Videókkal próbálják bizonyítani, hogy a Wallace garázsában talált kötél egyszerű hoax

Videókkal próbálják bizonyítani, hogy a Wallace garázsában talált kötél egyszerű hoax
Wallace az autója mellett guggol, miközben főnöke, Richard Petty és a teljes NASCAR-mezőny előtte tiszteleg (2020. június 22.-Talladega)


Az Associated Press szerint az FBI továbbra sem ad ki tájékoztatást a Talladega Superspeedwayen talált hóhérkötél ügyében.

Mint ismeretes, vasárnap délután találtak egy akasztásoknál használatos kötélhurkot a NASCAR Cup Series egyetlen afromerikai versenyzője, a Richard Petty Motorsportsnak vezető Bubba Wallace garázsában.

Mivel ez kimeríti a szövetségi ügynek minősülő gyűlölet-bűncselekmény fogalmát, a birminghami hatóságok azonnal bevonták a nyomozásba az FBI-t is.

Előrelépés viszont – legalábbis nyilvánosan – továbbra sincs.

Az eset zavarbaejtő mivoltát erősíti, hogy a járványveszélyre hivatkozva csak limitált számú, a NASCAR belső köréhez tartozó ember tartózkodhatott a garázsok területén, az ominózus kötélről pedig egyetlen fénykép-, vagy videófelvételt sem tettek közzé.

Az általános vélekedés szerint a biztonsági kameráknak köszönhetően gyorsan le lehetne buktatni az elkövetőt.

Wallace édesanyja, Desiree azonban a New York Timesnak úgy nyilatkozott, hogy ott pont nem voltak kamerák, ahol a kötelet megtalálták.

A körülményeket látva a közösségi oldalakon meg is indultak az összeesküvés-elméletek és egyre többen vannak azon a véleményen, hogy valami nagyon nem kerek a sztori körül.

Ezen konspirációkat látva a NASCAR elnöke, Steve Phelps hivatalos sajtótájékoztatóján ki is jelentette, mélységesen felháborítják azon pletykák, miszerint az egész egy belső munka volt a NASCAR részéről a rájuk irányuló médiafigyelem fokozására.

Maga Wallace pedig az USA egyik legnépszerűbb tévéshow-jának, a The View-nak adott interjújában mélységesen egyszerű, buta embereknek nevezte azokat, akik megkérdőjelezik a hivatalos verziót.

forrás: Ez a 2017-es videó (a kérdéses képsorokat 3:22-től kell keresni)

Az internet népét azonban mindez nem hatja meg és most egy újabb elmélet vált virálissá, amely szerint könnyen lehet, hogy egy félreértéssel indult az egész. Az eset azonban olyan vihart kavart, hogy már nem lehetett „visszacsinálni”.

A konteó alapját a NASCAR korábbi, szintén a Talladega Superspeedwayen készült videói szolgáltatják.

A garázsoknál készült képsorokon ugyanis jól kivehető, hogy az ajtók lezárására szolgáló kötél kísértetiesen emlékeztet egy akasztófa-hurokra.

Ebből kiindulva született meg az a forgatókönyv, hogy talán egy totális és meglehetősen kínos félreértésen alapul az egész,

Előfordulhatott, hogy a kötél leszakadt és valaki csak lazán bedobta a garázsba, amit meglátva egy csapattag rögtön farkast kiáltott?

A NASCAR pedig totál bedőlt ennek, majd amikor kiderült, hogy valójában miről is van szó, már annyira elfajultak a dolgok, hogy nem lehetett meghátrálni?

Vagy valaki esetleg direkt ezt a hurkot használta fel a célja elérésre, legyen az hoax-kreálása, vagy tényleges gyűlölet-bűncselekmény?

Talladega – 2019. október 13. (forrás: Ez a videó – 0:52-nél)

Egy biztos, a szervezet eddig nagyon jól jött ki a dologból, lévén az eső miatt hétfőre halasztott futam 2.2-es rátát hozott a FOX Sportson, a NASCAR a teljes amerikai mainstream médiát bevette, Wallace pedig egyetlen nap alatt közel 200.000 új követőt szerzett Instagramon, Twitteren pedig 88.000-et.

A hétfőn, tehát egy nappal a kérdéses hurok megtalálása után készült képeken pedig az is szemet szúrt a Twitterezőknek, hogy az ajtónyitó kötél ott lóg ugyan Wallace garázsának bejáratánál, a hurokrész viszont már hiányzik róla.

A teljes igazságot jelenleg homály fedi.