Megszerezte első IndyCar-győzelmét Felix Rosenqvist

Megszerezte első IndyCar-győzelmét Felix Rosenqvist
credit:IndyCar


A Rev Group Grand Prix hajrájában Patricio O’Ward mindent megtett annak érdekében, hogy IndyCar karrierje legelső pole-ját győzelemmel koronázza meg.
.
Az utolsó körökben azonban erőfeszítései hiábavalónak bizonyultak Felix Rosenqvisttel szemben.

A Chip Ganassi Racing versenyzője rohamléptekben közeledett az Arrow McLaren SP #5 Dallara-Chevyje felé, és bár az azt terelgető mexikói minden tudását latba vetve próbált védekezni, fegyvertára végül nem lett elegendő.A befutó pillanatában O’Wardra 2.8699 másodpercet vert Rosenqvist az első svéd nemzetiségű futamgyőztese lett az IndyCarnak Kenny Bräck 2002-es, mexikóvárosi sikere óta.

A 2019-es év újoncának bizonyult pilóta ezt megelőző legjobb eredménye két második hely volt, még tavaly Mid-Ohióról és Portlandből.

„Annyira sokszor jártunk már közel a győzelemhez” – nyilatkozta Rosenqvist. „Ez a győzelem a 10-es autó csapatát illeti. Rendkívül büszke vagyok arra, hogy ennek a gárdának a részese lehetek. Eddig is jók voltunk, csak épp a szerencse nem állt mellénk egészen máig. Most viszont minden klappolt.”

Ezen elsőség egyben azt is jelenti, hogy négy verseny után a Chip Ganassi Racing továbbra is 100%-os teljesítményt tudhat magáénak, lévén az első három futamon Scott Dixon révén szintén ők diadalmaskodtak.


O’Ward rendkívül jól indította a vasárnapot. A rajt előtt két órával rendezett időmérőn megszerezte pályafutása első IndyCar pole-ját és olybá’ tűnt, hogy a futam végén legelső győzelmét is behúzhatja. Végül azonban be kellett érnie a második hellyel.

„Kemény volt” – konstatálta a mexikói, aki a futam 55 köréből 43-at töltött az élen. „A Ganassi autók hatalmas tempót diktáltak. Mi is jó munkát végeztünk a teljes verseny során, a végén azonban lekörözöttek közé kerültünk, ami igencsak hátrányunkra vált. Mindent beleadtam, nyomtam, ahogyan csak tudtam, de képtelen voltam Felixet magam mögött tartani.”

A dobogó legalsó fokára Alexander Rossi állhatott fel. Az Andretti Autosport tehetsége számára ez az eredmény egyfajta sebtapasz is lett az elmúlt három fordulón őt ért balszerencsék sorozata után.

A top 5-be befért még Ganassiék idei új szerzeménye, Marcus Ericsson, valamint az Andretti Harding Steinbrenner Autosportot szolgáló Colton Herta is.

Utóbbi, 20 éves amerikai ennek révén elmondhatja magáról, hogy a 2020-as szezon eddigi négy fordulóját egyaránt a legjobb öt között zárta.

A Texasban, Indianapolisban, valamint a Road America-i duplaforduló szombati futamán aratott győzelmeivel mesterhármast összehozott Dixonnak ezúttal nem jött ki a lépés és még a pitkiállása során is sikerült kétszer lefulladnia. A végelszámolásnál az új-zélandinak meg kellett elégednie a tizenkettedik hellyel.

A verseny legvadabb jeleneteit a rajt utáni kanyarok prezentálták.


A káosz főhőse Will Power lett, aki az 1-es kanyarban Ryan Hunter-Reayt, a 3-asban pedig Graham Rahalt ütötte ki a versenyből. Ennek következtében mindkét pilóta a falban végezte.

A manővereket – amelyek miatt RHR nemes egyszerűséggel „romboló golyónak” titulálta Powert – a bírák elkerülhető ütközéseknek nyilvánították és rögtön a mezőny végére száműzték az akkor ötödikként jegyzett ausztrált.

„Azt kapta, amit megérdemelt” – mondta a büntetés kapcsán Rahal az NBC-nek. „Kitette a versenyből Ryant és engem is. Ez nagyon frusztráló. Elkeseredett megmozdulás volt a részéről. Csalódott vagyok, mivel úgy gondoltam, hogy jó esélyeink lettek volna ma. A lényeg, hogy jól vagyunk és vissza fogunk térni.”

A 4. körben elrendelt restart után Power újra alkotott, de ezúttal csak saját magát rakta ki a pályáról, újabb pace car szakaszt előidézve.

A 39 éves pilóta vissza tudott térni a versenybe, amit végül a 11.-ként fejezett be.

Az összetettet továbbra is Dixon vezeti 54 ponttal Herta előtt.

Az IndyCar menetrendjében július 17-1-án egy újabb duplaforduló következik, méghozzá az Iowa Speedway oválján.