Életében először lett bajnok Helio Castroneves

Életében először lett bajnok Helio Castroneves
credit:IMSA


A vasárnapi, sebringi 12 óráson a Team Penske bebiztosította magának az IMSA WeatherTech SportsCar Championship 2020-as bajnoki címét.

A 7-es számú Acura ARX-05-ös autó révén Roger Penske-ék fennállásuk 40. titulusát ünnepelhették – valamennyi szériát beleértve, amelykben eddig megfordultak.

Az autó volánja mögött Helio Castroneves és Ricky Taylor teljesített szolgálatot az idény valamennyi futamán, míg a hosszabb távú versenyeken (Daytona 24, Petit Le Mans, Sebring 12) Alexander Rossi is betársult hozzájuk.

A jelen IMSA-siker egyben Castroneves illusztris pályafutásának legelső bajnoki címét is jelenti.


hirdetés


A 45 éves pilóta 2000-ben csatlakozott a Team Penske-hez, azóta pedig három Indianapolis 500 győzelmet arattak együtt. Az IndyCar összetettjét négyszer is a második helyen zárta, a bajnokságot azonban soha nem sikerült behúznia.

“Tim Cindric [a TP elnöke] azt mondta, ‘Ne sírj!’, erre én közöltem vele, hogy ‘Nézd, nem tudod, mennyi minden zajlik le most a fejemben'” – nyilatkozta a leintés után Castroneves az NBC-nek.

“Leírhatatlan érzés, hogy bajnokként fejezhetem be ennél a nagyszerű szervezetnél. Fantasztikus emberek vannak itt, az igaz barátságok örökké tartanak. Most egy új kezdet jön számomra, de ezt soha, de soha nem fogom elfelejteni.”A Team Penske 2021-től már nem lesz az IMSA mezőnyének tagja, Helio pedig innentől végképp szakít velük.

A brazil idén októberben, az IndyCar indianapolisi Harvest GP-jén már kiruccanást tett egy másik csapathoz, miután ő helyettesítette a sérült Oliver Askew-t az Arrow McLaren SP 7-es számú Dallara-Hondájában. Ez azt is jelentette, hogy húsz év után először ekkor vezetett olyan autót, amelyet nem Roger Penske-ék neveztek.

Castroneves jövőre már a Meyer Shank Racinggel fog részidős, egyelőre hat futamot számláló programot teljesíteni az amerikai open-wheel csúcsán.

“Nem tudok eléggé köszönetet mondani az Acura Team Penske összes dolgozójának, valamint Ricky Taylornak és Roger Penske-nek. Köszönöm RP, ez egy elképesztő utazás volt!”

Arra a kérdésre, hogy el tudott-e volna képzelni még meseszerűbb befejezést, Helio így válaszolt:

“Nem, egyáltalán. Azért vagyok ennyire érzelmes, mert olyan sok évet töltöttünk el együtt és sikerült így befejezni….. Nem, nem is befejezni, inkább a lezárás a helyes kifejezés erre. Teljesen elképesztő, egy áldás. Ahogyan RP szokta monani: többet veszítesz, mint nyersz és amikor sikerül a csúcsra érni, az igazán különleges. Ez a bajnoki cím pedig már örökre velem marad.”

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy