BOTRÁNY: A NASCAR sebesült rendőröket akart rács mögé juttatni Texasban?

BOTRÁNY: A NASCAR sebesült rendőröket akart rács mögé juttatni Texasban?
credit:NASCAR
BOTRÁNY: A NASCAR sebesült rendőröket akart rács mögé juttatni Texasban?

Még a hét elején jelentették be hivatalosan, hogy a NASCAR tízezer dollárra büntette Mike Ruchot a szervezet COVID-protokolljának megsértése miatt.

További részletek a szabályszegést illetően nem láttak napvilágot. Most viszont minden borult és kezd egy nagyon csúnya ügy körvonalazódni.

Kezdjük a legelején. Mike Ruch nem más, mint a NASCAR nemzeti harmadosztályát képező Truck Seriesben versenyző Angela Ruch férje, egyúttal pedig a trailerének sofőrje is.

A pilótanő Reaume Brothers Racing által nevezett autójának főszponzora azon a hétvégén a szolgálat közben megsérült rendőrök megsegítésére létrehozott ‘The Wounded Blue’ nevű szervezet volt.


Ruchot emiatt már a futam előtt rengeteg támadás érte, mivel sokak szemében az egyenruhások nyílt támogatása nem mutat jól a Black Lives Matter mozgalom mellett maximális elköteleződést vállalt NASCAR-on belül.

Angeláékat viszont ez nem érdekelte és díszvendégként több, sérülés miatt leszerelni kényszerült rendőrtisztet is meghívtak a versenyre.

A leintés után közülük többen engedélyt kértek a NASCAR biztonsági személyzetétől arra, hogy fényképet készíthessenek Ruch autója előtt.

Itt robbant ki a botrány.

A rendőrök – köztük egy olyan veteránnal, aki csak segítőkutyával tud közlekedni – állítása szerint a biztonságiak rábólintottak, így ők oda is mentek a versenygéphez fotózni.

Néhány NASCAR-tisztviselő azonban váratlanul felbukkant és közölték velük, hogy jogtalanul tartózkodnak a területen, majd azon melegében értesítették is a Fort Worth-i kapitányság helyszínen lévő embereit letartóztatást követelve.

Angela és Mike Ruch a kisfiukkal

Az odaérkező tisztek viszont nem értettek ezzel egyet, noha a NASCAR kötötte az ebet a karóhoz, hogy eljárást kell indítani ellenük.

“A NASCAR hetekkel ezelőtt meghajolt a Black Lives Matter mozgalom előtt” – nyilatkozta a The Wounded Blue alapítója, Randy Sutton hadnagy. “Amikor viszont a pályán van egy olyan autó, amely a mi szervezetünk előtt tiszteleg, egyúttal pedig adományokat gyűjt a szolgálat közben megsebesült rendőrök számára, akkor ez az új szemléletük hirtelen nem más lesz, mint egy útakadály. A NASCAR már fogyatékkal élő rendőrök letartóztatásért kiált, akik csak néhány egyszerű képet akartak csinálni arról a járműről, amelyen 120 elesett bajtársuk neve szerepelt? Teljesen nyilvánvaló, hogy a NASCAR az, amely abszolút nincs képben.”

Sutton szerint ráadásul a veteránok egyáltalán nem szegtek szabályt. Mindannyian érvényes belépővel rendelkeztek, a NASCAR előírásainak megfelelően pedig a COVID-tüneteire vonatkozó átvilágításon is átestek.

A történtek után öt nappal a Texas Motor Speedway elnöke, Eddie Gossage teljes egészében cáfolta a The Wounded Blue állításait.

“Villogtatták a jelvényeiket, hogy bejöhessenek” -írta az üzletember Twitteren.

“A NASCAR viszont lerázta őket, mivel nem rendelkeztek engedéllyel és az egészségügyi ellenőrzésen sem vettek részt. A NASCAR tízezer dollára büntette Angela Ruch férjét, amiért ő mégis becsempészte őket. Csúnya dolog a jelvényekkel visszaélni csak azért, hogy bejussanak egy elkerített területre, a hazudozás viszont még ennél is rosszabb. El tudom képzelni, hogy bajba fognak kerülni a saját kapitányságukon, mivel helytelenül használták a jelvényeiket. Ami viszont történt, az a NASCAR szabályai ellen vétett, nem pedig bűncselekmény. A Fort Worth-i rendőrség nem volt érintett. Ezekenek az embereknek szégyellniük kell magukat.”Később a Texas Motor Speedway egy rövid, hivatalos közleményt is kiadott.

A Texas Motor Speedway tisztában van a július 18-án, a 00-ás számú Reaume Brothers Racing körül történtekkel. Két férfi bejutott a pálya belső területére, ami a COVID-19 protokollja értelmében elkerített terület. Ezek az emberek nem szerepeltek a NASCAR belépési engedélyével rendelkezők korlátozott listáján, emellett pedig nem estek át a kötelező egészségügyi ellenőrzésen sem. Ezért kértük őket arra, hogy hagyják el a létesítményt. A TMS teljes mértékben támogatja a rendvédelmi és készenléti szerveket.”

Arról nem szól a fáma, hogy leszerelt rendőrök miként tudtak jelvényt mutatni.

A TMS és Gossage nyilatkozta után mindenesetre maga Mike Ruch sem tudott csendben maradni.

„Nagyon sok, hamis információ terjeng. A tények viszont tények. Szóval, hogy mindenki számára kristálytisztává tegyem, a NASCAR hivatalosan azt mondta nekem, hogy nem fog büntetést kiszabni rám, amiért rendőrtiszteket vittem a pályára. Az említett tisztek nem ugrottak át a kerítésen, hogy bejussanak a pálya területére, hanem bekopogtak az ajtón és behívták őket. Odamentek a biztonsági emberekhez, bemutatkoztak és megkérdezték, hogy fotózkodhatnak-e az autóval. Feltételezem, hogy mivel a verseny ekkor már régen véget ért, a pálya dolgozói nem láttak kivetnivalót abban, hogy ezt megengedjék nekik. A rendőrök soha nem villogtattak semmiféle jelvényt. A NASCAR emberei viszont visszatartottak bennünket körülbelül 45 percen át, majd arra kérték a helyi rendőrséget, hogy tartóztassák le veteránokat. Én megkaptam a tízezer dolláros büntetésemet, amit a NASCAR a COVID-protokoll megsértésével indokolt. Ugyanakkor én is a szervezet hivatalos névsorán szerepeltem, átmentem az aznapi orvosi vizsgálaton, aminek értelmében a belső területen tartózkodhattam, Emellett a NASCAR-tól emailben meghívót is kaptam arra, hogy a versenyt a páholyból nézhessem. Ezután tértem vissza a belső részre a feleségemhez. A NASCAR állítása szerint ez volt a büntetésem oka. Ezek a tények, mindenki értelmezze őket úgy, ahogyan akarja.”Kommentek

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy