Mario Andretti: Colton Herta lehet az F1 következő nagy amerikai sztárja

Mario Andretti: Colton Herta lehet az F1 következő nagy amerikai sztárja
credit:IndyCar


Mario Andretti meg van győződve arról, hogy Colton Herta az az amerikai versenyző, aki képes lenne kimagasló sikereket elérni a Forma 1-ben.

“Arra a kérdésre, hogy ki lehetne az F1 következő nagy, amerikai sztárja egyértelműen Colton neve ugrik be válaszként” – jelentette ki a 80 éves szupersztár Kyle Petty “Coffee with Kyle” című műsorának vendégeként. “Fiatal, évekkel ezelőtt pedig az édesapja az F3-ba is elküldte, így számos európai pályát jól ismer. Már újoncként megcsillogtatta képességeit az IndyCarban, olyan kiemelt futamokat nyert meg, mint a COTA-n és a Laguna Secán rendezettek, miközben legyőzte a széria legnagyobb neveit. Örömmel látnám, ha átruccanna [az F1-be] az amerikai zászlót képviselve.”


hirdetés


Herta a 2019-es, COTA-n rendezett IndyCar Classicon aratta főkategóriás karrierje legelső győzelmét. Ezzel a bajnokság történetének valaha volt legfiatalabb pilótájaként állhatott fel a dobogó tetejére, három hónappal később pedig Road Americán a legifjabb pole-os rekordját is megdöntötte.

A szezonzáró, Laguna Seca-i versenyen újra a Victory Lane-en ünnepelhetett, a 2020-as, Mid-Ohió-i duplaforduló vasárnapi futamán pedig az első helyről indulva behúzta karrierje harmadik IndyCar-győzelmét is.

A még mindig csak 20 esztendős Herta a minap a RACER-nek maga is úgy nyilatkozott, a radarján ott szerepel a Forma 1.

“Tennék egy próbát az F1-ben” – mondta az IndyCar összetett pontversenyének negyedik helyén álló ifjonc.

A top 3-as gárdák valamelyikére, vagy azok partnereire gondolnék. Ha utóbbi esetében elég jól teljesítenék, akkor bejuthatnék egy élcsapathoz. Példának okáért, ha eltölthetnék egy-két évet az Alfában, vagy hasonlóban, akkor talán feljebb léphetnék a Ferrarihoz, vagy a Red Bullhoz. Tudom, ez nem egyszerű, pláne, hogy nincsenek szuperlicenc-pontjaim. Ugyanakkor ki tudja mit hoz a következő egy, vagy két év. Ha jól zárom a bajnokságot, akkor ezáltal közelebb juthatok ahhoz, hogy talán egy csapat fontolóra vesz engem. Ez elképesztő lenne. [Az USA] óriási piac, az F1 viszont még mindig nincs eléggé itt jelen. Ha lenne egy amerikai versenyző a mezőnyben, az előre mozdíthatná a dolgot. Ugyanakkor tökéletesen boldog lennék akkor is, ha a karrierem hátralévő részében az IndyCarban vezetnék. Ha így alakul, akkor szívesen indulnék endurance versenyeken is az IMSA-ban.”Az eddigi legutolsó, amerikai futamgyőzelmet még Mario Andretti érte el az 1978-as Holland Nagydíjon, amely szezon végén a világbajnoki címet is elhódította.

“Az F1 olyan, mint az Olimpia” – mondta az élő legenda. “Egy másik országban, kontinensen vagy. Ha eljutsz a dobogó legmagasabb fokára, akkor a te nemzeti himnuszodat játszák. A saját hazádat képviseled és ez az egyik legbüszkébb pillanatok egyike. Boldogan látnám, hogy végre egy másik amerikai is megtapasztalja ezt. Itt van már az ideje.”

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy