NASCAR: A Joe Gibbs Racing nem hosszabbít Erik Jonesszal

NASCAR: A Joe Gibbs Racing nem hosszabbít Erik Jonesszal
credit:NASCAR


A Joe Gibbs Racing hivatalosan bejelentette, hogy az idei év végén lejáró szerződését követően már nem tart igényt Erik Jones szolgálataira.

„Értékeljük mindazt, amit Erik tett a csapatért az elmúlt évek során” – idézi Joe Gibbset a JGR sajtóközleménye. „Tinédzserként csatlakozott hozzánk és rengeteget fejlődött nálunk. A szezon hátralévő részében továbbra is arra fókuszálunk, hogy bejusson a rájátszásba.”

A michigani versenyző 2015-ben szerezte meg NASCAR nemzeti harmadosztályát képező Truck Series bajnoki címét, a JGR jóvoltából pedig ugyanebben az évben megejthette királykategóriás debütálását is a Kansas Speedwayen, ahol a sérült Kyle Buscht helyettesítette a 18-as Toyota volánja mögött.


2017-ben már teljes szezonos pilótaként terelgethette a Gibbsékkel technikai partnerségben állt Furniture Row Racing 77-es gépét. A szezont a tizenkilencedik helyen zárta, de még így is ő lett az év újonca.

A következő idényben visszatért Gibbsékhez, a júliusi, daytonai Coke Zero 400-on pedig megszerezte legelső Cup-győzelmét is.

A második – és eddig utolsó – elsőségét a 2019-es, darlingtoni Southern 500-on aratta.

Az összetettet tekintve a legmagasabban 2018-ban zárt, a tizenötödik pozícióban.

A 2020-as szezon eddigi húsz futamát tekintve a legjobb eredményét júniusban, a Pocono Racewayen produkálta, amelyen harmadikként látta meg a kockás zászlót.

„Nagyra értékelem a lehetőséget, amit a JGR-től kaptam és semmi mást nem kívánok nekik, csak sikert és sok szerencsét” – reagált Jones a gárda döntésére. „Erős alapot szereztem náluk, amire építkezve az elkövetkezendő években tovább versenyezhetek a legmagasabb szinten.”

A most 24 éves michigani teljes eddigi NASCAR-karrierjét tekintve csak Toyotákat vezetett.

„Az elmúlt nyolc évben Erik rendkívüli barátjává vált a Toyotának” – mondta a márka marketingért felelős alelnöke, Ed Laukes. „Nem csak hozzá, de az egész családjához közel kerültünk. Együtt ünnepeltünk, sírtunk és támogattuk egymást végig. Sajnos ez a nap is eljött, amikor elválnak az útjaink a versenyzés terén. Tudjuk, hogy Erik továbbra is nagyszerű dolgokat fog véghez vinni ebben a sportban és a legjobbakat kívánjunk neki a jövőre nézve. Követni fogjuk a karrierjét, a sikereit követően pedig mi is ott leszünk, hogy gratuláljunk neki.”

Jones utódja a legnagyobb eséllyel Christopher Bell lehet.

A jelenleg a Leavine Family Racingnek vezető, 25 éves újonc a Toyota tehetséggondozó programjának támogatását élvezi évek óta.

Bell ráadásul az idei évet követően szabadon igazolhatóvá is válik, miután az LFR eladta a csapatot.

Az új tulajdonos kiléte egyelőre nem ismert, az viszont szinte biztos, hogy 2021-ben már nem a Toyota égisze alatt fognak menni.