor hátterének.

Az én edzett ingerküszöbömet is próbára tevő kis videó nem annyira régen, egészen pontosan 2014 szeptemberében készült, egy, a Pikes Peak International Racewayen klasszikus autókkal, amatőrök számára rendezett Colorado Street Outlaws gyorsulási versenyen.

A szóban forgó párbajon a külső pályáról rajtolt, második generációs Camaro nem sokkal a startjelzés után megbokrosodni látszott és néhány pillanatig úgy tűnt, az Isten sem menti meg attól, hogy ne kapja el a falat.

A táv nagyjából felénél az ellenfél 1955-ös Chevyt vezető Kelly Harvey úgy érezte, muszáj korrigálnia annak érdekében, hogy elkerüljön egy esetleges ütközést.

Ekkor következett be a katasztrófa.

A gyönyörű vintázs masina felborult és több bukfencet is vetett. A jelenlévők akkor váltak egy emberként halálra, amikor a borulás közepette meglátták Harvey lábait áthatolni a szélvédőn. Miután a Chevy végre megállt, a versenyző deréktól lefelé már teljes egészében a szélvédőn hevert, felsőteste pedig továbbra is az autó belső terében volt.


A helyszíni nézők a legrosszabbtól tartottak, csodával határos módon azonban Harvey szinte teljesen sértetlenül, önerőből hagyta el a roncsot.

A hihetetlen baleset után az internet sötét bugyraiban – értsd.: a közösségi oldalak kommentszekcióiban – cunamiszerűen terjedt el, hogy a regionális gyorsulási versenyeken veteránnak számító Harvey nem kapcsolta be a biztonsági övet, emellett pedig az autóba sem volt beépítve megfelelő bukókeret.

Később azonban kiderült, hogy ezen vádak egyike sem fedte a valóságot.

A jármű váza meg volt erősítve, a versenyző pedig annak rendje és módja szerint természetesen becsatolta az övet is, ami a tévesen megjelent hírekkel ellentétben valójában nem három-, hanem hatpontos volt.

Ez azonban a baleset során már mit sem ért, ugyanis – mint később kiderült – az öv hibásan került beszerelésre az autóba, így a bukfencek közben egyszerűen elengedte a rögzítést.

„Nem tudom teljes egészében felidézni a történteket, minden túl gyorsan történt” – nyilatkozta a coloradói KRDO tévécsatornának Harvey. „Emlékszem, amikor az autó elkezdett borulni, majd hirtelen éreztem, hogy már nem tart az öv. A testem ide-oda pattogott odabent, egy idő után már azt sem tudtam, hogy pontosan hol is vagyok a kocsiban. Egy kis idő múlva minden kezdett ködössé válni, de az elmém gyorsan újra kitisztult, amikor éreztem, hogy valami folyik rám. Fogalmam sem volt, mi lehet az, csak annyit tudtam, hogy nem akarok kigyulladni és muszáj minél hamarabb kijutnom az autóból.”

Harvey egyáltalán nem tartja magát vallásos embernek, de amikor visszanézte a balesetéről készült felvételeket egy kicsit megingott a hite, emellett pedig a saját felelősségét is elismerte:

„Nem vettem olyan komolyan a dolgot, mint kellett volna. Valaki akkor nagyon jó volt hozzám.”

A pórul járt Chevy tulajdonosa Harvey felesége, Erin volt, aki először el sem akarta hinni a történteket.

„Amikor megnéztem én is a videót, arra gondoltam, ez nagyon nem vicces” – mondta az asszony. „Másodjára az futott végig az agyamon, hogy ilyen egyszerűen nincs. Egész életében versenyzett. Azt hittem, hogy csak egy kisebb baleset érte, nem pedig ilyen óriási erejű.”

Az incidens után a pálya ügyvezetője, Bob Boileau rögtön kiadott egy „mossuk kezeinket” témájú sajtóközleményt, burkoltan azokra a vádakra is reagálva, hogy miért engednek amatőröket versenyezni többek között egy szál farmerben és pólóban, mint az látható volt Harvey esetében is.

„A PPIS-nek megvannak a maga által felállított szabályai minden egyes rendezvényen annak érdekében, hogy a versenyzőket, csapattagokat és nézőket a lehető legnagyobb biztonságban tudja. Ugyanakkor az autó tulajdonosának, a versenyzőnek és a szerelőknek a felelőssége, hogy megfelelően felkészített járművet küldjenek a pályára. Örülünk annak, hogy senki nem sérült meg súlyosabban.”

Én személy szerint már csak annyit szeretnék tudni, hogy hány főből áll Kelly Harvey őrangyal-kommandója.