Sztárpilótáknak kiírt, meghívásos bajnokságot indít Tony Stewart

Sztárpilótáknak kiírt, meghívásos bajnokságot indít Tony Stewart


Az egykori, méltán népszerű International Race of Champions mintájára alapuló bajnokságot szervez Tony Stewart és Ray Evernham.

A Roger Penske, Mike Phelps és Les Richter által életre hívott IROC 1974-2016 között került megrendezésre, a mezőnyt pedig az adott korszak legnépszerűbb pilótái alkották. A versenyzők főként a NASCAR-ból kerültek ki, de rendre felbukkantak közismert nevek az IndyCar, az F1, a Supercars és az NHRA világából is.

Az akkori koncepció szerint a szupersztárok teljesen egyforma autókkal feszültek egymásnak, amelyek felkészítő csapatait minden egyes fordulón cserélgették egymással.

Az évtizedek során olyan nevek szereztek IROC-bajnoki címet, mint pl. Mark Donohue, Dale Earnhardt Sr., AJ Foyt, Mark Martin, Kevin Harvick, Kurt Busch és a legutolsó szezont behúzó Tony Stewart.Az IROC tizennégy évvel ezelőtt, főként anyagi okok miatt megszűnt, most azonban Stewart, kiegészülve a Hendrick Motorsports egykori legendás crew chiefjével és tanácsadójával, a versenyzői múlttal is rendelkező Ray Evernhammel úgy döntött, megpróbálja visszahozni az all-star bajnokságot.

Az új széria a Superstar Racing Experience nevet viseli és a tervek szerint 2021 nyarán kapja meg a zöld zászlót.

Az SRX komolyságát mutatja, hogy Stewartéknak máris sikerült nyélbe ütniük egy televíziós szerződést a CBS-szel.

A naptár jelen állás szerint hat fordulóból áll majd, amelyeket szombat esténként rendeznek külöböző rövid oválokon.

A radaron olyan népszerű pályák szerepelnek, mint az Eldora Speedway, a Knoxville Raceway és a Nashville Fairgrounds.

A mezőnyt – akácsak az IROC-ban – tizenkét pilóta fogja alkotni, az autókért pedig maga Evernham fog felelni.

A szakember olyan gépeket akar biztosítani a versenyzők számára, amelyek nem az aerodinamikára, a mérnöki vívmányokra támaszkodnak, hanem a tényleges vezetői képességekre.

Az SRX támogatói közé már olyan neveket sikerült megszerezni, mint az egykori NASCAR-tisztviselő és IMG Sports-elnök, a Bruin Sports Capital alapítója, George Pyne, valamint a The Montag Group első embere, Sandy Montag.

Az előzetes tervek szerint a futamok 90 percesek lesznek, pitkiállások nélkül. Féltávnál viszont egy rövidebb szünetet szándékoznak beiktatni, ami alatt a csapatoknak lehetőségük lesz a szervizelésre.

A pilóták minden egyes verseny előtt, sorsolás útján kapják meg az aktuális autójukat, valamint a hozzá tartozó crew chiefet.

A 2021-as miniszezon potenciális versenyzőinek álomlistáján olyan világsztárok szerepelnek, mint például Jimmie Johnson, Jeff Gordon, Juan Pablo Montoya, Tony Kanaan, Scott Dixon, Paul Tracy és maga Tony Stewart.