Alonso: „Egy ideig biztosan ez lesz az utolsó Indy 500-om”

Alonso: “Egy ideig biztosan ez lesz az utolsó Indy 500-om”
credit:IndyCar


Zak Brown néhány nappal ezelőtt leszögezte, jövőre is szívesen adna autót Fernando Alonsónak az Indianapolis 500-on.

A McLaren első emberének személy szerint azzal sincs problémája, hogy a spanyol szupersztár 2021-től már a Renault színeiben fogja róni a köröket a Forma 1-ben.

Az F1/Indy dupla a versenynaptár tekintetében még szorosan ugyan, de kivitelezhető lenne, hiszen 2021-ben nem fog egyazon napra esni a Monacói Nagydíj és az 500.

Utóbbira ráadásul az autót kvalifikálják, nem pedig a versenyzőt, így az sem lenne probléma, ha Alonso nem tudna részt venni a 33 fős rajtrácsról döntő időmérőn.

A 39 éves pilóta azonban a minap lehűtötte a kedélyeket és az Arrow McLaren SP indianapolisi médianapján kerek-perec bejelentette, hogy az augusztus 23-án esedékes, 104. Indy 500 után leghamarabb csak 2023-ban teheti újra tiszteletét az IMS 2.5 mérföldes oválján.


Úgy közelítem meg az idei versenyt, hogy tudatában vagyok annak, a következő két évben lehetetlen számomra a visszatérés” – mondta Alonso. „Ehhez ki kellene hagynom a kvalifikációs hétvégét, ráadásul jövőre már semmilyen kötődésem nem lesz a McLarennel. Nem működhet. Tudom, hogy nem lehetek ismét Indianapolisban legalább két évig. Jelenleg ez a helyzet. Most viszont itt vagyok, hogy élvezzem az egészet, készen állok arra, hogy a legjobbat nyújtsam és annyira segítsem a csapatot, amennyire csak tőlem telik. Meglátjuk, mit hoz a jövő.”

A Tripla Koronára hajtó klasszis az Arrow McLaren SP 66-os számú Dallara-Chevyjét vezetheti, csapattársaiként pedig két feltörekvő ifjoncot üdvözölhet Oliver Askew és Patricio O’Ward személyében.

Utóbbi mexikói tavaly – még a Carlin pilótájaként – Alonsóhoz hasonlóan nem tudta kvalifikálni magát az Indy 500-ra. Azóta viszont sok víz lefolyt a Dunán, a McLaren bevásárolta magát a Schmidt Peterson Motorsportsba, létrehozva ezzel az AMSP-t, a flottához pedig teljes szezonosként O’Ward is csatlakozott.

A 21 éves versenyző a Road America-i duplaforduló vasárnapi futamán már a győzelemért harcolt, végül pedig a másodikként ért célba, megszerezve ezzel IndyCar-karrierje eddigi legjobb eredményét. A bajnokságot tekintve az összetett negyedik helyén jegyzik jelenleg.

„Határozottan le vagyok nyűgözve” – méltatta a csapatot Alonso, aki az elmúlt napokat az AMSP indianapolisi főhadiszállásán töltötte. „Az összes eddigi futamot a tévében komoly figyelemmel követtem, tudni akartam, hogy miként teljesítenek. Mindkét srác figyelemre méltó munkát végez. Tudtam, hogy nagyon tehetségesek és bátrak. Hatalmas löketet ad a csapatnak, hogy két ilyen jó kvalitású, fiatal pilótájuk van. Új ötleteket hoznak autó teljesítményére vonatkozóan is. Nagyon várom, hogy velük, valamint a gárda összes többi tagjával dolgozhassak.”


Alonso a 2017-es debütáló Indy 500-án az élmezőnyben harcolt, 27 körön át ráadásul a vezető pozíciót is magáénak tudhatta. A versenyt azonban idő előtt fel kellett adnia motorhiba miatt.

Második nekifutásra, 2019-ben azonban a rajtig sem jutott el.

Számos rajongó – és a fogadóirodák oddsai – szerint viszont idén minden esélye megvan arra, hogy megnyerje a versenyt, behúzva az autósport Tripla Koronáját.

A járvány azonban Alonso felkészülésének kulcsfontosságú fázisait húzta keresztül. Elmaradt az AMSP privát, valamint az IndyCar áprilisi kollektív tesztje is, továbbá a szimulátoros programot sem tudta teljesíteni a karantén miatt.

Mindebből adódóan a spanyol óvatosan néz a futam elébe.

„Tisztában vagyok vele, hogy a kevés tapasztalat miatt lehet, nem leszek a favoritok között.”

A verseny zárt kapuk mögött kerül megrendezésre, amire a spanyol keserédes körülményként tekint.

„Különösen azt szeretem az amerikai versenyekben, legyen szó Daytonáról, Sebringről, vagy Indianapolisról, hogy a rajongók mindenhol ott vannak és folyamatosan kapcsolatban állunk, kommunikálunk velük. Ez a része nagyon fog hiányozni. Másrészt viszont az autón kívül talán egy kicsit könnyebb lesz az életem. Elmehetek például a mellékhelyiségbe anélkül, hogy telefonok kamerái szegeződnének rám. Kicsit nehéz lesz ebben a hatalmas létesítményben lenni az üres óriási lelátók előtt, de amikor lehúzom a sisakrostélyt és elkezdődik a verseny, a nyomás ugyanakkora lesz, mint korábban. A televízón keresztül egy remek show-t fogunk nyújtani, hogy nagy köszönetet mondjunk a rajongóknak és velük ünnepeljünk még a távolból is.”