Hurok-gate: A NASCAR-t felháborítja a konteó, miszerint ők maguk állnak a botrány mögött

Hurok-gate: A NASCAR-t felháborítja a konteó, miszerint ők maguk állnak a botrány mögött
credit: NASCAR
Hurok-gate: A NASCAR-t felháborítja a konteó, miszerint ők maguk állnak a botrány mögött

Helyi idő szerint hétfő délután rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a NASCAR elnöke, Steve Phelps az előző napon kirobbant botrány kapcsán.

Mint ismeretes, vasárnap délután egy akasztásoknál használt kötélhurkot találtak a Cup Series egyetlen afroamerikai pilótájának, Bubba Wallace-nak a garázsában.

Az amerikai törvények szerint ha valakit a bőrszíne, származása, vallása stb. miatt egy ilyen eszközzel félemlítenek, vagy fenyegetnek meg, akkor az elkövetőt két évig terjedő, szövetségi börtönben letöltendő szabadságvesztéssel is sújthatják. Ebből adódóan az eset kivizsgálásában az FBI is aktív szerepet vállal.

A telekonferencia során Phelps újfent leszögezte, hogy ha sikerül az illetőt azonosítani, akkor örökre kitiltják a NASCAR-ból, akárkiről is legyen szó.

Jelenleg azonban még sötétben tapogatóznak az elkövető kiléte kapcsán.A NASCAR-vezér megerősítette továbbá, hogy szorosan együttműködnek az FBI-jal, arról viszont nem kívánt szót ejteni, hogy rendelkezésre állnak-e biztonsági kamerás felvételek.

A továbbra is fennálló járványveszély miatt a NASCAR rendkívül szigorú előírásokat léptetett életbe a pályákon. Ennek részeként csak a csapatok nélkülözhetetlen tagjai lehetnek jelen a belső területen, kiegészülve a szervezet néhány tisztviselőjével, az egészségügyi és biztonsági személyzet embereivel, továbbá a sajtó válogatott riportereivel.

Mindebből kiindulva máris virálissá kezdtek válni azon összeesküvés-elméletek, miszerint az egész “hurok-gate” valójában a NASCAR saját akciója a médiafigyelem fenntartása érdekében.

A konspriáció-hívők szerint az is gyanús, hogy a NASCAR maga jelentette be a kötél megtalálását egy túlfűtött sajtóközlemény által.

Úgy vélik, hogy ha egy olyan szervezet -amely le akarja vetkőzni a “rasszista redneckek sportja” sztereotípiát – szempontjából az lett volna a legoptimálisabb, ha inkább titokban tartják, lévén a járványügyi előírások miatt szinte kizárt, hogy az esetleges elkövető ne a NASCAR belső köreiből származzon.

Azóta ugyanis, hogy teljes mellszélességgel kiálltak a Black Lives Matter mozgalom mellett – aminek természetesen Wallace az arca – és betiltották a konföderációs zászlót, lényegében az amerikai mainstream média üdvöskéivé váltak.

Sajtóértesülések szerint ráadásul – szintén a járványra hivatkozva – jóval kevesebb kamera van most felszerelve a pálya területén a megszokottnál.

A konteósok érvei szerint ráadásul az is nehezen elképzelhető, hogy bárki is kockára tenné nem csak az állását, de akár a szabadságát is úgy, hogy tudja, jelen körülmények között nagyon nagy a lebukás esélye.

Phelps erre úgy reagált, hogy mélységesen felháborítják, mi több személyes sértésnek veszi ezeket a konteókat.hirdetés

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy