Ellenzi az Indy 500 nyílt kapus megrendezését Indiana vezető egészségügyi szervezete

Indiana vezető egészségügyi szervezete ellenzi az Indy 500 nézők előtti megrendezését
credit:IndyCar


Az Indiana University Health sajtóközleményben kérte Roger Penske-éket arra, hogy a koronavírus-járványra való tekintettel változtassák meg a 104. Indianapolis 500-ra vonatkozó terveiket.

„Amíg nem tudjuk a vírust és annak terjedését kontroll alatt tartani, határozottan azt javasoljuk az Indianapolis Motor Speedwaynek, hogy fontoljanak meg egy alternatív megoldást az augusztusban, rajongók előtt tervezett Indy 500 kapcsán.”


Az IU Health Indiana az állam legnagyobb, non-profit egészségügyi szervezete, amely alá tizenhét kórház és közel harmincezer alkalmazott tartozik.

„Aggódunk amiatt, hogy az IMS területén kívül eső, de az eseménnyel összefüggő egyéb megmozdulások tovább növelik a fertőzés kockázatát. Ideértjük a közösségi összejöveteleket, utazásokat, éttermeket, bárokat, szálláshelyeket és valamennyi, a rendezvénnyel kapcsolatos, egyéb szociális tevékenységet. Ezek a COVID-19 megbetegedések ugrásszerű növekedéséhez vezethetnek.”


Kapcsolódó: Indy 500 – Minden rendezvény elmarad és bárkit kitiltanak a pályáról, ha nem visel maszkot


Az IMS a múlt hét folyamán jelentette be, hogy a lelátóknak csak 25%-át nyitják meg a nézők előtt, a megfelelő távolságtartás biztosítása mellett.

A biztonsági irányelvek részletes ismertetője nem kevesebb, mint 85 oldalt számlál, amiben többek között azt is egyértelművé tették, hogy a létesítmény területén mindenkinek kötelezően maszkot kell viselnie.

Az IU Health sajtóközleményére természetesen az IMS azonnal reagált.

„Annak ellenére, hogy a szervezetünk megpróbált kapcsolatba lépni az IU Health vezetőségével, nem kaptunk egyetlen javaslatot sem tőlük arra vonatkozóan, hogy mi az, amin még javítanunk kellene” – áll a pálya által az IndyStarnak eljuttatott emailben.

„Az IMS egy olyan tervet állított össze, ami modellként szolgálhat a világjárvány alatti események körültekintő, lelkiismeretes lebonyolítására. Szakértői vélemények alátámasztják, valamint mi magunk is úgy hisszük, hogy megfelelő óvintézkedések mellett nem szükségszerű újra beszüntetni a rendezvényeket, amelyek annyira fontosak az államunknak és városunknak.”

Roger Penske korábban ellentmondást nem tűrően leszögezte, hogy csakis rajongók előtt hajlandó megrendezni az Indy 500-at.

Ha ez augusztusban mégsem lehetséges, akkor két hónappal később, októberben kaphat új dátumot a verseny.