3x-os IndyCar-bajnokból helyettesítő tanár – Így él most a 2006-os Indy 500 győztese

3x-os IndyCar-bajnokból helyettesítő tanár – Így él most a 2006-os Indy 500 győztese
credit:IndyCar Media

3x-os IndyCar-bajnokból helyettesítő tanár – Így él most a 2006-os Indy 500 győztese

2017 végén Sam Hornish Jr. szögre akasztotta a sisakját és saját bevallása tökéletesen elégedett a hétköznapivá vált életével.

A még mindig csak 41 éves amerikai a kétezres évek egyik meghatározó IRL/IndyCar-pilótája volt. A szériában eltöltött hét éve alatt három bajnoki címet (2001-ben és 2002-ben a Panther Racinggel, 2006-ban pedig a Team Penske-vel) és egy Indianapolis 500 győzelmet (2006) ünnepelhetett. Később átnyergelt a NASCAR-ra, a stock-car világban azonban már inkább kevesebb, mint több siker koronázta erőfeszítéseit.

Bár a mai napig imádja az autóversenyzést, a legfontosabbnak világéletében a családi kötelékeket tartotta.


hirdetés


Karrierje során Hornish-t eleinte az édesapja, majd később már a felesége és a gyermekei kísérték pályáról-pályára. Az idő előrahaladtával azonban a fia és két lánya egymás után váltak iskolakorúvá, neje pedig a saját munkája miatt is egyre ritkábban tudott versenyekre járni.Sam ekkor realizálta igazán, hogy ha tovább marad a sportban, akkor nagy eséllyel lemarad a gyerekei életének legfontosabb pillanatairól.

“Javamra vált volna, ha megpróbálom folytatni a karrierem, de rájöttem, hogy a srácaimnak viszont már korántsem tett volna olyan jót” – nyilatkozta az ex-pilóta az IndyCar.com-nak.

Új, “civil” életében először egy észak-karolinai iskolában vállalt munkát, mint helyettesítő tanár.

Hornishék másfél évvel később Ohióba költöztek, itt azonban Samnek búcsút kellett mondani a katedrától az államban érvényben lévő, szigorúbb szabályozások miatt.

credit: TheBlaze

Innentől fogva a családi vállalkozásban üzemelő szállítmányozási és logisztikai cégre helyezte a hangsúlyt.Emellett maximálisan kiveszi a részét a közösség életéből olyan munkákat végezve, mint pl. a helyi rendezvények színpadi díszletének felépítése, különösen akkor ha a lányai is a fellépők között vannak.

“Nincs túl sok szabaidőm” – ismerte el Hornish. “Mindenekelőtt megpróbálok a lehető legjobb apa és férj lenni, valamint segíteni a szüleimnek a vállalkozásaikban. Szoktam előadásokat is tartani, különösen a fiatalok számára érdekes témákban. Beszélgetünk arról, hogy kik is ők, mik a céljaik, milyen hibákat követtek el és mit tanultak belőlük. Az egyik szenvedélyemmé vált, hogy segítsek az embereknek átlendülni ezeken a dolgokon.”

Hornish viszont egy pillanatig sem tagadja, hogy néha azért hiányzik neki a versenyzés.


hirdetés


“Tizennyolc és harmincnyolc éves korom között hetente legalább három, négy repülőutam volt. 2017 óta összesen volt ennyi. Ez az óriási különbség, kétszázötven napon át voltam úton, hol itt töltöttem az éjszakát, hol ott. Most viszont elképesztően szórakoztató, hogy együtt lehetek a gyerekeimmel, láthatom őket felnőni és egyszerűen élvezem a gyerekkorukat. Továbbra is követem az autósportotkat, képben vagyok az eseményekkel. Néha persze kemény visszagondolnom, különösen az indys évekre. Öt, hat futamból egyet biztosan nyertem, a szezonjaim közel felét pedig bajnokként zártam. Nehéz olykor kettéválasztani a régi és a mostani időszakot, de ez így van jól. Az is az életem része volt és valahányszor az IMS múzeumába látogatok nagyon élvezem, ugyanakkor rendkívül szürreális érzés is.”

A múltat azonban lezárta és esze ágában sincs visszatérni a pályára.

“Sokan kérdezik, hogy miért nem versenyzek egy kicsit itt, vagy ott. Én viszont soha nem voltam ilyen “belekapok” típus. Vagy teljes erőbedobással csinálok valamit, vagy sehogy. Régen mindent a sportra tettem fel, most viszont már a családomra összpontosítok.”

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy