Wallace hajthatatlan: A garázsában akkor is hóhérkötél volt, az őt kritizálókra pedig rendkívül dühös

Wallace hajthatatlan: A garázsában akkor is hóhérkötél volt, az őt kritizálókra pedig rendkívül dühös
credit:NASCAR Media


Mint az FBI hivatalos jelentéséből kiderült, az égvilágon senki sem fenyegette meg akasztással Bubba Wallace-t. A NASCAR Cup egyetlen afroamerikai versenyzőjének garázsában talált „hóhérhurok” ugyanis nem más volt, mint egy egyszerű kapunyitó kötél, ami ráadásul már tavaly ősszel is fel volt szerelve.

A fordulat következtében a NASCAR világviszonylatban nevetség tárgya lett, ez azonban cseppet sem gátolta meg Wallace-t abban, hogy folytassa médiaturnéját.

A Richard Petty Motorsports pilótája a CNN riporterének, Don Lemonnak adott interjújában leszögezte, hogy a nyomozás végereményének ellenére is felháborítónak tartja a történteket.

Mi több, burkoltan azt sugallta, nem hisz az FBI-nak.


>>>>>BREAKING: Az FBI megerősítette, hoax volt a NASCAR hóhérkötél botránya

>>>>>Kötél-hoax: A NASCAR 15(!!!) FBI-ügynököt rángatott Talladegára, hogy aztán komplett hülyét csináljon magából


„Minden kétséget kizáróan egy hóhérkötél volt. Teljesen mindegy, hogy 2019-ben kötötte-e valaki, az egy hóhérkötél volt és pont. A kép, amit a garázsomban lógott dolgoról láttam az nem egy ajtónyitó. Egész életemben versenyeztem, több száz garázsban jártam és még soha, de soha nem láttam ilyet. Ha az emberek garázsnyitónak akarják hívni és még régi videókat is előszednek, hogy bizonyítsák a saját igazukat, akkor felőlem tegyék. A rendelkezésemre álló felvételek alapján az autómnál egy akasztófa-hurok volt. Én magam is meg tudom erősíteni, van rá bizonyítékom, hogy mi lógott a garázsomban a kocsim felett, a csapatom egyik tagja is alátámasztja. Akasztófa-hurok volt! Soha életemben nem láttam még ilyet.”

A Wallace által említett videófelvételek az elmúlt évekből származtak és tökéletesen kivehető volt rajtuk a hóhérkötélre hasonlító ajtónyitó. A Talladega Superspeedway garázsterületének 2017-es renoválása előtt ráadásul az összes kaput ilyennel nyitoták és zárták.

A 26 éves alabamai drámaian azt is megosztotta, miként közölte vele a NASCAR elnöke, Steve Phelps, hogy az RPM egyik alkalmazottja „hóhérkötelet talált” a garázsban.

„Vasárnap, olyan 17:30 körül épp vacsorázni készültem, amikor Phelps telefonált. Rögtön arra gondoltam, vajon mi rosszat csinálhattam…Aztán megláttam őt a kijelzőmön…. Soha nem fogom elfelejteni…. Könny áztatta az arcát. Minden szó után elcsuklott a hangja, miközben azt próbálta közölni velem, hogy mi is volt a garázsomban.”

Wallace alig néhány órával az FBI bejelentését megelőzően az USA egyik legnézettebb talk-show-jában, a The View-ban még élesen kritizálta azokat, akik az esetet övező, rengeteg kérdőjel miatt vitatták, hogy valóban gyűlölet-bűncselekmény történt-e.

„Az egyszerű, mérhetetlenül buta emberek gondolkodnak így. Ők azok, akik félnek a változástól, ezért minden erejükkel védeni próbálják a saját álláspontjukat.”

A botrány utáni két napban nem csak Wallace, de a komplett NASCAR – köztük a szervezet elnöke és alelnöke -, továbbá a hozzájuk szorosan kapcsolódó média képviselői is minősíthetetlen hangnemet ütöttek meg a kétkedőkkel szemben, ostoba rasszistának titulálva mindenkit, aki nem hitte el feltétel nélkül a hivatalos narratívát.

Mostanra viszont kiderült, hogy mindvégig a „buta, fajgyűlölő konteósnak” bélyegzett kommentelőknek volt igazuk.

Ez is közrejátszott abban, hogy a NASCAR-ban a Black Lives Matter-mozgalom élharcosánák minősülő Wallace-ból is közröhej tárgya lett.

A Twitteren világtrend lett a #BubbaSmollett hashtag, utalva a szintén hoaxnak minősült Jussie Smollett botrányára. Mémek százai készültek róla, néhányan pedig egyenesen odáig mentek, hogy jelenlétével nem segíti, sokkal inkább szégyent hoz a rasszizmus elleni törekvésekre.

A botrány kirobbanásáig hősként ünnepelt Wallace-t saját elmondása szerint a negatív kritikák rendkívül felidegesítik és úgy érzi, egyesek karaktergyilkosságot akarnak elkövetni ellene.

„Nem számít, ha bizonyítékot tudunk szolgáltatni, például fotókat. Úgyis azt mondanák, hogy biztos photoshoppolt. Mindig lesznek gyűlölködők, de nem foszthatnak meg a trónomtól, nem kergethetnek el az emelvényről, amin most állok.”

Fél nappal a CNN-interjú után Wallace már kiadott egy valamivel alázatosabb sajtóközleményt.

„Érzelmekkel túlfűtöttek voltak az elmúlt napok. Mindenekelőtt el szeretném mondani, mennyire megkönnyebbültem, hogy a nyomozás kiderítette, nem az történt, amitől féltünk. Köszönetet mondok a csapatomnak, a NASCAR-nak és az FBI-nak a gyors fellépésért, valamint, hogy valós fenyegetésként kezelték. Szerintem mindannyian boldogan vállaljuk ezt a kis szégyent cserébe azért, ami történhetett volna. Ne feledkezzünk meg arról – bár lesznek, akik majd próbálnak így tenni –, hogy a történtek semmit sem vonnak le abból az egységből, amit hétfőn mutattunk, továbbá annak a folyamatnak az értékéből, amiért az utóbbi időben dolgoztunk, hogy a sportot még befogadóbb környezetté tegyük.”