Botrány: Valaki hóhérkötelet hagyott Bubba Wallace garázsánál Talladegán

Botrány: Valaki hóhérkötelet hagyott Bubba Wallace garázsánál Talladegán
credit:NASCAR


Megfagyott a vér a jelenlévők ereiben, amikor egy gondosan hurkolt akasztókötelet találtak a Richard Petty Motorsports 43-as számú, Bubba Wallace által vezetett autójának garázsánál Talladegán.

A kivégzőeszközként is ismert kötélhurok felfedezését követően a NASCAR rögtön kiadott egy sajtóközleményt, amiben közölték, minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy megtalálják az elkövetőt.

„Felháborodottak és dühösek vagyunk, nem tudjuk elég határozottan hangsúlyozni, mennyire komolyan vesszük ezt a szörnyű cselekedetet” – jelentette ki a szervezet. „Azonnali vizsgálatot indítottunk és minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy azonosítsuk azt a személyt, vagy személyeket, aki(k) felelős(ek) ezért és eltávolítsuk a sportunkból.
Mint már korábban kijelentettük, a NASCAR-ban nincs helye a rasszizmusnak. Ez a mostani eset csak még inkább megerősíti azon szándékunkat, hogy a sportot mindenki számára nyitottá és barátságossá tegyük.”

Az elmúlt hetekben a NASCAR a rasszizmus elleni harc egyik szószóló szervezetévé vált.

Engedélyezték a himnusz alatti térdre ereszkedést, továbbá betiltották a konföderációs zászló megjelenítését a versenypályákon. Ez utóbbi nem csak a lobogóra vonatkozik, lévén a motívum még ruhadarabokon sem szerepelhet. Ha valaki mégis becsempész egy ilyet valamelyik NASCAR-létesítménybe, akkor azonnali kitiltással, ellenállás esetén letartóztatással nézhet szembe.A ‘Black Lives Matter’ arca a stock-carban a Cup Series egyetlen, afroamerikai pilótája, vagyis Wallace lett. A 26 éves alabamai az elmúlt hetekben igazi médiasztárrá vált, továbbá ő volt az is, aki elsőként szólította fel a NASCAR-t a konföderációs zászló betiltására.

A rasszistának minősülő, polgárháborús jelkép az évtizedek során összeforrt a déli államokból gyökerező NASCAR-ral, a törzsrajongók egy része pedig úgy érzi, hogy a bannolásával a sport történelmét is meghazudtolják.

A fehér apától és fekete anyától származó Wallace pár nappal ezelőtt maga nyilatkozott úgy, hogy a BLM-mozgalom élharcosaként a saját testi épségét is veszélyben érzi.

A Talladega Superspeedway felett egyébként vasárnap egy repülőgép is megjelent, maga mögött húzva egy óriási konföderációs zászlót. Az akciót később a magukat ‘Konföderációs Veteránok Fiainak’ nevező csoport vállalta magára.

„A mai, megvetendő megnyilvánulása a rasszizmusnak és gyűlöletnek rendkívül elszomorít” – mondta Wallace saját közleményében. „Fájdalmas emlékeztetőként szolgál arra, hogy mennyit kell még fejlődnünk társadalmi szinten és milyen kitartóan kell harcolnunk a rasszizmus ellen. Az utóbbi hetek során lenyűgözött az a támogatás, mit a NASCAR-ban lévő emberektől kaptam, beleértve a többi versenyzőt és a csapattagokat. A sportunk elkötelezte magát a valódi változások irányába egy olyan közösségként, ami mindenkit szívesen fogad. Semmi nem fontosabb ennél, a gyűlöletet terjesztők gyalázatos tettei sem fognak elriasztani bennünket ettől. Ahogyan ma az anyukám mondta: ‘Csak ijesztgetni próbálnak’. Nem fogok megtörni, sem meghátrálni. Továbbra is büszkén kiállok azért, amiben hiszek.”

Az incidens napvilágra kerülése után többek között LeBron James is megszólalt.

„Gyomorforgató” – írta Twitteren a kosaras. „Bubba, testvérem! Tudd, hogy nem vagy egyedül. Én itt vagyok veled, ahogyan az összes többi sportoló is. Továbbra is csak azt akarom mondani, hogy mennyire büszke vagyok rád, amiért kiállsz a változásért itt Amerikában és a sportvilágban. NASCAR, előttetek is tisztelgek.”

A járvány miatt a versenypálya belső területén továbbra is csak a csapatok nélkülözhetetlen tagjai lehetnek jelen, kiegészülve néhány NASCAR-tisztviselővel, minimális számú, gondosan kiválasztott riporterrel, valamint az egészszégügyi és biztonsági személyzet embereivel.

Talladegán már 5000 rajongót is a lelátókra engedtek, az ő mozgásterük azonban a járványveszély miatt alaposan be volt korlátozva, így lényegében kizárt, hogy egy külsős személytől származott volna a kötél.

Ez tehát azt jelenti, hogy a halálos fenyegetésnek is beillő tettet minden jel szerint csakis olyasvalaki követhette el, aki a NASCAR legszűkebb, belső köréhez tartozik.