A NASCAR fölényesen győzött a pandémia-krízis közepén

A NASCAR fölényesen győzött a pandémia-krízis közepén
credit:NASCAR
A NASCAR fölényesen győzött a pandémia-krízis közepén

Példa nélküli kihívásokkal kénytelen idén szembenézni a teljes világ.

A koronavírus-járvány az élet minden területén érzékelteti hatását, ami alól természetesen a profi sportvilág sem képez kivételt.

Törölt események, utolsó pillanatban tető alá hozott – és sok esetben megbukott – vészforgatókönyvek, folyamatos bizonytalanság. A súlyosbodó gazdasági problémák miatt nem tudni, mikor dobja be a törölközőt egy szponzor, vagy partner, ahogyan annak a veszélye is folyamatosan fennáll, hogy gyakorlatilag bárki előállhat egy pozitív teszttel, ami akár komplett versenyekre/meccsekre lehet hatással.

Így, 2020 vége felé közeledve azonban – ha lehet így fogalmazni – reális győztest hirdethetünk a mostani, COVID által uralt, disztopikus sportvilágban, méghozzá a NASCAR Cup Series képében.hirdetéshirdetés


Az amerikai stock-car királykategóriája március 13-án, négy verseny után lengette be a piros zászlót.

Alig másfél hónappal később viszont, mindenki meglepetésére bejelentették, hogy két héttel később újraindítják a szezont. Ekkor még sokan egy lyukas garast sem tettek volna arra, hogy ez ténylegesen megvalósul.

Május 17-én, Darlingtonon azonban ténylegesen felbőgtek a Cup motorjai.

Ez azt jelentette, hogy a bajnokság elsőként állt újra munkába a teljes, elit szinten jegyzett sportvilágot tekintve.

Arról viszont a NASCAR vezetősége álmodni sem mert volna, hogy tartani tudják a 36 futamot tartalmazó menetrendjüket.

Példának okáért az eredetileg 17 versenyes IndyCar-szezon végül csak 14 viadalt tartalmazott. Az IMSA WeatherTech SportsCar Championship még jól járt, hiszen 12 helyett 11 állomással teljesíti az idényt, az NHRA viszont a 24 fordulósra tervezett naptárát 11-re volt kénytelen redukálni.

A sort még hosszasan folytathatnánk valamennyi, más sportágat is megemlítve, mivel a helyzet mindenhol ugyanaz: a 2020-as idény rövidebb, mint tervezték.

Kivétel a NASCAR Cup Series.

A bajnokság alapszakaszát totálisan át kellett alakítani, de végül sikerült úgy megoldaniuk – eleinte heti két futammal is – hogy a versenyek számát tekintve ne legyen változás. A mezőny képes volt lefutni a megszokott, 26 futamot, aminek végén kialakult a rájátszás mezőnye.

A június 22-ei, talladegai Geico 500-on ráadásul már azt is meg tudták oldani, hogy limitált számban nézők is üljenek a lelátón.

Az év utolsó tíz viadalát tartalmazó playoffban pedig már minden a járvány előtti program szerint alakult, miután egyetlen pályát/futamot sem kellett törölni, vagy átütemezni.

Az egyetlen változást ebben a szakaszban az októberi, texasi futam képezte, de ehhez semi köze nem volt a vírusnak. Az Autotrader EchoPark Automotive 500 befejezését ugyanis az esős időjárás tolta el három teljes nappal.

“Minden kétséget kizáróan ez volt a legkeményebb év, amivel szembenéztünk” – nyilatkozta a szervezet elnöke, Steve Phelps a USA Todaynek. “Amit a világjárvány kellős közepén végrehajtottunk szerintem rendkívül figyelemre méltó. Erősebbek vagyunk, mint a COVID előtt. Megmutattuk, hogy ugyanolyan jó, ha nem jobb munkát végeztünk, mint bármelyik más sportliga. Korán visszatértünk és besűrűsítettük a naptárat. Jelenleg mi vagyunk az egyetlenek a sportvilágban, akik maradéktalanul be is fejeztük a teljes szezont úgy, hogy nem kellett csökkenteni a versenyeink számát. Nagyon büszke vagyok erre.”hirdetés

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy