„Tudatlan voltam” – Larsonnak küldetése lett a rasszizmus elleni harc

“Tudatlan voltam” – Larsonnak küldetése lett a rasszizmus elleni harc
credit:WoO


A NASCAR bő négy hónappal ezelőtt tiltotta el határozatlan időre Kyle Larsont a szervezettel összefüggésben lévő, valamennyi tevékenység gyakorlásától.

Mint emlékszünk, erre azt követően került sor, hogy a kaliforniai pilóta egy virtuális futam során – miközben azt hitte, nem csatlakozik az élő streamhez -, a „nigger” megszólítást használta az egyébként fehér bőrű spotterére.

Az eset következtében a NASCAR bevonta a versenyzői engedélyét, csapata, a Chip Ganassi Racing pedig a szponzorok nyomására kirúgta.

Larsonnak ráadásul még az észak-karolinai otthonát is el kellett hagynia, miután rengeteg halálos fenyegetést kapott, a lakcíme pedig virálisan terjedni kezdett a közösségi médiában.

Saját bevallása szerint a legnagyobb gyomrost azonban édesanyja szavai vitték be neki, aki a botrány után csak annyit reagált, hogy csalódott benne.

hirdetés


Janet Larson saját családjának példáján, mindig is mélységesen elítélte a faji megkülönböztetés összes formáját. A szüleit ugyanis a második világháború után koncentrációs táborokba deportálták, pusztán azért, mert japánként éltek az USA területén.

A 28 éves versenyző az eset után másfél hónappal visszatért gyökereihez, a dirt pályákra, miután teljesítette a World of Outlaws által előírt érzékenyítő tréninget.

A sprint és midget autók világában azóta sikert, sikerre halmoz, azt viszont egy pillanatra sem rejtette véka alá, hogy mindenképpen szeretne visszatérni a NASCAR-ba.

Ez azonban jelen viszonyok közepette nem lesz egyszerű menet számára.

Larson mindenesetre minden tőle telhetőt megtesz.

Már a nyár elején csatlakozott a Black Lives Matter mozgalomhoz és számos esélyegyenlőségi programban, emellett próbál a lehető legtöbb információt szerezni, tanulni a rasszizmusról, valamint az ellene zajló harcról.

A legfrissebb hírek szerint a NASCAR-nál pedig már kérvényezte az eltiltásának felülvizsgálatát is. Ennek alapfeltétele szintén egy érzékenyítő tréning, a stock-car szervezet azonban a WoO-nak elvégzettet is elfogadja.

Larson az utóbbi hónapkban megállíthatatlan a dirt-pályákon (credit:Knoxville Raceway)

„Depressziós voltam, teljesen padlóra kerültem” – nyilatkozta az AP hírügynökségnek adott interjújában Larson az ominózus virtuális verseny utáni időszakról.

„Rájöttem viszont, hogy a hiba csakis bennem van. Tudatlanul és érelenül viselkedtem. Nem fogtam fel azt, hogy milyen sok negativitást és fájdalmat képvisel az a szó. Soha nem használtam korábban. Észak-Kaliforniában nőttem fel, semmi mást nem akartam csinálni világ életemben, csak versenyezni, kizárólag erre összpontosítottam. Valószínűleg emiatt nem rendelkeztem elég tapasztalattal a való életből, műveletlen voltam ahhoz, hogy megértsem mennyire gyűlöletkeltő is az a szó.”

Larson az elmúlt hónapok során – amikor épp nem a dirt pályákon rótta a köröket – több jótékonysági eseményen is részt vett a fekete közösségben.

Az egykori labdarúgó Tony Sanneh alapítványának kezdett önkénteskedni, már azelőtt, hogy a George Floyd gyilkosság feje tetejére állította volna az amerikai társadalmat.

Az BLM aktivistáival később Kyle látogatást tett az eset helyszínén.

Emellett különböző jótékonysági szervezetekhez társulva, aktívan kivette a részét többek között rászorulóknak tartott ételosztásokból, rasszizmus-ellenes előadásokat hallgatott, közterületek takarításában segédkezett, valamint számos beszélgetést folytatott a fekete közösség tagjaival, aktivistáival.

hirdetés


A Larson-szülők úgy nevelték a gyerekeiket, hogy az életben képesek legyenek helyes döntéseket hozni és minden embert egyenlően, empatikusan kezeljenek.

Amikor Kyle 7 évesen egyre nagyobb sikereket kezdett elérni a versenypályán, a család hajlandó volt arra, hogy rendkívül szorosra húzza a nadrágszíjat a karrierjének finanszírozása érdekében.

„Nem realizáltam, mennyire kivételes is a helyzetem. Nem kellett aggódnom semmiért, ezért szerintem nagyon naív is voltam. Soha nem kellett olyan dolgokkal megküzdenem, amikkel mások napi szinten szembesülnek. Az elmúlt hónapok felértek jó pár óriási, kijózanító pofonnal.”

Larson már egy ideje kapcsolatot ápol a philadelphiai Urban Youth Racing Schoollal, amely a tehetséges, kisebbségi fiatalok versenyzői karrierjét támogatja.
Egyik pártfogoltjuk, Jysir Fisher a tavaly októberi, doveri Cup-győzelme után még a Victory Lane-en is a csapattal ünnepelhetett.

Az n-betűs szó elhangzása után azonban Jysir a UYRS alapítója, Anthony Martin szerint mélységesen csalódott bálványában.

Larson nemrég saját maga jelentkezett be időpontért Martinnál, hogy bocsánatot kérjen, ezzel együtt pedig segítséget a rasszizmus problémájának még alaposabb megértéséhez.

Emellett pedig Doug Harris személyében egy olyan motivációs trénert is szerződtetett maga mellé, aki kifejezetten az előítéletek ellen harcol.

„A kölykök olykor hibákat követnek el” – nyilatkozta az AP-nek Martin. „Megfordult-e valaha a fejemben, hogy Kyle fajgyűlölő lenne? Abszolút nem! Személyesen eljött az iskolánkba és szemtől szemben bocsánatot kért. Ez nagy hatással volt Jysirre. A kedvenc versenyzője még mindig Kyle Larson.”

A hatszoros Cup-futamgyőztes pilóta Martin feleségétől még történelemórákat is vett, amelyek során a faji előítéleteken alapuló diszkrimináció múltjáról szerzett ismereteket mintegy 400 évet felölelően.

„Amit mostanában csinálok az nem egy elkeseredett küzdelem azért, hogy visszafogadjanak a NASCAR-ba” – mondta Larson. ” Tanulni akarok. Úgy érzem, többet akarok tenni másokért és meg szeretném mutatni, hogy jobb emberré váltam. Az érzékenyítő tréning nagyszerű volt, de számomra csak a kezdet. Elkövettem egy nagy hibát, jelenleg is fizetem az árát és ezt teljesen elfogadom. A NASCAR az, ahol mindig is szerettem volna lenni és azt hiszem, már bizonyítottam, hogy képes vagyok a Cup szintjén versenyezni. Szeretnék visszatérni, meglátjuk lesz-e rá lehetőségem. Minden amit tehetek, hogy folyamatosan igyekszem fejlődni és hagyom, hogy a tetteim beszéljenek helyettem.”