Orvosai sem tudják, hogy felébred-e valaha Alex Zanardi

Orvosai sem tudják, hogy felébred-e valaha Alex Zanardi
credit:Getty Images


Még napokon keresztül biztosan kómában tartják az életveszélyesen megsérült Alex Zanardit.

Az 53 éves legenda péntek délután, egy olaszországi, országúti vesenyen súlyos balesetet szenvedett, miután elvesztette uralmát parakerékpárja felett, kétszer átfordult az aszfalton, majd egy érkező teherautó is elütötte.

Zanardi közvetlenül a bukás után még eszméletnél volt, de a kórházba érve állapota drasztikus romlásnak indult.A sienai Santa Maria alle Scotte klinikán még aznap átesett egy háromórás, az intézmény vezető idegsebésze, dr. Giuseppe Olivieri által végzett operáción.

A sportember túlélte a beavatkozást, de fejsérülése továbbra is olyan súlyos, hogy is mesterséges kómában tartják, lélegeztetőgépen.

„Alex Zanardi állapota súlyos, de stabil” – nyilatkozta az AP hírügynökségnek dr. Olivieri. „Nagy mértékű koponyatraumával szállították be hozzánk. Az arca összeroncsolódott, különösképpen a homlokán szenvedett súlyos csonttöréseket. Az életjelei jók, de ennek ellenére továbbra is kritikus a helyzete. Neurológiai értelemben egészen addig nem fogunk pontos képet kapni az állapotáról, amíg fel nem ébred. Már ha felébred egyáltalán. A súlyos állapot azt jelenti, amibe bele lehet halni.”

Az orvos szerint Zanardi műtétje a tervek szerint zajlott le, a sérülése azonban olyan mértékű, hogy azt sem tudni, mit hoz a következő perc.

„Egyik pillanatról a másikra rossz irányt vehetnek a dolgok. A következő lépés, hogy megpróbáljuk stabilizálni az elkövetkezendő tíz nap folyamán. Ha ez jól megy, akkor megkísérelhetjük felébreszteni és újra kivizsgálni. A prognózisát tekintve nem tudom megmondani, hogy mi lesz holnap, egy hét, vagy tizenöt nap múlva.”