Tony Stewart leszerződtetné Kyle Larsont – Kérdés, megteheti-e

Tony Stewart leszerződtetné Kyle Larsont – Kérdés, megteheti-e


Kyle Larson április közepén vált közellenséggé a NASCAR-ban, miután egy élőben streamelt virtuális verseny során elhagyta a száját a ‘nigger’ szó.

A 27 éves kaliforniai azóta visszatért pályára és szinte minden áldott nap versenyez az USA valamelyik dirt oválján, ha pedig ott jár, akkor általában nem is adja alább a győzelemnél.

A nyilvánosság elől azonban továbbra is teljesen elzárkózik. Törölte saját Twitter- és Instagram-profilját, sprint car csapatának fiókja pedig két és fél hónapja egyáltalán nem frissült.

Az utóbbi időben mindössze annyi szivárgott ki a pályán kívüli életéről, hogy igyekszik aktív szerepet vállalni a Black Lives Matter mozgalomban.

Larson korábban úgy nyilatkozott, ha lehetőség adódik számára, akkor szívesen visszatérne a NASCAR-ba, erre azonban a jelenlegi körülmények közepette nagyon kevés esély van.


A stock-car szervezet maximálisan elkötelezte magát a rasszizmus elleni harc mellett, ebbe pedig Larson a botránya miatt továbbra sem fér bele.

Az elmúlt hetek eseményeit látva nem is hat a meglepetés erejével, hogy a NASCAR konkrétan úgy tesz, mintha a hatszoros Cup-futamgyőztes soha nem is létezett volna.

A vitathatatlanul tehetséges versenyző jövője kapcsán adja magát a kérdés, hogy lehet-e az IndyCar az a bajnokság, amely végül megadja a második esélyt számára.

Ez a RACER veterán szakújságírójának, Robin Millernek heti rendszerességgel megjelenő, rajongói kérdezz-felelekjében is felmerült.

„Felhívtam A.J.-t [Foyt] néhány hete és mondtam neki, hogy szerződtethetné Larsont” – írta Miller. „Ő azonban úgy tűnt, azon az állásponton van, hogy Tony Stewart akarja ezt megtenni. Rákérdeztem Tonynál, de semmit nem tudott hozzáfűzni. Szerintem Larsonnak az Indy 500-on van a helye.”

Stewart az elmúlt években többször is lenyilatkozta, nagyon szívesen leigazolná csapatához Kyle-t. Hiába azonban a szándék, a Stewart-Haas Racingnek is a szponzorok diktálnak, márpedig az USA-ban – sőt, az egész világon – uralkodó, rasszizmus ellenes hangulat közepette nincs az a nagyobb vállalat, amely megkockáztatná a népharagot, azzal, hogy egy fajgyűlölőnek bélyegzett versenyzőt pénzelnek.

Az IndyCar esetében ugyanez a helyzet, még akkor is ha ez a széria – legalábbis eddig – nem ugrott fejest a BLM-be.

A pletykák szerint több Indy-csapat is érdeklődne Larson szolgálatai iránt, a tényleges szerződtetését azonban egyelőre senki sem meri bevállalni.