NASCAR: Brutál befutóban nyert Ryan Blaney Talladegán

NASCAR: Brutál befutóban nyert Ryan Blaney Talladegán
credit:FOX Sports
NASCAR: Brutál befutóban nyert Ryan Blaney Talladegán

Zsinórban második versenyét húzta be Talladegán célfotóval Ryan Blaney.

Akárcsak 2019 őszén, a Team Penske pilótája ezúttal is 0.007 másodperccel győzedelmeskedett. Most azonban nem Ryan Newmant, hanem a JTG Daughertyt szolgáló Ricky Stenhouse Jr.-t utasította maga mögé.

Az igazi látványosságot azonban mégsem ők ketten, hanem Aric Almirola szolgáltatta.

A Stewart-Haas Racing versenyzője a kockás zászló előtt közvetlenül kipördült, aminek következtében szó szerint piruettezve haladt át a célvonalon, még így is megszerezve a harmadik helyet.hirdetés
Az idei első, eddigi Cup-karrierjét tekintve pedig negyedik győzelmét ünneplő Blaney hajrája nem volt zökkenőmentes.

A 26 éves ohiói Erik Jonesszal csatázott a vezető pozícióért, aminek hevében össze is ütköztek. A csattanás során a Joe Gibbs Racing ifjonca begyűjtötte John Hunter Nemecheket is, aki a falban kötött ki.

Jones végül az ötödikként ért célba, közvetlenül csapattársa, Denny Hamlin mögött.

Az eredetileg június 21-re kiírt, ötszáz mérföldes futamot a viharos időjárás miatt végül egy nappal el kellett halasztani, az anyatermészet azonban még hétfőn is megtréfálta egy kicsit a mezőnyt.

Az első szakasz végén ugyanis újra esni kezdett, de szerencsére egy szűk egyórás szünet után már gond nélkül be tudták fejezni a teljes távot.

A Geico 500 az első olyan verseny volt a járványszünet óta, amelyre már – szám szerint 5000 – fizető nézőt is beengedtek.

A légkörre azonban nem ez nyomta rá a bélyegét, hanem az előző napon kirobbant botrány.

A bajnokság egyetlen afroamerikai pilótájának – egyben a Black Lives Matter mozgalom NASCAR-béli szószólójánank –, Bubba Wallace-nak garázsában valaki egy hóhérkötelet helyezett el.

Az ügyben azonnal nyomozás indult, amibe a helyi hatóságok az FBI-t is bevonták.

A felvezető program természetesen nem is szólhatott másról, mint a Richard Petty Motorsportsnak vezető Wallace-ról és a rassizmus elleni harcról.

A rajt előtt a mezőny tagjai tolták a pitlane elejére a fiatal pilóta 43-as számú autóját, a nemzeti himnusz alatt pedig mind mögéje sorakoztak fel. A pálya belső területén lévő fűre az #IstandWithBubba hashtaget festették fel, az utolsó pillanatban pedig maga Richard Petty is tiszeteletét tette Talladegán, hogy személyesen biztassa pilótáját.

„Ez valószínűleg a legelképesztőbb pillanat” – mondta Wallace, miután odasétált az őt éltető, BLM-pólót viselő rajongókhoz. „Kemény volt az elmúlt huszonnégy óra, de fantasztikus látni, hogy a sportunk változik. Büszke vagyok, amiért a részese lehetek.”

Bubba autójából az utolsó sárga zászlós szakasz alatt kifogyott az üzemanyag, Corey LaJoie azonban beállt mögéje, hogy tolva segítse kollégáját kijutni a pitbe. Ezért a tettéért Wallace spottere, Freddie Kraft később Twitteren külön köszönetet mondott a Go Fas Racing pilótájának.

A Geico 500 első szakaszát Tyler Reddick, a másodikat pedig Stenhouse Jr. nyerte.

A nap egyik legszomorúbb pilótája azonban Jimmie Johnson lehetett. A hétszeres bajnok a hajrá felé közeledve a győzelemre is esélyes volt ,egy óvatlan pillanatban azonban összeért Kevin Harvick-kal, aminek következtében kipördült.

Az utolsó, teljes Cup-szezonját teljesítő Johnson végül csak a tizenharmadik helyet csípte el.

Harvick a tizedikként fejezte be a versenyt és továbbra is őrzi vezető pozícióját az összetettben.


>>>>Botrány: Valaki hóhérkötelet hagyott Bubba Wallace garázsánál

>>>>>Az FBI is nyomozást indított Wallace ügyében

>>>>>Hurok-gate: A NASCAR-t felháborítja a konteó, miszerint ők maguk állnak a botrány mögött
hirdetés

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy