Indy 500: A fehér köpenyről álmodozó pilóta és a szupersztár, aki közúton megszeg [majdnem] minden szabályt

Indy 500: A fehér köpenyről álmodozó pilóta és a szupersztár, aki közúton megszeg [majdnem] minden szabályt
Alexander Rossi (credit:IndyCar)


Szerdán, az első edzésnappal hivatalosan is megkezdődik a 104. Indianapolis 500 programsorozata.

A koronavírus-járvány miatt három hónapot csúszott verseny körítéseként azonban már javában zajlik a megszokott médiaturné.

Ennek részeként az indianapolisi WTHR mikrofonvégre kapta a mezőny korelnökét, az Indy 500-at 2013-ban megnyert Tony Kanaant, a fiatal generáció egyik legtehetségesebb tagját, Alexander Rossit, aki 2016-ban, újoncként kortyolhatott bele a világ leghíresebb tejesüvegébe, valamint a regnáló győztes Simon Pagenaud-t.

Az interjút megelőzően a csatorna arra buzdította a nézőit, hogy bátran küldjenek szokatlan kérdéseket, amelyek közül a legjobbakat neki is szegezik a pilótáknak.


Több rajongó is arra volt kíváncsi, hogy Rossi mivel foglalkozna, ha nem 300 km/h feletti tempóval róná a köröket a versenypályán.

„Stand-up komikus lennék” – válaszolta az amerikai, ironikusan utalva arra, hogy sokan a rajtrács egyik (ha nem A) legsótlanabb pilótájának tartják.

A WTHR riportere, Dave Calabro erre nem is mulaszotta el megjegyezni, hogy ebben az esetben a 29 éves kaliforniai nagy valószínűséggel hajléktalanként tengetné az életét.

„Oké, ez volt a legviccesebb dolog, amit valaha mondtam” -ismerte el nevetve Rossi, majd rögtön komolyabbra is fordította a szót.

„Egyébként ez egy remek kérdés…. Szívesen lettem volna biokémikus. Tényleg. Mindig is nagyon szerettem a kémiát és annak az orvosi oldalát, de soha nem voltam elég magabiztos ahhoz, hogy belevágjak és doktor legyek.”

Kanaan és Dixon (credit: IndyCar)

Az Indy 500 kapcsán minden egyes évben felmerül, hogy a versenyzők mennyire babonásak.

„Maximálisan az vagyok!” – ismerte be Kanaan. „Mindig a bal lábammal lépek be először az autóba és a bal oldalon szállok ki belőle. Emellett akad még egy pár más szokásom is, például van egy szerencsét hozó alsóneműm is.”

Az is kiderült, hogy mi volt Pagenaud eddigi életének legkínosabb pillanata.

„A tavalyi, portlandi futam után történt” – mesélte a francia. „Épp üzenetet váltottam a barátnőmmel és a beszélgetés… Hmm… Tudják egy kicst túlfűtött lett, jó értelemben. Nem akarok belemenni a részletekbe. Lényeg, hogy ezzel párhuzamosan rengetegen írtak nekem én pedig mindenkinek el akartam küldeni a teljes végeredményt egy csoportos üzenetben. Véletlenül viszont a barátnőmmel folytatott beszélgetésemet osztottam meg körülbelül 350 emberrel. Nem sok választ kaptam rá.”

Visszatérve Kanaan-hoz. A 45 éves brazil kerek-perec kijelentette, hogy szerinte a legrosszabb civil sofőr a mezőnyben nem más, mint Scott Dixon.

„Scott klasszisokkal jobbal boldogul egy versenyautóval, mint bárki, akivel valaha is találkoztam. Közúton viszont egyszerűen nem tud vezetni.”

A WTHR természetesen rögtön kikérte az ötszörös IndyCar-bajnok, egyben a 2008-as Indy 500 győztesének véleményét is az őt ért „vádakról”.

„Igen, Dario [Franchitti] valószínűleg ugyanezt mondaná, de nem tudom miért. Lehet, az az oka, hogy nem tudok rendesen odafigyelni az utakon. Mindig is egyszerre több dolgot csinálok. Sokat használom a térdeimet vezetés közben. Tudom, hogy ez illegális, de mégis jól jönnek, amikor az autóban eszek, vagy telefonálok.”

Egy biztos, melegen ajánlott, hogy Dixont az utakon lehetőleg senki se próbálja utánozni.