IndyCar: Askew beteg, Castroneves veszi át a helyét a McLarennél

IndyCar: Askew beteg, Castroneves veszi át a helyét a McLarennél


Az Arrow McLaren SP hivatalosan bejelentette, hogy Helio Castroneves fogja vezetni a 7-es számú Dallara-Chevyt az IndyCar jövő heti Harvest GP-jén.

Az autó eredeti gazdája, Oliver Askew egészségügyi okok miatt kénytelen kihagyni az indianapolisi roadon esedékes duplafordulót.

A csapat tájékoztatása szerint szerint a 23 éves újonc a szeptember 13-ai, Mid-Ohió-i verseny után kezdett egyensúly- és koordinációs problémákra panaszkodni.

A csapat hivatalosan nem közölt további részleteket az amerikai pilóta agyrázkódásra hasonlító tüneteinek hátteréről. Az Associated Press riportere, Jenna Fryer szerint azonban a problémák valójában az Indy 500-on elszenvedett balesete után – tehát már jóval Mid-Ohio előtt – kezdődtek.

A 2019-es Indy Lights-bajnok – akinek eddigi legjobb főkategóriás eredménye egy harmadik hely Iowából – saját maga döntött úgy, hogy orvosi segítséget kér.

Ezt követően az IndyCar illetékesei is kivizsgálták, a teszteket látva pedig nem találták alkalmasnak a versenyzésre.

„Leírhatatlanul nehéz ez most nekem, de muszáj követnem az IndyCar egészségügyi csapatának, valamint a saját orvosaimnak az utasításait” – idézi az AMSP által kiadott sajtóközlemény Askew-t, aki az Indianapolis 500 óta négy futamon is elindult.

„A legfontosabb jelenleg számomra az, hogy az egészségemre összpontosítsak. Autóba nem ülhetek, de ennek ellenére személyesen ott leszek az IMS-en, hogy úgy támogassam az Arrow McLaren SP-t, ahogyan csak tudom.”

Castroneves most először fog versenyezni nem Roger Penske által indított autó volánja mögött 1999 óta.

„Mindenekelőtt a legjobbat kívánom Olivernek a gyógyuláshoz” – mondta Castroneves. „Várom, hogy visszatérhessek a pályára és segítsek tovább építkezni a rendkívüli fejlődést mutató AMSP-nek.”

A 45 éves brazil 2018 óta már csak részidős versenyzőként szerepel az IndyCar mezőnyében. Ezalatt kizárólag az IMS-en rendezett futamokon hajtott pályára a Team Penske negyedik gépének volánja mögött. A koronavírus-járvány miatt átütemezett naptár következtében júliusra tolt, a Harvesthez hasonlóan szintén a roadra kiírt GMR Grand Prix-n idén nem tudott részt venni, az augusztusi Indianapolis 500-on viszont már jelen volt és a 11.-ként zárt.

„Oliver, a csapatunk tagjai és versenytársaink jóléte a legfontosabb számunkra. Ezért támogatjuk Oliver és az IndyCar döntését” – nyilatkozta az AMSP társtulajodnosa, Sam Schmidt. „A versenyzéstől való visszalépése a helyes annak érdekében, hogy az egészségére és felépülésére fókuszálhasson.”

Nem ez lesz az egyetlen pilótacsere a Harvest GP-n. Az Andretti Autosport már korábban bejelentette, hogy Zach Veach azonnali hatállyal távozott a csapattól, utódját a 26-os Dallara-Hondában napokon belül bejelentik.