NASCAR: Kutyákkal szagoltatják ki a covidosokat Atlantában

NASCAR: Kutyákkal szagoltatják ki a covidosokat Atlantában
credit:NASCARÚj elemmel bővül a NASCAR koronavírus-protokollja.

Az Atlanta Motor Speedwayen ezen a hétvégén esedékes verseny előtt a megszokott testhőmérséklet-ellenőrzés mellett már Covid-fertőzöttek “kiszagolására” specializálódott kutyákat is be fognak vetni.

Az ebek először a vasárnapi Cup-futamon kapnak szerepet.

“Úgy véljük, ezen kutyák alkalmasak arra, hogy gyorsan megállapíthassuk, a létfontosságú személyzet fertőzött-e, avagy sem” – idézi a NASCAR hivatalos sajtóközleménye Tom Bryant versenyzésért felelős igazgatót.

A stock-car szervezet az alabamai 360 K9 Grouppal működik együtt.

Ennek értelmében két kutya fog szolgálatot teljesíteni, amelyek 30 másodperc alatt képesek megállapítani, hogy valaki covidos-e.


hirdetés


Ha az állatok szerint a válasz igen, akkor az adott illetőt azonnal elkülönítik. A végső szót azonban a NASCAR biztonsági csapatának, az AMR Safety Teamnek orvosai mondják ki.

A K9-esek csak a csoportosan dolgozókat – avagy csapattagok, hivatalos tisztviselők, egyéb pályamunkások – ellenőrzik, magukat a versenyzőket, valamint a helyszíni nézőket nem fogják.

Az amerikai hadsereg kötelékében húsz éven át szolgált Bryant nagy reményekkel tekint a projekt elébe.

“Ezek a kutyák elképesztőek. Saját szememmel láttam, amint hadműveletek során tökéletesen kiszagoltak robbanószereket és lőfegyvereket. Emellett komoly szerep hárult rájuk a floridai otthonom környékén elterjedt, növényeket érintő baktériumok felderítésében is. Jelen esetben tesztelni tudják majd a nélkülözhetetlen dolgozókat a futam napján. Azon személyek, akiknél nem jelzik a fertőzést, szinte teljesen biztosak lehetnek abban, hogy COVID-mentesek.”

A NASCAR állítása szerint a kutyák ugyanolyan hatékonyan meg tudják állapítani a betegség jelenlétét, mint a PCR-teszt.

Nem ők az egyetlenek, akik négylábúak segítségével próbálják kiszűrni a vírust. Január végén az NBS-s Miami Heat is a K9-esek segítségével tudott újra szurkolókat fogadni a stadionjában.Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy