Valaki egy óriási konföderációs zászlót reptetett Talladega felett

Valaki egy óriási konföderációs zászlót reptetett Talladega felett
credit:Cassie Fambro/Twitter


A NASCAR ellentmondást nem tűrően betiltotta a versenypályák területén a rasszista jelképnek minősített konföderációs zászló megjelenítését.

Ez azt jelenti, hogy nem csak lobogót nem lehet bevinni, de még olyan ruhában sem engedik be a nézőket, amelyen ez a motívum szerepel.

Ha valaki mégis becsempész egy ilyet, akkor a létesítényből való kiutasítással, ellenállás esetén letartóztatással néz szembe.

Ez a döntés nem aratott osztatlan sikert a rajongók körében, mivel sokan úgy vélik, a sportág déli gyökereit is megtagadják vele.Ebből adódóan számítani lehetett arra, hogy lesznek olyanok, akik felháborodásukban kijátsszák a tilalmat.

A NASCAR Cup Series június 21-ei versenyét megelőzően a helyszínen tartózkodók arra lettek figyelmesek, hogy egy repülőgép halad el a pálya felett, maga mögött húzva egy óriási konföderációs zászlót, valamint a „defund NASCAR” feliratot.

Ez utóbbi ironikusan a „defund police” kezdeményezésre utal, aminek során számos amerikai városban meg akarják szüntetni a rendőrség anyagi támogatását – ezzel együtt a komplett szervet – a feketékkel szembeni erőszakos fellépésekre hivatkozva.

Az egyelőre ismeretlen akcióját a NASCAR alelnöke, Steve O’Donnell sem hagyta szó nélkül.

„Nem fogtok képet látni arról, hogy egy idióta zászlót reptet a pálya felett… Ezt viszont látni fogjátok. Remélem mindenki élvezi a versenyt ma” – írta O’Donnell, mellékelve egy fotót, amelyen egy fehér és fekete kézfogása látható.