Super Chase: Elliott felért a NASCAR csúcsára!

Super Chase: Elliott lett a NASCAR Cup 2020-as bajnoka!
credit:NASCAR
Super Chase: Elliott lett a NASCAR Cup 2020-as bajnoka!

A mindössze 24 esztendős Chase Elliott sikerével zárult a NASCAR Cup Series 2020-as szezonja.

A Hendrick Motorsports pilótája azt követően biztosította be karrierje legelső, főkategóriás titulusát, hogy magabiztos produkciót nyújtva megnyerte a széria Phoenix Racewayen rendezett szezonzáróját – ami egyben idei ötödik, teljes eddigi királykategóriás karrierjét tekinte pedig a tizenegyedik futamgyőzelme is lett.

Chase nem csak a Cup eddigi történetének harmadik legfiatalabb bajnoka lett, de harminckét évvel édesapja, Bill sikere után újra a kupa mellé helyezte az Elliott nevet.


hirdetés


Nagy valószínűséggel pedig 2018 és 2019-hez hasonlóan szintén őt fogják megszavazni a rajongók az év legnépszerűbb versenyzőjévé, amely kitüntető címet apja nem kevesebb, mint tizenhat alkalommal kapta meg.

Ebből adódóan minden esély megvan arra, hogy ’88 után újra egyazon pilóta lesz a közönségkedvenc és a bajnok is, ráadásul ugyanabból a családból.

“Egyszerűen nincsenek szavaim” – nyilatkozta a leintés után Chase, aki a futamot a legutolsó helyről volt kénytelen megkezdeni, miután autója kétszer is megbukott a technikai ellenőrzésen. “Ez hihetetlen… Istenem, megcsináltuk! Ilyen nincs! Ez egy álom és remélem, soha nem ébredek fel belőle.”

Mint fentebb már említésre került, csak két olyan versenyző van a NASCAR történetében, aki a pontosan 24 éves és 11 hónapos Elliottnál is fiatalabban ért fel a csúcsra: Bill Rexford 23 esztendősen 1950-ben, majd Jeff Gordon 24 évesen és 3 hónaposan 1995-ben.A fiatal tehetség elsősége azt is jelenti, hogy a Hendrick Motorsports 2016 óta először ünnepelhet bajnoki címet. Ezt akkor pontosan azzal a Jimmie Johnsonnal érték el, aki most, a Phoenix Raceway oválján főkategóriás NASCAR-karrierje legutolsó versenyét teljesítette.

Az idényzáró első négy helyét a rájátszás fináléjának résztvevői sajátították ki, így a befutójuk egyben az összetettbeli végeredményük is lett.

A második és harmadik pozíciókban a Team Penske-t képviselő 2012-es bajnok Brad Keselowsi, valamint a 2018-as év legjobbja, Joey Logano zárt.

A negyedikként a háromszoros Daytona 500 győztes, de továbbra is bajnoki cím nélkül álló Denny Hamlin ért célba.

A jövőre már IndyCarra váltó Johnson az ötödik helyen búcsúztatta illusztris pályafutását.

És még egy érdekesség a végére. Chase-nek sikerült megtörnie az “elnökválasztási átkot”, miután a NASCAR teljes fennállása során ő lett a legelső olyan versenyző, aki a nagy voksolás előtt közvetlenül rendezett futam megnyerése után a bajnoki címet is be tudta húzni.

A NASCAR Cup Series következő pontozásos versenye a 2021. február 14-én esedékes Daytona 500 lesz.Alább a szezonzáró végeredménye, majd a 2020-as szezon összetett pontversenyének tabellája látható:
hirdetés

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy