NASCAR: Dillon nyert Texasban, Johnsonék óriásit hibáztak, a közellenség pedig egy újonc lett

NASCAR: Austin Dillon nyert Texasban, Johnsonék óriásit hibáztak, a közellenség pedig egy újonc lett
credit:NASCAR


Nyolcvannyolc versenyt számláló nyeretlenségi sorozat végére tett pontot Austin Dillon a Texas Motor Speedwayen.

A Richard Childress Racing pilótája a pitstratégiának, valamint a hajrában bemutatott, nagyszerű restartjának köszönhetően húzta be NASCAR Cup karrierje harmadik győzelmét.

Ironikus módon Dillon ezt megelőzően csak a bajnokság két ikonikus futamán, a Coca-Cola 600-on (2017) és a Daytona 500-on (2018) tudott elsőként áthaladni a kockás zászló alatt.

A 30 éves pilóta mostani sikere révén automatikusan a szezon utolsó tíz fordulóját tartalmazó rájátszásban tudhatja magát.


A pokoli hőségben rendezett futam – a pályán 38 Celsius fok volt, az autókban pedig a hőmérséklet a 60-at is elérte – azonban Dillonra is hatással volt.

A győzelmi ceremónia után kénytelen is volt látogatást tenni az orvosi központban dehidratáció miatt.

“Nem rossz ez egy olyan kölyöktől, aki ezüst kanállal a szájában született” – mondta a leintés után ironikusan Dillon, aki egyébként Richard Childress unokája is. “Tyler tisztán versenyezett ellenem. Ez az eredmény már nagyon érett. Az év eddigi részében végig jó autóink voltak. Nagyon boldog vagyok.”

Az RCR öröme nem csak Dillon első helye miatt volt határtalan. A gárda ugyanis első kettős győzelmét ünnepelhette a 2011-es, talladegai forduló óta, miután másodikként újoncuk, Tyler Reddick futott be.Top 5-ös eredménnyel zárt még Joey Logano (Team Penske), Kyle Busch (Joe Gibbs Racing) és az összetettet rendületlenül vezető Kevin Harvick (Stewart-Haas Racing) is.


Nem mindenki volt azonban felhőtlenül boldog az ötszáz mérföldes verseny végén.

Jimmie Johnson katasztrofális szezonja Texasban is folytatódott.

A Hendrick Motorsports szupersztárja a 118. körben falazott, amit követően ki is hajtott a csapata pitjébe. A 48-as Chevyt felkészítő gárda azonban túlságosan is lelkesnek bizonyult és a megengedett létszámnál jóval több szerelő vette körbe az autót. Ezt a NASCAR nagyon komoly szabályszegésnek veszi, így Johnsontól hamarosan le is vontak két teljes kört.

A búcsúidényét teljesítő veterán a versenyt csak a 26. helyen zárta, összetettben pedig a 15.-ként jegyzik.

A versenyt egy rövid időre piros zászlóval is meg kellett szakítani.

A 220. körben elrendelt restart után látványos tömegbaleset borzolta a kedélyeket, magával rántva Martin Truex Jr.-t, Chris Bueschert, Aric Almirolát, Kurt Buscht, Kyle Buscht, Kevin Harvickot, Bubba Wallace-t, William Byront, Matt Kensethet, Clint Bowyert, Ryan Preece-t, Cole Custert és Ricky Stenhouse Jr.-t. A láncreakciót utóbbi három pilóta sínylette meg a legjobban, miután számukra a futam itt véget is ért.

A legtöbb, negatív előjelű kritika azonban a StarCom Racing #00 Chevyjét vezető Quin Houffra zúdult.Történt ugyanis, hogy a már több környi hátrányban lévő Houff a harmadik szakaszban lehetetlen ívről próbált rákanyarodni a pitlane-re, ráadásul még azt sem realizálta, hogy közvetlenül mögötte több autó is érkezik. A 22 éves virginiai először nekivágódott Matt DiBenedettónak (Wood Brothers Racing), majd Christopher Bellt (Leavine Family Racing) is érintette.


A baleset során Houff autója olyannyira megsérült, hogy nem tudta folytatni a versenyt.

A jelenetsort látva sokan – köztük Brad Keselowskival – azt is megkérdőjelezték, hogy egyáltalán van-e keresnivalója Quinnek ebben a mezőnyben.

A futam első két szakaszát egyaránt Ryan Blaney nyerte, emellett pedig a legtöbb kört – szám szerint 150-et – is ő töltötte az élen.

A Houff-incidens miatt életbe lépett sárga zászló viszont a lehető legrosszabbkor jött ki a Team Penske 26 éves üdvöskéje számára.

Blaney nem sokkal ezt megelőzően ejtette meg soros kiállását, a pace car fázis miatt azonban körhátrányban maradt, amit később ledolgozott ugyan, de a győzelem már elérhetetlenné vált számára, végül pedig be kellett érnie a 7. hellyel.

A NASCAR Cup Series következő versenyére július 23-án, csütörtökön a Kansas Speedwayen kerül sor.Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy