Most Hailie Deegant lincselték meg virtuálisan egy kimondott szó miatt

Most Hailie Deegant lincselték meg virtuálisan egy kimondott szó miatt


A NASCAR egyik legnépszerűbb, feltörekvő versenyzőjét is utolérte a digitális lincselés.

Vasárnap este Hailie Deegan a legelső, élő iRacing-streamjét közvetítette a Twitchen, a játék hevében pedig a retardált szóval illette egyik ellenfelét.

Ennek hatására óriási felháborodás tört ki, mondván a 19 éves NASCAR-pilóta megalázta a fogyatékkal élőket.

A nézők tömegesen bocsánatkérést követeltek Deegantől, sokan pedig odáig mentek, hogy többé képtelenek szurkolni neki a versenypályán.

Az ‘r-betűs szót” durva sértésként tartják számon, mivel a közvélekedés szerint a mentális retardációval küzdőket gúnyolják vele.

A Facebookon és Twitteren kialakult, számos esetben keresetlen szavakkal tűzdelt kommentcunamit látva Deegan először törölte a streamet a Twitchről, majd nyilvánosan elnézést kért.

A mai este, egy, a Twitchen közvetített online verseny során érzéketlen szót használtam. Elfogadhatatlan szleng volt, hülyeséget csináltam. Bocsánatot kérek mindenkitől, akiket megsértettem ezzel. Nincs rá kifogásom, tudom, hogy jobbnak kell lennem a szponzoraimért és a rajongóimért.”

A Ford – amely utánpótlás-programjának tagjaként Deegan idén kezdi meg első, teljes szezonját a NASCAR nemzeti harmadosztályát képező Truck Seriesben – szintén kiadott egy közleményt.

„Tudomásunk van erről a helytelen megnyilvánulásról. Hailie azonnal elismerte a hibáját, bocsánatot kért és ígéretet tett arra, hogy a jövőben sokkal átgondoltabban viselkedik majd.”