IndyCar: Josef Newgarden megtörte az iowai átkot

IndyCar: Josef Newgarden megtörte az iowai átkot
credit:IndyCar


A kétszeres, egyben regnáló bajnok Josef Newgarden győzelmével zárult az IndyCar Iowa Speedwayen rendezett duplafordulójának második versenye.

A Team Penske pilótája a pole-ból rajtolva húzta be idei első, iowai harmadik, teljes főkategóriás karrierjét tekintve pedig a tizenötödik elsőségét.

Ezen fegyvertény révén ráadásul a 28 éves amerikai megtörte az „iowai átkot” is, miután előtte még egyetlen IndyCar-pilótának sem sikerült itt az első rajthelyről indulva a győzelmet is behúzni.

„Annyira jó érzés!” – mondta a leintés után Newgarden, aki a 250 körből 214-et töltött az élen. „Nem tudom mit kellene csinálnunk azért, hogy lerázzuk magunkról a balszerencsét, de remélhetőleg ez az eredmény már ennek a kezdete. A srácok elképesztő munkát végeztek. Tegnap nagyon csalódott voltam, mert úgy éreztem, győztes autónk van. A csapat rengeteg munkát beletett és végre képesek voltunk learatni a gyümölcsét. Nagyon elszántan tértem ma ide vissza, de szerintem mindenki így volt vele. Jó verseny volt.”


Newgarden mögött, már 2.78 másodperces lemaradásban csapattársa, Will Power végzett.

Az eddig meglehetősen hektikus szezont produkáló ausztrál ezzel idei második top 10-es helyezését produkálta a Road America-i duplahétvége első futama óta, amelyet szintén a másodikként zárt.

A dobogó harmadik fokára Graham Rahal állhatott fel az RLL Racing színeiben, míg a Team Penske maradék egyharmadának, a huszonnégy órával korábban rendezett, első futamon diadalmaskodó Simon Pagenaud-nak ezúttal be kellett érnie a negyedik hellyel.

Az összetettet továbbra is vezető Scott Dixon (Chip Ganassi Racing) az ötödik pozícióban látta meg a kockás zászlót.

credit:IndyCar

A pénteki – magyar idő szerint szombat hajnali – verseny végén harmadikként leintett Oliver Askew (Arrow McLaren SP) második nekifutásra csak a hatodik lett, de még így is ő bizonyult a legjobb újoncnak.

A top 10-be sikerült még beverekednie magát Jack Harveynak (Meyer Shank Racing), Alexander Rossinak (Andretti Autosport), Marcus Ericssonnak (Chip Ganassi Racing) és Marco Andrettinek (Andretti Herta Autosport) is.

Nem fog azonban örömmel visszaemlékezni az iowai duplára a saját nevét viselő csapat oválversenyzője/tulajdonosa, Ed Carpenter.

A 39 éves indianai az első viadalt három kör hátrányban, a tizenötödik helyen fejezte be, a következő nap viszont már a kockás zászlót sem látta meg.

A veterán pilóta ugyanis a 114. körben falnak csapta a 20-as számot viselő Dallara-Chevyjét, előidézve ezzel a futam első pace car szakaszát.

Carpenter szerencsére nem sérült meg, a versenyének azonban rögtön vége lett.


Hasonlóképpen nem jött ki a lépés Ryan Hunter-Reaynek.

Az Andretti Autosportot szolgáló pilóta mindkét nap hibázott, míg viszont pénteken eljutott a leintésig – közvetlenül Carpenter mögött, szintén három kör lemaradásban -, addig szombaton már számára is idő előtt befejeződtek a küzdelmek.

Ironikus módon a 2012-es bajnok – egyben a 2014-es Indianapolis 500 győztese – mindkét nap pontosan ugyanott, a pitből kijövet találta meg a falat.

Az első futamon csak koccolta azt, a másodikon viszont már sikerült úgy megforognia, hogy a felfüggesztése látta a kárát.


A lógó orrúak társaságához Patricio O’Ward is csatlakozhatott.

Az Arrow McLaren SP ifjoncának komoly esélye volt top 5-ös, vagy akár dobogós eredményre, a 171. körben végrehajtott kiállása azonban megfosztotta ettől.

A 21 éves versenyző a csapatkommunikáció hibája miatt már azelőtt elindult kifelé, hogy bal hátsó kerekét megfelelően rögzítették volna.

A baki következtében O’Ward – aki a katasztrofális kiállás előtt a második volt – gépét vissza kellett tolni, mire pedig újra a pályára ért, már két kör hátrányban találta magát.

A leintés után a mexikói neve csak az eredménylista tizenkettedik helyén landolt, egy kör lemaradással.

Az IndyCar következő versenye jelen állás szerint augusztus 9-én, Mid-Ohión lesz. Rá is fér a csapatokra a szünet, lévén tizenöt nap leforgása alatt öt futamot is teljesítettek, beleértve két duplafordulót.