Amikor a bohócherceg és a playboy megidézte a Fast & Furioust

Az amerikai autósport bohóchercege
Joe az 50-es évek végén pózol az autója mellett, amelyre rosszul írták a nevét (credit: Legends of NASCAR)


Az 1962-es és 1963-as szezonok NASCAR Grand National bajnokát, Joe Weatherlyt csak az ‘amerikai autósport bohóchercegének” nevezték, miután állandóan azon járt az esze, hogy mivel viccelje meg a körülötte lévő embereket.

Az átverések kivitelezésében gyakran bűntársa is akadt kollégája, egyben ellenfele, a közismert playboy hírében állt Curtin Turner személyében. A páros olykor egymást sem kímélte, különösen, ha már legurult néhány whiskey a torkukon.e

Egy ilyen iszogatás alkalmával Weatherly azzal kezdte piszkálni barátját, hogy még közúti autóval sem képes normálisan vezetni, nemhogy a pályán.

A folyamatos, direkt piszkálást végül Turner megelégelte és azt mondta Weatherlynek, hogy ha olyan nagy számnak tartja magát, akkor rendezzék le a dolgot azonnal az utcán.


hirdetés


A két, kissé már illuminált állapotban lévő férfi bepattant a nagyteljesítményű bérautóikba. A ‘rajtra’ a daytonai A1A autópálya felhajtójánál került sor, célként pedig a szállodájukat határozták meg.

Weatherly és Turner a viszonylag gyérebb, éjszakai forgalomban úgy harcoltak egymással, mintha az a szűk 30 év múlva bemutatandó Halálos iramban franchise egyik jelenete, vagy legalább a Daytona 500 utolsó köre lett volna. Ennek következtében a járművekről hullottak az üvegszilánk, festék és kisebb karosszéria-darabok, a side-by-side csatákat vívó versenyzőket azonban ez érdekelte a legkevésbé.

A hotelhez vezető kanyar bejáratánál Turner lassított, Weatherly azonban nem, aminek következtében áttört egy kerítésen, majd még mindig közel padlógázzal egy úszómedencében landolt.

A balesetet Joe sérülés nélkül megúszta, az alkoholos befolyásoltság alatt történt illegális száguldozásért pedig végül egyiküket sem vonták felelősségre.

Az autókat bérbe adó cég viszont már korántsem volt elragadtatva és nem csak a keletkezett károkat fizetették ki Weatherlyékkel, de innentől fogva minden egyes városban, ahová a NASCAR ellátogatott plakátkampányba kezdtek, amelyeken a két versenyző arcképével és vulgáris szavakkal kívánták felhívni a többi szalon figyelmét arra, hogy semmiképpen ne adjanak bérbe autókat nekik.

Ha a közúti jogosítványát nem is, a pilótaengedélyét viszont egy időre Turner elvesztette, miután néhány héttel a daytonai incidens után magángépével egy dél-karolinai kisváros egyetlen útjának kellős közepén landolt.

A kiérkező rendőrök döbbenetére nem elég, hogy Curtis ittas volt, de amikor megkérdezték, hogy mégis mit keres ott, csak annyit válaszolt: „Egy jó üveg whiskeyt akartam venni.”