Felére csökken az Indianapolis 500 pénzdíjazása

Felére csökken az Indianapolis 500 pénzdíjazása
credit:IMS


Alig néhány héttel azt követően, hogy Roger Penske januárban átvette az Indianapolis Motor Speedway és az IndyCar parancsnoki hídját, rögtön be is jelentette az Indy 500 pénzdíjainak drasztikus megemelését.

Ennek értelmében a korábbiakhoz képest 2 millió dollárral növekedett a legendás verseny összdíjazása, így 2020-ban már több, mint 15 milliót osztottak volna szét a mezőny tagjai között.

Két hónap múlva azonban kitört a koronavírus-járvány, az ezzel járó gazdasági zuhanás pedig az autósportra is rendkívüli hatással lett.


Az addigiaknál is nehezebbé vált a támogatók, szponzorok bevonzása, az IndyCar számos versenyt elvesztett, néhány nappal ezelőtt pedig az is hivatalossá vált, hogy a 104. Indianapolis 500 zárt kapuk mögött fog lezajlani.

A futam és az ahhoz tartozó programsorozat évente átlagosan 300 millió dollár bevételt hoz Indiana államnak, Indianapolisnak, az IMS-nek és persze magának az IndyCarnak. Ebből kb. 20-25 millió dollár csak a futam napjára szóló jegyekből értékesítéséből származik.

A példa nélküli helyzet következtében Penske-nek alaposan a zsebébe kellett nyúlnia a széria, valamint a csapatok megmentése érdekében.


Kapcsolódó: Súlyos következményei lehetnek a zárt kapus Indy 500-nak


A járvány miatt kieső pályák pótlásaként két extra versenyt írtak ki az IMS roadjára októberben, emellett pedig a Road America-i és az iowai hétvégéket duplafordulókká alakították, amelyek megvalósulása érdekében az IndyCar több millió dollárral, társpromóterként is beszállt.

Mindehhez még hozzájön az a bő 15 millió, amit Penske-ék az IMS tavaly év végén megkezdett felújításába öltek bele.

Nem meglepő tehát, hogy meg kellett húzni a nadrágszíjat. ,

Ennek egyik jelentős lépéseként 50%-kal csökkentették az Indy 500 pénzdíjait, így a mezőny már csak 7.5 millió dolláron fog osztozni idén.

Ez a lépés nyilván rosszul érinti a rajtrácson szereplő gárdákat, a teljes képet nézve viszont mindenki elfogadja azt, hogy a megszorításokon a teljes IndyCar jövője múlik.

„Roger a szívét, lelkét belerakja mindenbe, amihez hozzáfog azt helyesen csinálja és működőképessé teszi” – nyilatkozta a RACER-nek Chip Ganassi. „Én nem aggódom a pénzdíj miatt. Természetesen mindannyian több pénzt szeretnénk. Most viszont nem csak egyetlen évről van szó, [Penske] pedig mindent megtesz, amit csak tud. A megbeszélésünket úgy kezdte, hogy ‘Srácok, megvettem ezt a pályát és a következő pitkiállásra koncentráltam, de hirtelen nekimentünk a falnak’. Ő hosszú távra tervez, én pedig óriási támogatója vagyok annak, amit tesz.”