NASCAR: Egyedül Wallace garázsán volt „hóhérkötél” valamennyi pályát tekintve, az „elkövető” ismeretlen

NASCAR: Egyedül Wallace garázsán volt “hóhérkötél” valamennyi pályát tekintve, az “elkövető” ismeretlen
credit:NASCAR


Ahelyett, hogy próbálnának a lehető leggyorsabban túllépni az elmúlt napok blamáján, a NASCAR továbbra sem hajlandó elengedni a hírhedt, talladegai hóhérkötél-gate-et.

Az FBI már két nappal ezelőtt hivatalosan lezárta a nyomozást, monván a szóban forgó hurok nem Bubba Wallace ellen irányult rasszista fenyegetés volt, hanem egy olyan kapunyitó kötél, ami már a Cup Series tavaly őszi versenyének idején is a garázs előtt lógott.

Egy ilyen fordulat után az lett volna a legoptimálisabb reakció a NASCAR részéről, hogy kifejezik örömüket, amiért nem történt gyűlölet-bűncselekmény, majd a történteknek teljesen hátat fordítva full gázzal a hétvégi, poconói duplafordulóra koncentrálnának. Az eset – ahogyan lenni szokott – plusz infók híján rövid idő alatt elhalna a közösségi oldalakon, akik pedig kinevették őket, néhány nap után már teljesen elfelejtenék az egészet.

De nem, továbbra is tolják a saját narratívájukat. Wallace rendületlenül turnézik a sztorival a médiában, a NASCAR pedig leszögezte, hogy az FBI jelentése ellenére ők tovább folytatják belső vizsgálatukat.

Annyira kapaszkodnak a „rasszista” botrányhoz, hogy még azt sem akarják felmérni, ezzel tulajdonképpen csak maguknak ártanak.Négy nappal azután, hogy a Wallace-t versenyeztető Richard Petty Motorsports egyik – mint kiderült, szintén afroamerikai – csapattagjának feltűnt az ominózus kötél, a NASCAR újabb olajat öntött a tűzre és közzétett egy fotót az ominózus tárgyról.

„Mint látják a képen, a hóhérkötél valódi volt, ahogyan a Bubba iránti aggodalmunk is” – mondta a NASCAR elnöke, Steve Phelps csütörtöki telekonferenciáján.

A szövetségiek nyomozásának lezárása előtt a szervezet, valamint a hozzájuk kapcsolódó riporterek egyaránt, keresetlen hangnemben nyilvánultak meg mindenkivel szemben, aki megkérdőjelezte a vélt gyűlölet-bűncselekmény tényét. Ez sokaknál kicsapta a biztosítékot. Phelps azonban most ezen viselkedésre is magyarázatot adott.

„A veseny napján konföderációs zászlót reptetettek a pálya felett, azon kívül tüntetések voltak, Bubba pedig az utóbbi hetekben sok fenyegetést kapott. Az érzelmek túlhevültek a teljes sportban, a média képviselői pedig kiálltak azért, hogy megvédjék a NASCAR családját. A mi NASCAR családunkat, mivel annak ők is a tagjai. Büszkék vagyunk, hogy olyan sokan kiálltak azért, ami a helyes.”

Phelps egyúttal ismertette a belső vizsgálatuk eredményét, miszerint az általuk használt 29 versenypálya összesen 1684 garázsából mindössze 11 esetében találtak olyan kaput, amit hurokkötéllel mozgatnak. Ebből egyetlen egy nézett ki úgy, mint amit akasztásokkor használnak: Wallace-é Talladegán.

A NASCAR által közzétett fotó a kötélről

Az FBI és Jay E. Town államügyész azzal zárta le a szövetéségi nyomozást, hogy a kötélnek – lévén már kilenc hónapja is ugyanezen kapun lógott – semmi köze nem volt Bubbához és a csapatához. Ezt Phelps is megerősítette, majd hozzátette, felháborítja, hogy rengetegen támadják Wallace-t afféle Jussie Smollett 2.0-nak bélyegezve.

„Bubba Wallace egy olyan versenyző, aki rendkívüli bátorsággal szólalt fel és cselekedett [a BLM kapcsán]. A mi felelősségünk, hogy vizsgálatot indítsunk, ha úgy érezzük, valaki fenyegeti. Pontosan ezt is tettük. Bubba nem csinál mást, mint, hogy példaértékűen, bátran és méltósággal képviseli a sportunkat. Sértőnek és támadónak vesszük, ha bárki is másként gondolja. Az ilyen vélemények csak még inkább rámutatnak arra, milyen sokat kell még fejlődnie a társadalomnak.”

Phelps sajnálatát fejezte ki, hogy nem tudták azonosítani azt a személyt, aki ilyen csomóval kötötte meg Wallace garázsának nyitókötelét.

Phelps sajnálatát fejezte ki, hogy nem tudták azonosítani azt a személyt, aki ilyen csomóval kötötte meg a 4-es számú garázs nyitókötelét, amit tavaly ősszel a Wood Brothers Racing használt.

„A videós és fényképes bizonyítékok, valamint a kihallgatások alapján nem tudtuk megállapítani, hogy ki hurkolta a hóhérkötelet. Tudom, ez nem elégséges válasz. Azt kívánom, bárcsak többet tudtunk volna tenni, de sajnos nem így lett. Ez a hurok a 2019. októberi, talladegai hétvége kezdetekor még nem volt ott, valaki a későbbiekben csinálta. Az akkor érvényben lévő előírások miatt képtelenség teljes bizonyossággal kideríteni, ki kötötte meg így a kötelet és legfőképpen, hogy miért.”

Arra a kérdésre, miként történhetett meg, hogy tavaly senkinek sem tűnt fel a hóhérhurokra hajazó nyitókötél, a szervezet Phelps így válaszolt:

„Arra tippelünk, hovagyali biztosan látta, de nem reagált rá negatívan. Biztosra kell mennünk, hogy a jövőben nem fog újra megtörténni. Szervezeti szinten jobban kell cselekednünk.”

A történtek után a NASCAR minden egyes pálya garázsterületét alaposan át fogja vizsgálni, emellett pedig extra biztonsági kamerákat is elhelyeznek.

Hihető, hogy rendkívül rosszul érintette a NASCAR-t a szövetségiek nyomozásának eredménye, legfőképpen, hogy ezzel közröhej tárgyává váltak.

Csak épp Phelps mostani sajtótájékoztatójából is kitűnik, hogy továbbra is a saját egójukat próbálják polírozni, lévén még mindig arra célozgatnak, hogy valaki – akár a szűk, belső körükből – direkt kötötte meg így a kötelet.

A ‘Black Lives Matter’ – mozgalom vonata által generált, óriási médiafigyelembe görcsösen kapaszkodó szervezet úgy fest, képtelen felfogni, hogy ezzel tulajdonképpen egy brutális öngólt lőnek.

Őszintén reméljük, hogy most már tényleg túllépnek az egész tragikomédián. A saját érdekükben.