Rosszabbodott Alex Zanardi állapota

Rosszabbodott Alex Zanardi állapota


Pár nappal ezelőtt még arról számolhattunk be, hogy Alex Zanardit a sienai kórházból átszállították egy kifejezetten neurológiai betegekre szakosodott rehabilitációs központba.

A biztató fejlemények után azonban pénteken az 53 éves sportemberről már ismét aggasztóbb hírek érkeztek.

Zanardi állapota váratlanul rosszabbodott,aminek következtében ismét intenzív terápiás kezelésre szorul.


A hét közepén a La Gazzetta dello Sport arról írt, hogy az élő legenda csak rövid ideig képes eszméleténél maradni.

„Néha ébren van, néha nem” – nyilatkozta a rehabilitációs intézet lelkésze, Luca Poli atya. „Az átszállítása után csak ritkán láthattam, mivel nagyon hamar elfárad. Még csak a kezét sem foghattam meg, a koronavírus-járvány miatti távolságtartás okán. Ami biztos, hogy ennek az embernek leírhatatlan akaratereje van az életre. Nem tudom, honnan szerzi ezt az energiát. Szerető családdal van körülvéve, de emellett az is nagyon fontos, hogy mennyire elszánt maga a beteg is. Nem a fizikai erőnlétről beszélek, mivel én úgy vélem, hogy a felépülés sokkal inkább múlik a páciens saját akaratán, mint az orvosok munkáján.”

Zanardi még június 19-én szenvedett súlyos balesetet egy jótékonysági, parakerékpár-versenyen, miután átsodródott a közúti forgalom számára nyitott sávba, egy érkező teherautó pedig elütötte.

Az olasz ikont életveszélyes arc- és koponyasérülésekkel szállították kórházba, amelyek miatt három komoly operáción is átesett.

Niccolo Zanardi a hét közepén úgy nyilatkozott, hogy továbbra sem lehet tudni, megmarad-e édesapja látása, ahogyan az is kérdéses, képes lesz-e újra érdemi kommunikációra.