Az megvan, hogy Michael Andretti aláírt a Ferrarihoz?

Az megvan, hogy Michael Andretti aláírt a Ferrarihoz?
credit: IndyCar


Az évek során az USAracing többször is szót ejtett a Ferrari és az IndyCar közötti, történelmi kapcsolódási pontokról.

Kivesézésre került többek között, hogy miként és legfőképpen, miért fúrták meg a Maranellóiak Mario Andretti Forma 1-es debütálását, emellett pedig Enzo Ferrari hírhedt F637-es projektjének hátterét is alaposan körbejártuk.

Az utóbbi hetekben ráadásul már aktualitások szempontjából is terítékre került az amerikai open-wheel és a patinás olasz márka, miután az F1-ben elfogadott költségcsökkentés miatt Mattia Binottóék megerősítették, az IndyCar is a radarjukon szerepel, mint alternatív projekt.

Az IC-ben fellángolt Ferrari-őrületet meglovagolva a RACER a minap egy újabb, kevésbé ismert sztorit porolt le a múltból.

Michael Andretti keserű, összeesküvés-elméletekkel teli 1993-as Forma 1-es kiruccanásának története a McLarennel már mindenki számára ismert, akik nyomon követik az autósportokat.

Arról viszont egészen mostanáig egyáltalán nem lehetett hallanai, hogy a ’91-ben CART-bajnoki címet szerzett, második generációs Andretti kis híján már egy évvel korábban a világbajnoki sorozatban kötött ki, méghozzá a Ferrari színeiben.“1991 nyarát írtuk” – emlékezett vissza a RACER-nek adott interjújában Andretti. “Elkhart Lake-en voltunk és éppen csak, hogy aláírtam a szerződésem a következő szezonra [a Newman/Haas Racinggel – a szerk.]. Ebben azonban szerepelt egy záradák, ami kimondta, hogy nem állnak az utamba, ha lehetőségem adódik a Forma 1-be szerződni. Még ugyanebben az évben én szignóztam is egy kontraktust. Ez olyasmi, amiről nem sok ember tud… Aláírtam a Ferrarihoz, hogy náluk vezessek 1992-ben.”

A Carl Haas és Paul Newman tulajdonában lévő gárda ekkoriban az egyik legnagyobb presztizsű tagja volt a CART IndyCar Series mezőnyének. A tény pedig, hogy Michael csapattársa nem más volt, mint élő legenda státuszban lévő édesapja, Mario Andretti, csak még inkább szponormágnessé tette az alakulatot.A támogatók tolongása végül nagyban hozzájárult ahhoz, hogy amikor Michael előhozakodott a Ferrarival történt megállapodásával, Haas – záradék ide, vagy oda – gyökeresen változtatott korábbi álláspontján.

“Azt mondta, ‘Nem engedem, hogy meglépd’” – folytatta Andretti. “Erre azt válaszoltam, ‘Dehát azt ígérted, meg fogod!’. Nagyon, nagyon dühös voltam rá.”

Az akkor 29 éves pilóta haragja azonban gyorsan enyhülni kezdett. Ebben nagy szerepet játszott annak a komikus csetlés-botlásnak egyik megnyilvánulása, ami annyira jellemző volt Haasra.

“Ugyanabban a hotelben szálltunk meg, együtt indultunk el a verseny reggelén és én még csak nem is szóltam hozzá. Az autóba beülve a kabátja ujját becsípte az ajtó, így az egész út során látni lehetett, ahogyan fújja a szél. Mérges akartam lenni rá, de egyszerűen nem sikerült eléggé.”

Carl Haas, Michael és Mario Andretti, Paul Newman (credit:IndyCar)

Michael nem igazolhatott át a Ferrariba, a CART PPG IndyCar Series bajnoki címét viszont leszállította Haaséknak.

Amint pedig 1992 végén lejárt a szerződése csapattal, azonnal meg is pattant a McLarenhez.

Utódjaként Haasék egy igazi nagyágyút igazoltak le a regnáló Forma 1-es világbajnok Nigel Mansell személyében, aki újoncként rögtön behúzta az IndyCar titulusát is.


>>>>>Hogyan fúrta meg Andretti F1-es debütálását a Ferrari?>>>>>A Ferrari az IndyCar felé kacsingat – Avagy a nagy blöff?

>>>>>Az újonc, aki lefejezte Nigel Mansell Indy 500-ról szóló álmait


Andretti F1-karrierje viszont csak egy hatalmas fiaskóként vonult be a sportág történelemkönyébe.

A Ferrarival kapcsolatos “Mi lett volna, ha?” kérdés azonban máig foglalkoztatja.

“Azt hiszem, három évre szóló szerződést írtam alá. Tudták, időre lenne szükségem ahhoz, hogy felvegyem a ritmust. Úgy volt, hogy Prost lesz a csapattársam. Éreztem, nagyon sokat tanulhatok. Nagyszerű lehetőség volt. Egy Indy autóból kiszállva rögtön a Ferrarinak vezetni elképesztő lett volna. Szóval, nagyon kiábrándítóan alakult.”

1991 őszén Andretti még nem tudhatta, milyen pocsék szezon elé is néz a Scuderia.

A gárda az idényzáró Ausztrál Nagydíj előtt búcsút intett Prostnak, miután a francia kritizálta az autót. A háromszoros világbajnok helyét 1992-ben Ivan Capelli kapta meg, míg a másik gépben továbbra is Jean Alesi teljesített szolgálatot.

A várt eredmények azonban nem jöttek, az év utolsó két versenyén pedig Capellit ki is emelték a volán mögül, átadva azt Nicola Larininek.

A Ferrari végül egyetlen futamot sem nyert a szezon során, a legjobb helyezésük mindössze csak két harmadik pozíció volt Alesi révén.

“Klassz lett volna [náluk vezetni], még akkor is, ha az az év nem volt valami erős számukra” – mondta Andretti. “Remélhetőleg ha Prost mellett versenyezhetek, plusz az akkoriban korlátlan számú tesztek révén sokkal felkészültebb lehettem volna. Emellett szerintem kevésbé lett volna sportpolitikai körítése is a jelenlétemnek, mint a McLarenhez történt csatlakozásom esetében. Érdekes lett volna, de sajnos soha nem történt meg.”

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy