Bubba Wallace: Egyetlen szponzorációs megkeresést sem kaptam

Bubba Wallace: Egyetlen szponzorációs megkeresést sem kaptam
credit:NASCAR


Bubba Wallace valódi médiasztárrá vált azt követően, hogy ő lett a NASCAR rasszizmus elleni harcának arca.

A Richard Petty Motorsports versenyzőjének kegyeiért a legnagyobb amerikai tévéműsorok és magazinok versengenek, világhírű sportolók, előadóművészek keresik a társaságát, a népszerűségének növekedése pedig a közösségi médiában is megmutatkozik követői számának emelkedése révén.

Szponzorációs téren viszont semmiféle változást nem hozott újdonsült, aktivista-szerepe.

Korábban felröppentek olyan hírek, miszerint az RPM-et a legnagyobb, Fortune 500-as cégek bombázzák ajánlataikkal. Az Associated Pressnek adott interjújában azonban Wallace ezt cáfolta.

„Senki nem keresett meg” – szögezte le a 26 éves versenyző. „Mondjuk nem is a szponzorok miatt csinálom, hanem azért, mert ebben hiszek.”Az RPM-nek olyan támogatói vannak, mint pl. a Coca-Cola és a McDonald’s, de ezen szerződések csak tizenhat futamot fednek le, a maradék húsz fordulóra szánt anyagi háttér ebből adódóan elég szűkös jelenleg.

A fehér apától és afroamerikai anyától származó Wallace szerint azonban ha új támogatók bukkannának fel, akkor azoknak muszáj egyetérteniük azzal az üzenettel, amit folyamatosan kommunikálni próbál.

Bubba arról is szót ejtett, hogy bőrszíne miatt már őt is érte a múltban attrocitás.

„Nem voltak olyan rossz élményeim, mint másoknak az afroamerikai közösségben. A hatóságokkal nagyon kevés negatív előjelű találkozásban volt részem, de ezek eléggé megviseltek. Megállítottak az úton, felszólítottak arra, hogy szálljak ki az autómból, majd arról kezdtek érdeklődni, miből tudtam azt megvenni. Nyíltan arra utaltak, hogy valószínűleg drogokkal kereskedek, vagy ilyesmi.”

Wallace már a George Floyd-gyilkosság előtt is felemelte szavát a rasszizmus ellen.

„Sokkal többek vagyunk, mint autóversenyzők. Nagykövetek vagyunk, a saját márkánk képviselői, ha pedig az élet igazsgátalanságaival szembesülsz, akkor ki kell állnod azért, ami a helyes. Ez egy merőben új szerepkör.”

A rasszizmus elleni kampánya lassan már a sportra is rámegy. Az utóbbi egy hétben három versenye is volt, amelyek előtt saját bevallása szerint csak alig pár órát tudott pihenni, annyira be van táblázva a különböző interjúkkal, médiamegjelenésekkel.

Talán ennek is betudható volt, hogy az atlantai futam után kétszer is elájult a kimerültségtől.

A fiatal pilóta emellett azzal is tisztában van, hogy sokaknak szúrja a szemét a tevékenysége – legfőképpen az, hogy ő kezdeményezte a konföderációs zászló betiltatását a NASCAR pályáin.

A helyzet pedig már olyan komolynak tűnik, hogy saját biztonsága érdekében már külön testőrök kísérik mindenhová.

Wallace viszont úgy véli, a nehézségek ellenére maximálisan megéri minden erőfeszítés, ha az változás eredményez.