Elhunyt a NASCAR legendás motorépítője

Elhunyt a NASCAR legendás motorépítője
Richard és Maurice Petty az RPM #43 Fordja mellett 2014-ben, amely festésével a motorépítő géniusz NASCAR HoF beiktatása előtt tisztelgett (credit:NASCAR)
Elhunyt a NASCAR legendás motorépítője

Nyolcvanegy esztendős korában az égi versenypályákra költözött Maurice Petty.

A hétszeres NASCAR Cup-bajnok Richard Petty öccse a család tájékoztatása szerint szerettei körében, békésen távozott.

Petty, vagy ahogyan mindenki hívta “Főnök”, az amerikai stock-car világ egyik legismertebb, legsikeresebb motorépítője volt.

Maurice a testvérével, valamint édesapjukkal, a NASCAR trónjára háromszor felért Lee Pettyvel közösen alapította meg 1949-ben a Petty Enterprisest.hirdetésA gárdánál szerelőként, motorépítőként, valamint az autót felkészítő csapat főnökeként is tevékenykedett, mindemellett pedig huszonhat NASCAR Grand National (ma: Cup Series) futam erejéig maga is pályára hajtott.

Legjobb eredményét versenyzőként 1961-ben, a dél-karolinai Piedmont Interstate Fairgroundson rendezett viadalon érte el, amelyen a harmadikként intették le.

Az igazi sikereket viszont az autókon dolgozva aratta.

A Petty Enterprises összesen 268 főkategóriás győzelméből 212-t a Maurice által épített motorokkal indított gépek érték el. Ezen elsőségek többsége Richard nevéhez fűződött, aki az évek során számtalanszor ki is jelentette, hogy öccse nélkül egészen biztosan nem szállított volna le hét bajnoki címet is a családi vállalkozásban működtetett csapatnak.

1970-ben Maurice a Petty Enterprises 40-es számú Plymouth-át felkészítő gárda főnökeként tevékenykedett, aminek révén kulcsszerepe volt abban, hogy a volán mögött ülő Pete Hamilton három versenyen is – köztük az ikonikus Daytona 500-zal, valamint a talladegai Alabama 500-zal – diadalmaskodni tudott.

Pettyt 2014-ben az első motorépítőként választották be a NASCAR Hírességek Csarnokába.

Nyugodjék békében.hirdetés

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy