Saját testi épsége miatt aggódik Bubba Wallace

Bubba Wallace a saját testi épsége miatt aggódik
credit:NASCAR


Az elmúlt hét során a NASCAR bevette az amerikai mainstream médiát azzal, hogy betiltotta a konföderációs zászlót valamennyi versenypályán, emellett pedig hivatalosan engedélyezte, hogy a nemzeti himnusz alatt bárki térdre ereszkedhessen.

A „rasszista redneckek sportja” sztereotípia ellen hosszú évek óta harcoló szervezet maximálisan kihasználja az óriási figyelmet kapó ‘Black Lives Matter’ mozgalmat. Olyannyira, hogy az utóbbi időszakban lényegében nagyobb hangsúlyt fektetnek a fajgyűlölet megállítására, mint magukra a versenyekre.

Apelláta pedig nincs, aki bármilyen kritikát is megfogalmaz az intézkedéseikkel szemben, az máris a sportágon kívül találja magát – legyen szó pilótáról/csapattulajdonosról, vagy épp szponzorokról, partnerekről.Az ügy arca a NASCAR Cup Series egyetlen, afro-amerikai versenyzője, Bubba Wallace lett.

A Richard Petty Motorsports pilótája kis túlzással a nap 24 órájában csak interjúkat ad, beleértve az USA legnézettebb tv-show-it.

Wallace pénteken egy nagyszabású telekonferenciát tartott. Ennek során a 26 éves alabamai elmondta, alig várja, hogy a NASCAR lelátói újra teljes terjedelmükben fogadják a nézőket, mivel így tiszta képet kaphat arról, a történtek – legfőképpen a konföderációs zászlóra vontakozó tilalom – hatására mennyire változott meg a sportág demográfiai összetétele.

A közösségi médiában megnőtt a NASCAR népszerűsége a fekete közösség, valamint az autóversenyzést eddig nem követő, a BLM-mel azonban szimpatizálók körében.

Ezzel párhuzamosan viszont rengeteg „ősrajongó” kritizálta a szervezetet, mondván a zászló bannolásával pontosan a saját, déli gyökereiket hazudtolják meg.

Ez utóbbi kapcsán Wallace úgy érzi, joggal aggódhat a saját testi épsége miatt, mivel néhányan nem biztos, hogy tétlenül akarják nézni a változások melletti, nyílt kiállását.


>>>>> A NASCAR betiltotta a konföderációs zászlót

>>>>> BlackLivesMatter – Egy csapat otthagyja a NASCAR-t, Johnson pedig kirúgta a szponzorát

>>>>> Az IndyCar kirúgta a NASCAR-t kritizáló sportbírót


„Szeretek kimenni a rajongók közé, eltölteni velük az időmet, de azzal is tisztában vagyok, hogy ez mostantól változni fog. Vigyáznom kell, hogy mit csinálok. Sajnos ilyen szomorú világban élünk. Az apám küldött egy üzenetet, amiben leírta, hogy büszke rám azért, amit a pályán és azon kívül teszek, ugyanakkor viszont aggódik a biztonságom miatt, amikor emberek közé megyek. Őrület, hogy a dolgoknak ezen oldalára is gondolni kell. Határozottan óvatosnak kell lennem és gyakran a hátam mögé néznem.”

Arra a kérdésre, hogy mit üzen azon rajongóknak, akik eddig előszeretettel lobogtatták a konföderációs zászlót a pályán, Wallace így válaszolt:

„Azt, amit jó barátom, Marty Smith [az ESPN riportere – a szerk.] is mondott. Nem bezárjuk előttük az ajtót, hanem szélesre tárjuk mások számára is. Nem olyasmiről van szó, hogy elvennénk a mindennapi életük egy darabját. Mi azt akarjuk, hogy senki se érezze magát kényelmetlenül a NASCAR közösségében.”