A kislány, aki szerencsét hozott Dale Earnhardtnak

A kislány, aki szerencsét hozott Dale Earnhardtnak


Az 1998-as Winston Cup szezon mérföldkő volt a NASCAR történetében, lévén a szervezet ekkor ünnepelte fennállása 50. évfordulóját.

A hétszeres bajnok Dale Earnhardt azonban nem túlságosan emelkedett hangulatban érkezett a tradicionálisan az idény első versenyeként funkcionáló Daytona 500-ra.

A ‘Megfélemlítő’ addigi karrierje során összesen tizenkilenc alkalommal rajtolt már el a legendás futamon, de még egyszer sem sikerült győztesként áthaladnia a célvonalon. Az okok változatosak voltak: utolsó körben történt előzés, motorhiba, önhibáján kívül balesetek… lényegében minden, ami csak a versenypályán lehetséges megtörtént már vele, csak, hogy útját állja a sikerének.

A Richard Childress Racing #3 Chevy-jét vezető Earnhardt remélte, hogy huszadik nekifutásra végre megtörik a negatív szériája, de a múlt tükrében egy kisördög mégis ott fészkelődött a vállán.

A sztárpilóta népes rajongótáborának egyik legfiatalabb tagja, Wessa Miller addigi rövid élete legnagyobb élményére készült, miután a ‘Kívánj egyet!’ alapítvány jóvoltából a Daytona 500 előtt találkozhatott bálványával.

A Kentucky-ból származó hatéves kislány egy veleszületett mozgásszervi betegségtől szenvedett, aminek következtében a gerincoszlopa körüli lágy szövetek nem fejlődtek ki megfelelően.

A kis Wessa emiatt képtelen volt megtanulni járni, ezért csak kerekesszékkel tudott közlekedni.

A legnagyobb szenvedélye azonban a NASCAR volt, amelynek futamait szülei elmondása szerint már négyéves kora óta nem volt hajlandó kihagyni, az abszolút kedvence pedig nem is lehetett más, mint Dale Earnhardt.

Az alapítvány közbenjárása révén Wessa mintegy fél órát tölthetett a versenyzővel, amelynek során egy kis szerencsetalizmánt is átadott neki: egy egypennyst.

Earnhardtot elbűvölte ifjú rajongójának lelkesedése, a találkozó után pedig fogta az érmét, felragasztotta autójának műszerfalára és így vágott neki a Daytona 500-nak.

A versenyt végül megnyerte, az ezt követő ünneplés – amelynek során az összes csapat valamennyi tagja sorfalat állt a tiszteletére – pedig az amerikai autósport egyik legemocionálisabb jeleneteként vonult be a történelembe.

Dale Sr. a futam után többször is lenyilatkozta, hogy szentül hiszi, a kis talizmánnak köszönhetően tudta huszadik nekifutásra végre győzelemmel zárni az ötszáz mérföldes viadalt.

Wessa egypennyse máig a Richard Childress Racing múzeumában van kiállítva.