Az elátkozott versenypálya

Az elátkozott versenypálya
credit:Sean Gardner/Getty/NASCAR Media


Ha egy találomra kiválasztott, európai autósport rajongót megkérünk arra, hogy nevezzen meg két NASCAR pályát, akkor nagy valószínűség szerint a Daytona mellett a Talladega szó fogja elhagyni a száját.

Az alabamai pályára ikonikus szentélyként tekintenek az amerikai szurkolók, ahol vérre menő harcok, csaták és drámák születnek, valahányszor a stock-car világának a tengerentúlon óriási becsben tartott hősei ellátogatnak oda.

Van azonban Talladegának egy másik arca is, amely egyáltalán nem dicsőséges, sokkal inkább sötét, gonosz és elátkozott.

A pálya 1969-ben nyílt meg, méghozzá a NASCAR első és legfontosabb embere, Bill France jóvoltából.

Az üzletembertől soha nem állt távol a megalománia, így amikor tudomást szerzett az Alabamában fekvő, hatalmas, kihasználatlan területről, lelki szemei előtt máris egy újabb Daytona International Speedway víziója sejlett fel, csak éppen sokkal monumentálisabb mértékben.

Itt jönnek a képbe a legendák, amelyeket a pálya közel fél évszázados múltja során történtek tápláltak igazán. Tragédiák, megmagyarázhatatlan események, sehol máshol nem tapasztalt történések tették – és teszik – Talladegát a világ egyik legkülönlegesebb versenypályájává, de nem glamúros, lányregényekbe illő módon. Korántsem.

A helyiek szerint a NASCAR versenynaptár leghosszabb pályájának otthont adó területet régen az Abikha törzs tagjai lakták. A korai amerikai telepesek azonban gyorsan felfedezték maguknak Alabamát, ami komoly vitákhoz vezetett a felek között. Miután a nézeteltéréseket nem sikerült tisztázni, Andrew Jackson, az Amerikai Egyesült Államok hetedik elnöke elrendelte a törzs kitelepítését.A legendák szerint a problémák itt kezdődtek, a terület ugyanis az indiánok szemében szent helynek számított és amikor már nem volt más választásuk, csak a távozás, a törzs sámánja megátkozta a helyet.

Egy másik változat szerint viszont a rejtélyes, sokak életét követelő események oka valójában abban keresendő, hogy a talladegai pálya egy ősi indián temetkezési helyre épült.

Olyan verzió is közszájon forog azonban, hogy az indián törzs XX. századi tagjai személyesen küldték el Bill France-hoz a sámánjukat, hogy rábírják, ne építtesse fel a pályát a területen. Amikor azonban France nemet mondott erre, a “nagy varázsló” átkot szórt a helyre.

Hogy ki, melyik változatot preferálja, tulajdonképpen lényegtelen, hiszen a végkicsengés ugyanaz: Talladega el van átkozva.

Az is egy plusz opció, ha racionálisan csak legyintünk egyet, mondván átkok nem léteznek, de a pályán történt események mellett még így sem lehet elmenni szó nélkül.

Álljunk tehát neki a Talladega Superspeedway múltjának felderítéséhez és szemezgessünk az itt lezajlott furcsa, döbbenetes és a végletekig sötét momentumokból.

Talladega.jpg

1969 – Ahogyan várható volt, a NASCAR rögtön a pálya megnyitásának évében ellátogatott az Alabama International Motor Speedwayre.

A Talladega 500 néven kiírt verseny azonban már első nekifutásra komoly problémákkal találta szembe magát. Az előzetes beharangozók mind arról szóltak, hogy a helyszínre kilátogató nézők eszeveszett, 200 mph feletti tempós körözgetésnek lehetnek majd szemtanúi a vadonatúj létesítményben.Bár a futamot megelőző hónapokban számos tesztet lebonyolítottak az AIMS-en, az csak az éles versenyhétvégén vált világossá, hogy sem a Goodyear, sem pedig a Firestone gumik nem tolerálják jól a durva borítású pályán történő hatalmas sebességű körözést.

A nyilvánvaló veszélyre minden erejével igyekezte felhívni a figyelmet a mezőny tagjai által frissen életre hívott, Hivatásos Versenyzők Szövetsége (angol mozaikszóval élve PDA). A pénteki napot követően két versenyző, Donnie Allison és Charlie Glotzbach rögtönzött abroncstesztet hajtott végre, amely során kiderült, hogy a gumik mindössze három-öt kört bírnak ki az AIMS borításán.

A PDA igyekezett rábírni France-t, hogy a pilóták, a személyzet és a nézők testi épségének megóvása érdekében a legjobb megoldás a verseny törlése lenne, az üzletember azonban hallani sem akar erről.

Azzal érvelt, hogy egy héttel korábban már ő maga is tesztelt a pályán egy Forddal és jóval 180 mph-s tempó felett sem talált semmi kivetnivalót az abroncsok viselkedésében (később kiderült, hogy valójában már 150 mph felett hólyagosodni kezdtek a gumik, erről azonban France akkor mélyen hallgatott). A NASCAR mindenható ura azt javasolta a pilótáknak, hogy ha annyira aggódnak, akkor igyekezzenek alacsonyabb tempót diktálni a gumik megóvása érdekében, hamarosan azonban kiderült, hogy még így sem elfogadható élettartamúak az abroncsok.

“Le kellene fújniuk ezt a versenyt” – mondta a pole pozíciót megszerzett Glotzbach.

“Senkinek nincs olyan gumija, ami többet bírna 15 körnél.”

Látva, hogy sehogyan sem tudják meggyőzni France-t, a későbbi hétszeres bajnok Richard Petty bejelentette, hogy a PDA tagjai – azaz az összes topversenyző, kivéve Bobby Isaac-et, aki nem csatlakozott a szervezethez – bojkottálják a Talladega 500-at.

“Nincs olyan PDA tag, aki önként besorolna egy másik versenyző mögé, miközben tudja, hogy az ő autója gyorsabb is lehetne” – állt a Hivatásos Versenyzők Szövetségének közleményében.

“Minden komoly pilóta versenyezni akar a rajttól kezdve. Ha a teljes sebességgel történő versenyzést nem lehet megkockáztatni, akkor magát a futamot sem kellene lebonyolítani.”

453l.jpeg
Bill France a versenyzők gyűrűjében az 1969-es bojkott idején


“Minden alkalommal, amikor versenyzünk, a bőrünket visszük vásárra” – tette hozzá Petty. “Nem vagyunk olyan hülyék, hogy orosz rulettet játsszunk. A pálya durva és veszélyes. Jelen állapotában nem fogunk versenyezni rajta.”

A bojkott ellen France nem tehetett semmit, ugyanakkor esze ágában sem volt lefújni a vasárnapi versenyt. A létszám feltöltésére a szombati napon rendezett NASCAR GT-ből és ARCA-ból szedett össze huszonhárom autót, akik aztán csatlakoztak az eredeti mezőnyből megmaradt mindössze tizenhárom Grand National (a mostani királykategória, a Cup akkori megfelelője) indulóhoz.

“Meg lesz tartva a verseny” – mondta France a PDA bojkottra készülő tagjainak.

“Ha nem akartok részt venni rajta, akkor pakoljatok össze és menjetek.”A PDA így is tett. Az első Talladega 500 egy zömében ismeretlen pilótákkal teli mezőnnyel vette kezdetét, a győzelmet pedig a PDA tagságáról egy nappal korábban lemondott Richard Brickhouse szerezte meg. A harmincéves pilóta átlagtempója 153.778 mph volt, ami, mondani sem kell, messze elmaradt a korábban beharangozott 200 mph felettitől.

Az összeesküvés-elméletek hívei szerint azonban a PDA bojkottja valójában egy előre megtervezett akció volt és semmi köze nem volt hozzá a rossz abroncskeverékeknek, valamint pályaviszonyoknak.

Sokkal inkább arra ment ki a játék, hogy rábírják France-t a pénzdíjak emelésére. Erre afféle bizonyítékként előszeretettel hozzák fel máig a South Boston Speedwayen, a Bowman Gray Stadiumban, valamint az Asheville-Weaverville Speedwayen rendezett futamokat, amelyeken az utolsó helyezettnek járó összeg 200-355 dollár között mozgott.

A PDA megalakulását követően, érdekes módon számos, nagy névnek számító tag esett ki ezen három futamon idejekorán, a konteó hívei szerint direkt, hogy ezzel demonstráljanak a szerintük megalázóan alacsony díjazás miatt.

A PDA bojkottja egy hétig sem tartott, miután Petty és David Pearson pár nappal később részt vett egy, a Columbia Speedwayen rendezett versenyen, a következő hétvégén pedig már a szervezet összes tagja ott volt NASCAR martinsville-i futamának mezőnyében.

A Hivatásos Versenyzők Szövetsége mindössze három évig működött, majd 1972-ben feloszlott.

Az 1969-es Talladega 500 egy különleges szeletét képezi a NASCAR történelmének; kérdéses pályaviszonyok, bojkott, ismeretlen győztes …. mindez normál esetben akár a létesítmény szereplésének végét is jelenthette volna a naptárban.

Talladegában azonban semmi sem normális – sőt, olykor inkább paranormális -, erre pedig a soron következő évek bőven rávilágítottak.

Az alábbiakban – a teljesség igénye nékül – erre sorolunk fel néhány további példát.

Bill-France-Sr..jpg
 A NASCAR atyja, Bill France Sr. 


1973 Tavasz – Ezen év május 6-ára írták ki a Winston 500-at, amely a szezon két, az Alabama International Motor Speedwayen (bár egészen 1989-ig ezt a nevet viselte a pálya, a továbbiakban az egyszerűség kedvéért a Talladegát használjuk már) rendezett futamának első fordulója volt.

A verseny tizedik körében történt a NASCAR történetének egyik legbrutálisabb, 19 autót érintő tömegbalesete. A láncreakciót a vezető boly elején lévő Ramo Stott autójában felrobbanó motor indította el, amit követően a mögötte érkezők egymásba rohantak, számos jármű a levegőbe emelkedett, majd a falnak csapódott.

“Tudtam, hogy nagy a baj” – emlékezett vissza Buddy Baker, aki az eset idején Cale Yarborough-val együtt Stott közvetlen közelében haladt.

“Cale autója az enyém felett repült el, szó szerint, tényleg átrepült a levegőben. Én nekivágódtam a falnak, és az ütközés ereje kiszakította a motort. Miután megálltunk és kiszálltunk az autóból Cale-hez rohantam a pályán és megöleltük egymást, örültünk annak, hogy mindketten jól vagyunk. Szerintem sokkot is kaptunk egy kicsit. Felmásztunk a pálya belső falára, hogy biztonságos helyen legyünk.

Úgy egy perccel később, miután észleltem, hogy a balesetsorozatnak vége, lejöttem onnan. Ekkor azonban hallottam, hogy valami közeleg. Joe Frasson volt, körülbelül 180 mph-val száguldott át a füvön. Majdnem eltalált engem. Visszaugrottam a falra és már ott is maradtam, de egy újabb autó repült a levegőbe, fejjel lefelé, magasabban, mint egy telefonpózna.”A baleset sajnálatos módon a NASCAR történetének első afroamerikai pilótája, Wendell Scott pályafutásának végét jelentette, aki sérülései miatt kénytelen volt visszavonulni.

És hogy hányadik helyen haladt a tömegkarambolt előidéző Stott a motorhiba pillanatában? Igen, a 13.1973 – Nyár

Az év második, augusztusi talladegai futamát egy sajnálatos, egyúttal meglehetősen bizarr tragédia árnyékolta be. Az 1972-es szezon legjobb újoncának választott Larry Smith a verseny 13. (!!!!!) körében falnak csapta az autóját, járművében azonban alig keletkezett kár, mindössze csak a sárvédő jobb oldala sínylette meg.

Az ártatlannak tűnő jelenetsort látva a csapata rögtön meg is kezdte a készülődést egy – ránézésre – gyors szervizelésre. Smith azonban már soha nem érkezett meg a pitbe. A 31 éves tehetség a helyszínen életét vesztette, mint a halottkémi jelentésből később kiderült, masszív fejtrauma következtében.A bizarr része a dolognak itt következett: az ütközés ereje relatíve kicsi volt, a hivatalos vizsgálat során pedig mindent rendben találtak az autóban lévő biztonsági felszerelések terén, minden a lehető legtökéletesebb volt – bár egyes információk szerint a pilóta kivette a bélést a sisakjából, mivel az zavarta vezetés közben.

Végül arra jutottak, hogy Smith valószínűleg a baleset pillanatában az ülés támlájának csapta a fejét és ez okozta a végzetes sérülést.

Ez a magyarázat azonban már akkoriban rendkívül erőltetettnek tűnt, mivel orvosszakértők szerint ilyen kis mértékű ütközés – még bélés nélküli sisakkal is – legfeljebb egy közepes agyrázkódással járt volna, nem pedig azonnali halállal.

Valamivel azonban meg kellett indokolni a fiatal pilóta tragédiájának okát, a “fogalmunk sincs mi történt” pedig nem festett volna túl elegánsan a jelentésekben.

A verseny folytatódott, Smith halálának hírét pedig a szokásoknak megfelelően nem közölték a leintésig a többi pilótával. A furcsaságoknak azonban korántsem volt vége.

A 89. körben az 1970-es bajnok Bobby Isaac hirtelen, minden előzmény nélkül leállította az autóját. A csapat természetesen kíváncsi volt ennek okára, a pilóta válasza azonban mélységesen megdöbbentette őket.

Isaac, aki bár nem volt egy atomfizikus, de azért teljes mértékben épelméjűnek volt tekinthető, azt mondta, a 3-as és a 4-es kanyar között egy hangot hallott, ami azt mondta neki, ha életben akar maradni, akkor azonnal ki kell szállnia az autójából. Ő pedig engedelmeskedett.

454l.jpeg
Larry Smith

1974 Nyár – A Talladega 500 előtti éjszakán tizenkét, az élmezőnyhöz tartozó autó vált szabotázsakció áldozatává, amely károkat a verseny napjának reggelén fedezték fel a csapatok.

Az olaj- és üzemanyag-vezetéket meglazították, éppen annyira, hogy amikor az autók elérik a versenytempót azok szétessenek, de volt olyan jármű, is amelynek tankjába homokot szórtak. Az abroncsok belső oldalán hajszálvékony vágásokat ejtettek, hogy azok amint elérnek egy bizonyos nyomást, szétrobbanjanak.

A történtek miatt a futamot három órával elhalasztották, de még így is több, úgynevezett competition caution-t* írtak ki annak érdekében, hogy ha bármely csapat rendellenességre utaló jelet tapasztal, legyen lehetőség a probléma megoldására.

A szabotázst elkövető személyére soha nem derült fény.

“Egy biztos, valaki tömeggyilkosságot akart elkövetni” – summázta Buddy Baker.*Competition caution: előre meghatározott körben életbe lépő sárga zászlós periódus, amelyet általában olyan esetekben alkalmaznak, ha valamilyen oknál fogva várható, hogy verseny közben merül fel meghibásodás az autókban és/vagy problémákra derül fény a pálya állapotát illetően. Alkalmazzák például, ha kívülálló okok miatt – például az időjárás miatt elmaradnak az edzések – nem jut kellő idő a csapatoknak arra, hogy dolgozzanak az autókon, valamint, hogy megvizsgálják a pályaviszonyokat. A competition caution segítségével nagyobb hátrányba kerülés lehetősége nélkül nyílik alkalom kisebb javítások, módosítások végrehajtására.


Bővebben: Tömegmészárlásra készültek Talladegán  


1975 – Randy Owens, a hatodik bajnoki címére hajtó Richard Petty feleségének 18 éves öccse a csapat tagjaként figyelte a Winston 500 történéseit. A verseny 141. körében a győzelemért harcoló Petty izzó jobb első kerékkel hajtott a pitbe, Owens pedig egy vizestartályért igyekezett, hogy lehűtse azt, a nyomás alatt lévő tartály azonban felrobbant és tízméteres magasságba repítette a fiút.

Randy olyan súlyos fej- és mellkasi sérüléseket szenvedett, hogy életét a gyors beavatkozás ellenére sem tudták megmenteni.

A tragikus eseményeknek ezzel még nem volt végük. A második, nyári talladegai verseny áldozatául az a DeWayne ‘Tiny’ Lund esett, aki eredetileg részt sem vehetett volna azon. A 45 éves pilótának nem sikerült kvalifikálnia magát a futamra, később azonban mégis lehetőséghez jutott, miután Grant Adcox egyik szerelője a talladegai pitlane-en szívinfarktust kapott és elhunyt. Adcox kegyeleti okok miatt visszalépett a versenytől, az autóját pedig végül Lund vette át.

Nem sokkal a rajtot követően Lund megpördült a második kanyarban, kisodródott a pálya füves részére, majd onnan vissza a pályára. Az érkező újonc, Terry Link már nem tudta elkerülni ellenfelét, összeütköztek és mindkét autó lángba borult.

A baleset után Lundot már a pályakórházban halottnak nyilvánították, míg Linket két, a nézőtérről berohanó rajongó szabadította ki az égő járművéből, miután látták, hogy biztonsági személyzet mennyire lassan reagál a történtekre.

Helyszíni beszámolók szerint a két hősies vietnámi veteránnak szó szerint közelharcot kellett vívniuk a biztonsági emberekkel, hogy azok engedjék őket segíteni.

“Csak nem akartuk végignézni, hogy egy ember meghal” – mondta egyikük.

A verseny folytatódott és Lund halálának hírét ezúttal is csak a kockás zászló után tudatták a mezőnnyel. A tragédia hallatán az elsőként leintett Buddy Baker térdre esett és csak annyit mondott:

“Együtt jártunk halászni. Borzasztó. Egyáltalán nem érdekel most a győzelem.”

455l.jpeg
 Terry Link autója a baleset után

1977 A Talladega 500 kellős közepén David Sisco szó nélkül a pitbe hajtott, majd kiugrott az autójából és elrohant. Először senki nem tudta mire vélni a dolgot, mígnem kiderült, hogy rádión közölték vele a szörnyű hírt: édesanyját a paddock VIP részében halálra gázolta egy kisteherautó.1985 – A versenyhétvégére rányomták bélyegüket a vészjósló időjárási előrejelzések, amelyek tornádókat és erős viharokat jósoltak.

Nem sokkal a főkategória, a NASCAR Winston Cup kvalifikációját követően, az ARCA időmérőjének kellős közepén hatalmas szélvihar kerekedett szinte a semmiből brutális jégesővel kísérve.

A pálya kettes kanyarjában már kis túlzással armageddoni viszonyok uralkodtak, miközben a 4-es kanyarban éppen egy autó haladt teljes gázzal. Szerencsére még idejében sikerült figyelmeztetni a versenyzőt és senkinek nem esett bántódása.

A nyári Talladega 500 előtt, a szokásos nemzeti himnusz alatt egy cserkészfiút ért az a megtiszteltetés, hogy felhúzza az amerikai zászlót a Victory Lane közelében lévő rúdra.

Azonban probléma adódott, miután a fiú csak a zászlórúd feléig tudta feljuttatni a csillagos-sávos lobogót. Próbálták már segítséggel is a megfelelő helyre felvonni, azonban sehogyan sem jött össze.

A nézők, akiknek feltűnt a fél árbócon lévő zászló eközben rögtön találgatni kezdték ennek okát, a szervezők pedig végül úgy döntöttek, hogy jobban járnak, ha a futamot ezúttal a lobogó nélkül bonyolítják le.1986 – El kellett halasztani a Winston 500 rajtját, miután egy rajongó elkötötte a pace cart és a pályára hajtott vele. A vicces kedvű és már cseppet sem szomjas NASCAR szurkoló közel két kört tett meg a 2.666 (figyelik, figyelik?) mérföldes oválon, amikor is végül a rendőrségnek sikerült útját állnia.


 Bővebben: A nap, amikor ellopták a pace cart1987 A Winston 500 huszonegyedik körében Bobby Allison defektet kapott és hamarosan a levegőben találta magát autóstul.

“Valami beragadt az autóm alá és kivágta a gumit” – nyilatkozta akkor Allison.

A jármű a kerítésnek repült, legyalulta azt, törmelékkel beborítva a pályát. Csodával határos módon Allisonnak a haja szála sem görbült, számos néző azonban a kórházban kötött ki, miután a kisebb-nagyobb alkatrész- és egyéb darabok eltalálták őket.

A javítási munkálatok miatt életbe lépett piros zászlós periódus pontosan 2 óra 38 perc 14 másodpercig tartott, miközben egyre inkább közeledett a napnyugta ideje. A sötétedés miatt a versenyirányítás úgy döntött, tíz körrel lerövidíti a futamot, amely végül színpadias módon Bobby fiának, Davey Allisonnak győzelmével zárult.

Apropó Davey Allison, a tehetséges versenyző hat évvel később, 32 esztendős korában hunyt el, miután helikopterével a földbe csapódott – a Talladega Superspeedwayen.képek: Randy Ayens, NASCAREz a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy