Miért porszívózták fel az Indianapolis Motor Speedwayt?

Miért porszívózták fel az Indianapolis Motor Speedwayt?

Az a legszebb az Indianapolis 500 évszázados történelmében, hogy amikor már azt hinnénk, a legendás verseny valamennyi hagyományát ismerjük, mindig kiderül, hogy ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk.

Még az amerikai autóversenyzést csak felületesen követők számára sem hatnak az újdonság varázsával az indianapolisi ötszáz mérföldes viadalt övező rituálék, mint például a győztesnek járó tejesüveg, a rajt előtti léggömbök szabadon engedése, vagy éppen a ‘Back Home Again in Indiana’ című dal felcsendülése, nem beszélve a Borg Warner Trófeáról, amelyre a futamon nyerni tudó pilóták arcképét gravírozzák.


hirdetés


A keményebb vonalas szurkolók az Indy 500-nak otthont adó Indianapolis Motor Speedway legelső, nem négykerekű járművekkel, ráadásul nem is a földön rendezett versenyének történetét is jól ismerik, ahogyan a ‘Smith-átok’ kifejezésről sem Will Smith guantanamói kínzásnak is felérő Randiguru című filmje ugrik be.

Arra azonban fogadni mernék, hogy még az igazán hardcore Indy-rajongók közül sem sokan hallottak azt az ’50-es években nagy népszerűségnek örvendett tradíciójáról, amely nem mást takart, mint az IMS célegyenesének szó szerinti felporszívózását.

A nem mindennapi attrakció a háztartási tisztítóberendezéseket gyártó és forgalmazó FilterQueen nevéhez volt köthető, amely cég emberei először 1951-ben tisztították meg vákuum segítségével a téglákat a verseny előtti ceremónia részeként.

Egy helyi FilterQueen kereskedő, bizonyos E.L. Baker Jr. és csapata köpenyben, kezükben az elmaradhatatlan porszívóval masíroztak fel az Indianapolis Motor Speedway-re, hogy ott aztán támadást indítsanak a por, a piszok és minden apró méretű, oda nem illő dolog ellen.


hirdetés
A FilterQueen Team sajátos, takarítási akciójával kívánt hozzájárulni a harminchárom fős mezőny biztonságához, hatékonyságukat pedig mi sem bizonyította jobban, mint, hogy 1953-ban 800 kg-nál is több piszkot porszívóztak össze a célegyenesben.

Az évek során valódi presztizzsé vált a FilterQueen takarítócsapat tagjának lenni, így nem meglepő, hogy számos viszonteladó valódi verseny formájában választotta ki az alkalmazottak közül azokat, akik végül részt vehettek az Indy 500 előkészületeiben.

A siker annyira áttörő volt, hogy még a háromszoros Indianapolis 500 győztes, ebben az időszakban már az Indianapolis Motor Speedway elnökeként tevékenykedő Wilbur Shaw is olyan nagyra értékelte a FilterQueen szerepvállalását, hogy nem átallott nyílt levelet írni, amiben a cég porszívóit a pálya egyik legfontosabb biztonsági intézkedésként értékelte.

Hát nem oltári?

14lk.jpg

képek: FilterQueen Official Facebook page
Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy