Indy 500: Marco az élen Castroneves előtt, Dixon a balesete után jött fel harmadiknak

Indy 500: Marco az élen Castroneves előtt, Dixon a balesete után jött fel harmadiknak
credit:IndyCar


Alig másfél órával azt követően, hogy Marco Andretti megszerezte szenzációs pole-ját, az Indy 500 mezőnyére máris egy újabb edzés várt.

A gyakorlás ezúttal már versenybeállításokkal zajlott, ennek megfelelően pedig kifejezetten akciódús jeleneteket prezentált a pályára hajtott harminckét autó.


Kapcsolódó: Harminchárom év után újra egy Andretti az Indy 500 pole-jában!


Az egyetlen hiányzó James Davison volt, akinek a NASCAR Cup Series daytonai roadon rendezett versenyén volt jelenése.

A 2.5 órás körözés végére nem történt változás az időmérőhöz viszonyítva, legalábbis ami a tabella legtetejét illeti.

Az első helyen ugyanis újfent Marco zárt.


Az Andretti Herta Autosport veteránja csak az edzés második felében hajtott pályára, mintegy huszonhat kört megtéve.

A végén megfutott 224.122 mph-s átlagtempója pedig elegendő lett ahhoz, hogy a hajrában vezető Helio Castronevest (Team Penske) a második helyre száműzze.

A harmadik pozíciót Scott Dixon csípte el.

Az új-zélandinak a gyakorlás kb. 40. percében sikerült megpördülnie, aminek következtében az IMS 4-es kanyarjának belső falát is érintette.

Ezzel Dixon az idei Indy 500 programsorozatának második balesetét prezentálta Fernando Alonso csütörtöki csattanása óta.


A Chip Ganassi Racing sztárjának 9-es Dallara-Hondájában viszont szerencsére minimális kár keletkezett, amit a szerelőgárda villámgyorsan helyre is tudott hozni.

A gyors munkának köszönhetően Dixon visszatérhetett a pályára, ha pedig már ott járt, akkor meg is futott egy 223.686 mph-s kört, amivel az eredménylista harmadik pozíciójáig jutott.

A negyedikként Ryan Hunter-Reay fejezte be az edzést az Andretti Autosport színeiben, míg az ötödik hely mellett a Dale Coyne Racinges Santino Ferrucci neve szerepelt.

Alonso kis pit-incidense (credit:IndyCar)

A mezőny legszorgosabb csapata az Arrow McLaren SP lett. A nyolcadikként – egyúttal legjobb újoncként – végzett Patricio O’Ward, valamint a tizenegyedik helyen leintett Alonso egyaránt 115-115 kört tett meg, míg a huszonkilencedikként jegyzett Oliver Askew kilencvenhatszor ment körbe a 2.5 mérföldes oválon.

Apropó Alonso, a spanyolnak az edzés során akadt egy kissé rázósabb pillanata is, miután a pitkiállását követően félig kiforgott, majd le is fulladt.

Az incidensnek azonban nem lett semmilyen következménye és gond nélkül folytatni tudta a munkát.

Az Indy 500 mezőnye már csak augusztus 21-én, pénteken hajt pályára a verseny előtti legutolsó edzésnek megfelelő Carb Dayen.