Megnevezte versenyzőjét a USF2000 afroamerikai csapata

Megnevezte versenyzőjét a USF2000 afroamerikai csapata
A Force Indy vezetősége, valamint autója a csapat december 3-ai, indianapolisi bemutatásán (credit:IndyCar Media)


Nyáron hívta életre Roger Penske az IndyCar esélyegyenlőségi programját, a Race to Equality & Change-et.

A kezdeményezés célja, hogy lehetőséget adjon a motorsportban kisebbségnek számító versenyzőknek és szakembereknek (színebőrűek, nők).

Az R&EC égisze alatt térhet vissza az Indianapolis 500-ra idén Simona de Silvestro, méghozzá a Beth Perretta által alapított – és a Team Penske technikai partnerségét élvező – Perretta Autosport
gépének volánja mögött.

Az IndyCar nevelősorozatait tömörítő Road to Indy legalsó lépcsőfokát képező USF2000 bajnokságban pedig egyenesen egy afroamerikai csapat debütál ebben az évben Force Indy néven.


hirdetés


A gárda most hivatalosan megnevezte a versenyzőjét is, az atlantai Myles Rowe személyében.

Rowe gyerekkora óta, versenyszerűen gokartozott, néhány évvel ezelőtt pedig valódi autókra váltva a Lucas Oil Formula Car Race Seriesben bontogatta szárnyait.

2017-ben összesen hat futamon indult, ebből hármat győzelemmel zárt.

A következő idényben viszont már csak két versenyre tudott nevezni, amelyeket szintén megnyert.

A 21 éves – Will Power által felfedezett és mentorált – fiatalember 2018-ban tesztelhette először az IndyCar nevelőszériáit tömörítő Road to Indy legalsóbb kategóriáját képező USF2000 egyik gépét a John Cummiskey Racing jóvoltából.

Folytatása viszont nem lett a történetnek, méghozzá prózai ok miatt: végképp elfogyott a pénze.

A jelenleg főiskolai tanulmányait folytató Rowe tavaly nyáron újra pályára vihetett egy USF2000-autót, immár az R&EC szervezésében.

Az Indianapolis Motor Speedwayen – Power vigyázó szemei előtt – egy teljes, problémamentes tesztet teljesített.

Közel fél évvel később pedig alá is írhatta szerződését a teljes szezonra.„Ez egy áldás számomra” – idézi a hivatalos sajtóközlemény Rowe-t.

„Nyilvánvalóan ez egy soha vissza nem térő alkalom és én rendkívül hálás vagyok érte. Keményen dolgoztam ezért a pillanatért, minden egyes gyakorlással, amit tizenkét éves korom óta belefektettem. Ebből adódóan igazi megkönnyebbülés volt, amikor ez a lehetőség megadatott.”

A Force Indy – a legmagasabb kategóriában bemutatkozó Perretta Autosporthoz hasonlóan – a Team Penske támogatását tudhatja maga mögött.

„Számos fiatal, női és férfiversenyzőt fontolóra vettünk” – mondta a csapatvezető Rod Reid.

„A választásunk végül a képességei, valamint a cockpiten belül és kívül egyaránt mutatott teljesítménye alapján Mylesra esett. Tisztában van a Force Indy küldetésével, miszerint egy sokszínű és tehetséges gárdává akarunk válni. Myles nagyszerűen beleillik ebbe a koncepcióba. Első csapatomat 1984-ben indítottam. Mindig is megvolt bennem a vágy arra, hogy egy olyan, a sportág profi szintjén működő alakulatom legyen, amelynek tagjai úgy néznek ki, mint én. Lassan negyven éve vagyok jelen ebben a világban, a Force Indyre pedig úgy tekintek, mint a kemény munka csúcspontjára. Alig várom, hogy tavasszal végre a pályán legyünk.”

A USF2000 szezonjra április 17-én, a Barber Motorsports Parkban kezdődik, ahol az IndyCar betétkategóriájaként lesznek jelen.