Harminckilencedik nekifutásra Kevin Harvick végre behúzta Poconót

Harminckilencedik nekifutásra Kevin Harvick végre behúzta Poconót
credit:Getty Images


Kevin Harvick már nem kevesebb, mint ötvenkét győzelemmel büszkélkedhet a NASCAR Cupban, a Pocono Racewayen azonban csak most először tudta elsőként meglátni a kockás zászlót.

A Stewart-Haas Racing veteránja a szezon negyedik, március 8-án, Las Vegasban rendezett versenye óta megszakítás nélkül vezeti az összetett tabellát.

Az eddigi tizennégy futamból mindössze hármat zárt a top 10-en kívül, de a mostani, poconói sikerének hála immár szintén háromszor pózolhatott a Victory Lane-en is.

Utóbbi révén a 2014-es bajnok feljött Denny Hamlin mellé holtversenybe, mint a 2020-as idény eddigi legtöbb győzelemmel rendelkező pilótája.

A Trükkös Háromszög becenévre is hallgató pálya a koronavírus-járvány miatti naptárátalakítás következtében duplafordulóként funkcionál, vagyis a hétvége folyamán két, teljes értékű futamnak ad otthont.

Azzal, hogy bezsebelte a szombatit, Harvick pontot tett a harmincnyolc poconói verseny óta tartó nyeretlenségi sorozatának végére.

„Nagyszerű érzés végre Poconót is kihúzni a listáról” – nyilatkozta a leintés után a 44 éves versenyző, aki a Cup naptárát tekintve már csak a Kentucky Speedwayen és a charlotte-i rovalon nem rendelkezik első hellyel.

„Nagyon büszke vagyok mindenkire a csapatnál, annak pedig külön örülök, hogy nem kezdett el megint esni.”

Harvick elégedettsége nem volt véletlen, lévén idén már többször is beleszólt az égi áldás a menetrendbe. Ennek következtében eddig három futamot kellett egy teljes nappal elhalasztani.

Szombaton, Poconón az időjárás újfent megkavarta a lapokat. A csapadék miatt a harmadosztályt képező Truck Series versenyét át is kellett rakni vasárnapra, a Cup Series rajta pedig szűk másfél órával csúszott.

A start után azonban szerencsére már száraz maradt a pálya, így a teljes távot teljesíteni tudták.

Az első szakaszt Joey Logano nyerte, míg a második legjobbja Aric Almirola lett.

A verseny végén Harvick mögött Hamlin ért célba másodikként, míg a harmadik helyet Almirola kaparintotta meg.

A legmagasabban zárt újonc ezúttal a negyedikként befutó Christopher Bell lett. A Leavine Family Racing 95-ös számú Toyotáját vezető oklahomai ezzel egyébként eddigi legjobb főkategóriás eredményét is produkálta.

A futam egyetlen, rázósabb jelenetét Erik Jones és Tyler Reddick szolgáltatta. A 72. körben a Joe Gibbs Racing előbbi pilótája épp egy másik autón próbálta áthámozni magát, az érkező Reddick (Richard Childress Racing) azonban nem tudott érdemben lelassítani és kollégájába csapódott.

Szerencsére egyik ifjoncnak sem esett baja.

Szót kell még ejteni az IndyCarból és az IMSA-ból is ismert James Davisonról, aki Poconón ejtette meg Cup-debütálását.

Az ausztrál az eredeti tervek szerint Talladegán mutatkozott volna be, de a NASCAR végül tapasztalatlanságára hivatkozva -mindössze négy stock-car futam volt mögötte az Xfinity Seriesben, azok is roadon – nem adott erre engedélyt.

A Spire Motorsports autóját vezető Davison a 34.-ként zárta a 39th Annual Pocono Organics 325 in partnership with Rodale Institute névre hallgató versenyt.

A poconói dupla második fordulója vasárnap, magyar idő szerint 22:00-kor kezdődik.

A rajtrácsot az első futam végeredménye alapján állapítják meg. Az első húsz helyezett sorrendjét megfordítják, a hátrébb zártak startpozíciója pedig a szombati helyezésük marad.

Ennek értelmében a pole-ból Ryan Preece indulhat.

UPDATE: Preece autójában motort kellett cserélni, ezért a mezőny végére sorolják. A pole így Austin Dillonra száll át.