Indy 500: Minden rendezvény elmarad és bárkit kitiltanak a pályáról, ha nem visel maszkot

Indy 500: Minden rendezvény elmarad és bárkit kitiltanak a pályáról, ha nem visel maszkot
credit:IndyCar


Az IndyCar és az Indianapolis Motor Speedway közzétette a 104. Indianapolis 500-ra vonatkozó, rendkívüli irányelveit.

Az már tegnap megerősítésre került, hogy az augusztus 23-ára datált viadalt csak 25%-os nézőkapacitás mellett rendezik meg.

A pálya bejárata előtt mindenki testhőmérséklet-ellenőrzésen esik át, ha pedig a mért szám meghaladja a 38 C fokot, akkor az illetőtől megtagadják a belépést – függetlenül attól, hogy csapattagról, tisztviselőről, vagy versenyzőről van szó.

Az IMS területén belül kivétel nélkül mindenkinek, kötelezően maszkot, vagy szájat és orrot eltakaró kendőt kell viselnie.


A minap nyilvánosságra hozott, mintegy 85 oldalas protokoll értelmében ha valaki ezt megszegi, akkor nem kevesebbet kockáztat, minthogy azonnali hatállyal kiutasítják a pályáról.

A létesítmény elnöke, Doug Boles az Associated Pressnek azt is elmondta, hogy a garázsoknál dolgozók még evés, vagy ivás okán sem húzhatják le arcukról a maszkot.

A szigorú előírások összhangban vannak Indiana kormányzójának, Eric Holcombnak legfrissebb rendeletével, miszerint július 27-től kizárólag az arc eltakarása mellett lehet zárt térben, valamint pályaudvarokon és egyéb olyan nyílt területeken tartózkodni, ahol nem megoldható a legalább kétméteres távolság betartása.

A rendkívüli körülményekre hivatkozva továbbá az is bejelentésre került, hogy idén elmarad az Indy 500 valamennyi, kiegészítő programja. Nem rendeznek koncerteket, vörös szőnyeges eseményeket, törölték a Legends Dayt, valamint a híres, utcai fesztivált is.

Utóbbi kapcsán szervezés alatt áll egy alternatív, digitális megoldás.

A nézők várhatóan nem csak a versenyt, de a pit stop challenge-et, az edzésnapokat és a kvalifikációkat is a helyszínről követhetik.
Boles elmondása szerint az elkövetkezendő hetekben fogják eldönteni, hogy a biztonságos távolságtartást szem előtt tartva mely’ ülőhelyeket teszik elérhetővé.

A helyzet miatt idén Indianában is élőben nézhetik majd a televízión keresztül a versenyt. Az államban tradicionálisan nem szokták valós időben közvetíteni az Indy 500-at, hogy ezzel ösztönözzék a helyi rajongókat a jegyvásárlásra.

A 104. Indianapolis 500 teljes menetrendjét a későbbiekben ismertetik.