NASCAR: 71 éve nem fordult elő olyan, mint most Daytonán

NASCAR: 61 éve nem fordult elő olyan, mint most Daytonán
credit:NASCAR

NASCAR: 61 éve nem fordult elő olyan, mint most Daytonán

A 2021-es év második Cup-futamának adott otthont a Daytona International Speedway road vonalvezetése és akárcsak az egy héttel korábbi szezonnyitón, itt is vadonatúj futamgyőztest avattak.

Ezt megelőzően ilyenre csak kétszer akadt példa a NASCAR teljes történetében: 1949-ben (mondjuk ekkor könnyen ment, lévén a szervezet legelső szezonja volt, statisztikailag viszont muszáj megemlíteni), valamint 1950-ben.


hirdetéshirdetésA 63. Daytona 500-on Michael McDowell emelhette magasba karrierje során először a legjobbnak járó trófeát, most pedig Christopher Bell ünnepelhette legelső sikerét a bajnokságban.

A 26 éves oklahomai az utolsó előtti körben vette át a vezetést Joey Loganotól, a kockás zászló belengetésének pillanatában pedig már 2.119 másodperces előnnyel bírt Team Penske-s kollégájával szemben.

Bell győzelme egyben azt jelentette, hogy a Joe Gibbs Racing huszonnégy órán belül kétszer is látogatást tehetett a Victory Lane-re.

A másodosztályú Xfinity Series ugyanezen a pályán rendezett versenyén a szériában debütáló Ty Gibbs – aki egyben Gibbs edző unokája is – haladt át elsőként a célvonalon.

“Ez a győzelem határozottan definiálja az életemet” – nyilatkozta a leintés után Bell, utalva a karrierjét eddig jellemzett fent és lent pillanatokra.

“Elmondhatatlanul hálás vagyok azért, hogy itt lehetek a Joe Gibbs Racinggel, valamint az összes partnerünkkel. Köszönettel tartozom Jack Irvingnek és Tyler Gibbsnek, ezek a srácok kezdettől fogva hittek bennem.”Bell idén a második Cup-szezonját kezdte meg, ebből az elsőt a JGR színeiben és rögtön egy csapaton belüli rekordot is beállított.

Nála gyorsabban ugyanis még senkinek sem sikerült győzelmet szállítania Gibbséknek. Bell az eddigi csúcstartó, Kyle Buscht szárnyalta túl.

A kétszeres Cup-bajnok a gárdánál eltöltött, negyedik bevetésén tudott csak nyerni, míg ez a fegyvertény Bellnek már a második versenyén összejött.

“Úgy érzem, hogy egész életemben erre készültem. A tavalyi év hatalmas tanulási görbe volt számomra, nagyon örülök vagyok, hogy megkaptam a lehetőséget. A [2020-ban, még a Leavine Family Racing kötelékében] teljesített idényem nyilvánvalóan felkészített a JGR-hez való átigazolásra.”

A másodikként a már említett Logano ért célba, míg a harmadik helyen egy újabb JGR-es zárt Denny Hamlin személyében. A top 5-be befért még Kurt Busch (Chip Ganassi Racing) és Brad Keselowski (Team Penske) is.Az eddigi Cup-karrierje során már öt road-győzelemnél tartó Chase Elliott értelemszerűen a verseny favoritjának számított.

A hatodik – ebből zsinórban ötödik – elsősége azonban a hajrában teljesen kútba esett. A regnáló bajnok épp Keselowskit próbálta előzni a pálya 6-os kanyarjában, úgy, hogy beékelődött Denny Hamlin elé. A manőverből ütközés lett, Elliott pedig kiforgott és végül be kellett érnie a 21. hellyel.

Szintén nem ez lesz a kedvenc futama a Chase-hez hasonlóan szintén a Hendrick Motorsportsot szolgáló Kyle Larsonnak sem.


hirdetés


A 28 éves kaliforniai az utolsó restartnak az ötödikként, friss abroncsokon vágott neki és úgy tűnt, akár a győzelemre is komoly esélye lehet.

A 63. körben azonban megcsúszott és kiforgott, aminek következtében csak a harmincadikként fejezte e a napot.

Kyle Busch vesszőfutása is tovább folytatódott. A Daytona 500-on ő szenvedte el a legijesztőbb balesetet, a DIS roadján pedig több ütközés és műszaki probléma hátráltatta, így a nevét csak a 35. pozícióban lehet megtalálni az eredménylistán.

A Cup Series következő versenyére február 28-án, a Homestead–Miami Speedwayen kerül sor.

hirdetés

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy