NASCAR: Zsinórban harmadik road-pályás győzelmét aratta Chase Elliott

NASCAR: Zsinórban harmadik road-pályás győzelmét aratta Chase Elliott


A NASCAR a teljes ismeretlennek vágott neki a múlt hétvége folyamán.

A koronavírus miatt búcsút mondhattak az eredeti naptárban szerepelt Watkins Glen Internationalnek, amelyet a Daytona International Speedway roadjával pótoltak.

Ezen pálya a legutolsó pillanatban került a menetrendbe, így korábban még egy árva tesztet sem teljesítettek itt az autók. A helyzetet tovább nehezítette, hogy a járvány miatt életbe lépett, rendkívüli szabályok miatt sem edzést, sem pedig kvalifikációt nem rendeztek.

A DIS technikás vonalvezetésén megtett első gyors köre a mezőnynek tehát a rajt utáni legelső kör is volt egyben.


A rendkívüli körülmények közepette Chase Elliottnak jött ki a legjobban a lépés.

A Hendrick Motorsports pilótája összesen 34 körön át – beleértve a legutolsót is – haladt az élen a 65-ből, hogy aztán behúzza Cup-karrierje nyolcadik, az idei évet tekintve pedig második győzelmét.

„Daytonán nyerni minden körülmények között különleges” – nyilatkozta a 24 éves georgiai, aki ezzel a bajnokság zsinórban harmadik road-futamán látogathatott el a Victory Lane-re.

Ezt utoljára Tony Stewart mondhatta el magáról még 2004-2005-ben.

„A srácok fenomenális munkát végeztek, elképesztő jó volt az autó! Nem hiszem, hogy én ma bármi kiemelkedőt csináltam volna a volna.”

Elliott nem mulasztott el köszönetet mondani a kétszeres Daytona 24-győztes Jordan Taylornak sem, aki a múlt hét folyamán személyesen látta el tanácsokkal a Hendrick Motorsports pilótáit.

A második és harmadik helyeken a Joe Gibbs Racinget szolgáló Denny Hamlin és Martin Truex Jr. végzett.

A negyedikként Jimmie Johnsont (Hendrick Motorsports) érte a kockás zászlót, míg a top 5 utolsó pozícióját a Roush Fenway Racinges Chris Buescher kaparintotta meg.

Az első szakaszt Elliott, a másodikat pedig Hamlin nyerte.

Külön ki kell még emelni a koronavírus-fertőzés miatt parkolópályára került Austin Dillont helyettesítő Kaz Gralát.

A 21 éves pilóta élete első Cup-futamát teljesíthette a Richard Childress Racing 3-as számú Chevyjének volánja mögött.

Grala csak pénteken tudta meg, hogy tartalékpilóta lesz, egy nappal később pedig máris arról tájékoztatták, hogy Dillon pozitív tesztje miatt vasárnap vezetheti az RCR számot viselő gépét.

Ebből adódóan a mezőny többi tagjával ellentétben még csak szimulátorban sem gyakorolt, lényegében totálisan „vakon” hajtott pályára.

Grala azonban feltalálta magát a mély vízben: három körön át az élre is tudott állni, végül pedig a több, mint meggyőző hetedik helyen vitte célba az autót.

Ezzel természetesen ő lett a legjobb újonc is.Kyle Busch kálváriája viszont tovább folytatódott.

A kétszeres, egyben regnáló bajnokot problémák hegye hátráltatta defekttől kezdve megforgáson keresztül műszaki hibákig.

Mindennek köszönhetően a Joe Gibbs Racing sztárja csak a harminchetedik lett, így az idei szezonban továbbra is nyeretlennek számít.

A Cup Series alapszakaszából már csak három verseny van hátra.

Augusztus 22-23-án a Dover International Speedway várja a mezőnyt eegy duplafordulós hétvége formájában, 29-én pedig visszatérnek Daytonára, immár a híres oválra.