NASCAR:Hamlin vezető helyről falazott, Harvick nyerte a Brickyard 400-at!

NASCAR:Hamlin vezető helyről falazott, Harvick nyerte a Brickyard 400-at!
credit:NASCAR

Látványos csattanások sorozatát, egy bizarr, személyi sérüléssel járt pitbalesetet és kiábrándult versenyzőket prezentált a Brickyard 400. A nap legboldogabb embere pedig újfent Kevin Harvick lett.

A Stewart-Haas Racing 44 éves veteránja overtime-ban húzta be zsinórban második, összességében pedig harmadik győzelmét az Indianapolis Motor Speedway oválján.

Ezen siker egyben idei negyedik, teljes Cup-karrierjét tekintve pedig immár az ötvenharmadik elsőségét is jelentette.

Harvick a 161 körös futamból összesen 68-at töltött az élen, beleértve az utolsó nyolcat. A végül a trófeához vezető pozíciót azt követően örökölte meg, hogy az addig magabiztosan vezető Denny Hamlin összetörte az autóját.

A Joe Gibbs Racing sztárja a 153. körben, defekt miatt vesztette el uralmát a 11-es számú Toyota felett és nagy erővel az 1 -es kanyar falának csapódott. A jármű látványos lángcsóvák kíséretében a pálya belső, füves területére csúszott, végképp pontot téve Hamlin győzelmi esélyeire.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a 39 éves, idén már négy elsőségnél járó pilóta sértetlenül megúszta az ütközést.

Az összesítésben azonban most be kellett érnie a 28. hellyel, emellett pedig azt is le kellett nyelnie, hogy karnyújtásnyi távolságból vesztette el a Brickyard 400-at. Azt a viadalt, amit eddig még egyszer sem sikerült megnyernie.


Nem Hamlin volt az egyetlen JGR-es, aki szétdurrant abroncs miatt végezte a falban. A 73. körben ugyanez a sors várt Erik Jonesra, de ő is megúszta ép bőrrel az incidenst.

Harvick mögött a második helyen Matt Kenseth ért célba a Chip Ganassi Racing színeiben A 48 éves versenyző a járványszünet után vette át a 42-es számú Chevy kormánykerekét a rasszista botránya miatt kirúgott Kyle Larsontól, az azóta eltelt tizenkét futam során pedig most először tudott az első öt között végezni.

Érdekesség, hogy 2003-ban szintén Harvick-Kenseth befutót produkált a Brickyard 400.

A Stewart-Haas Racing csapatszinten is rendkívüli futamot tudhatott magáénak, lévén a legjobb ötbe még további két pilótájuk is bejutott a harmadikként leintett Aric Almirola, valamint az ötödik helyet elcsípett Cole Custer személyében.

Kettejük közé a negyedik pozícióba a Team Penske-t szolgáló Brad Keselowski furakodott be.

Apropó Custer, ezzel a befutójával a 22 éves kaliforniai az első újonc lett 2007 óta, aki a Brickyard 400-on top 5-ben tudott zárni. Tizenhárom évvel ezelőtt Juan Pablo Montoya a második pozícióban haladt át a célvonalon.

Az SHR negyedik versenyzője, Clint Bowyer a tizenhatodik lett.


A gárda duplán ünnepelhetett a hétvégén, miután az IMS roadján szombaton lebonyolított Xfinity Series futamon is az ő pilótájuk diadalmaskodott Chase Briscoe személyében.

A feltörekvő ifjonchoz hasonlóan Harvick is megmászta a pálya kerítését, amely szokást – Helio Castronevestől koppintva – még 2005-ben honosította meg a NASCAR-ban Tony Stewart.

A 2020-as Brickyard 400 legijesztőbb jelenetére a 14. körben került sor.

Az edzések és kvalifikáció hiánya miatt az autók ellenőrzése céljából előre kiírt sárga zászlós szakasz alatt többen is összeütköztek az IMS pitlane-jén, ami egyébként a legszűkebb valamennyi NASCAR által használt pályát tekintve.

A láncreakcióba Corey LaJoie, Ryan Preece, Brennan Poole, Martin Truex Jr., Ricky Stenhouse Jr. és Justin Allgaier egyaránt belekeverdett.


Az incidens legnagyobb kárvallottja a Ryan Blaney #12 Fordjának kerékcseréjéért felelős Zach Price lett, akit Poole autója kapott telibe.

A szakember szerencsére nem sérült meg komolyabban és az este folyamán már el is hagyhatta a kórházat.

A pitbéli káosz után egy rövid időre piros zászlóval meg kellett szakítani a futamot.

Truex és LaJoie rögtön kiesett, Stenhouse és Poole azonban a restartkor még megpróbált visszatérni a pályára. Az előírt minimális sebességet viszont képtelenek voltak tartani, ezért nem maradt más választásuk, mint a verseny feladása.

Szintén visszahajtott a pályára a Hendrick Motorsports 48-as Chevyjében a koronavírus-fertőzött Jimmie Johnsont helyettesítő Allgaier is, de végül neki is ki kellett állnia.

A NASCAR Cup Series következő versenyét július 12-én, a Kentucky Speedwayen rendezik.
Kommentek

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy