Donald Trump beszólt Bubba Wallace-nak

Donald Trump beszólt Bubba Wallace-nak


Amikor már azt hittük, végleg pont került a hírhedt hóhérkötél-gate-re, jött Donald Trump és újfent felkavarta az állóvizet.

Mint ismeretes, a NASCAR június 21-én kiáltott világraszóló botrányt, mondván ismeretlen tettesek akasztófahurkot tettek Bubba Wallace talladegai garázsára.

Alig 48 óra leforgása alatt azonban az FBI megállapította, hogy szó sem volt gyűlölet-bűncselekményről, a szóban forgó kötél ugyanis nem volt már, mint egy ajtónyitó zsinór, ami ráadásul már tavaly ősszel is ugyanott lógott.

A nyomozás eredménye ellenére a NASCAR tovább folytatta belső vizsgálatát, aminek végeztével egy fotót is közzétettek az ominózus kötélről, kvázi szemléltetve, hogy az valóban úgy nézett ki, mint egy hóhérkötél.

Az ügy kapcsán maga Wallace is tett olyan utalást, miszerint nem teljesen hisz a szövetségiek jelentésének.

Azóta viszont eltelt két hét, a botrány elült, az elmúlt napok legnagyobb sztorija pedig már a hétszeres bajnok Jimmie Johnson koronavírus-fertőzése lett.

Donald Trump azonban úgy fest, nem felejt.

„Bocsánatot kért már Bubba Wallace az összes, nagyszerű NASCAR-versenyzőtől és tisztviselőtől, akik a támogatására siettek, kiálltak mellette és hajlandóak voltak mindent feláldozni érte, csak, hogy később rájöjjenek, az egész nem volt más mint egy újabb hoax? Ez és a [konföderációs] zászlóra vonatkozó döntés a valaha volt legalacsonyabb nézettséget eredményezte” – írta Twitteren az Amerikai Egyesült Államok 45. elnöke.

A NASCAR közösségéből Trumpra azonnal népharag zúdult.

„Nincs szükségünk bocsánatkérésre” – válaszolta Trumpnak a Richard Childress Racingnek vezető Tyler Reddick. „Azt tettük, ami helyes és jól megvagyunk a támogatásod nélkül is.”

A 24 éves pilóta tweetje azóta törlődött. A Fox Sports riportere, Alan Cavanna később arról számolt be, hogy Reddick mára tervezett szereplését a SiriusXM NASCAR Radioban „átütemezték”.

Jimmie Johnson – aki az egyik ötletgazdája volt a talladegai, Wallace köré épült felvezetőnek is – egy kép formájában fejezte ki támogatását, amin az afroamerikai pilóta 43-as száma, valamint az #IStandWithBubba hashtag szerepel.

A NASCAR egyelőre hivatalosan nem szólalt meg az ügyben. A szervezet alelnöke, Steve O’Donnell azonban lájkolta Soledad O’Brien tweetjét, amiben az újságírónő rasszistának bélyegezte az elnököt.

Trump a februári Daytona 500 grand marshallja volt, tavaly pedig a Fehér Házban a 2018-as bajnok Joey Loganót és a Team Penske általa vezetett, 12-es autójának gárdáját is vendégül látta, magát Roger Penske-t pedig személyes barátjának tekinti.

A múlt vasárnapi, indianapolisi Brickyard 400-on egy, Trump újraválasztásáért kampányoló autó is pályára hajtott. A Go Fas Racing Corey LaJoie révén terelgetett gépét egy republikánus, civil szervezet szponzorálta.

A NASCAR az utóbbi hónapokban maximálisan beállt a Black Lives Matter mozgalom mögé, aminek részeként még érzékenyítő tréningre is kötelezni fogják a szervezet valamennyi tagját.

A Fox News riportere, Sandra Smith időközben arra hívta fel a Fehér Ház szóvivője, Kayleigh McEnany figyelmét, hogy a botrány nem tekinthető hoaxnak.

” Az FBI jelentése értelmében a garázsnyitó kötél már tavaly ősz óta ott volt, jóval azelőtt, hogy a csapatok megérkeztek volna” – válaszolta McEnany. „Megállapításra került, hogy nem történt gyűlölet-bűncselekmény, szemben azzal, amit Wallace állított. Az elnök tágabb értelemben arra világított rá, hogy a gyors ítélkezés a tények alapos ismerete nélkül nem elfogadható. Ezt láttuk a Covington-gyerekek és Jussie Smollett esetében, most pedig ebben az ügyben is.”